Professor i matematik: Halva befolkningen kan vara smittad om en månad

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige står inför en gigantisk smittspridning i april. Enligt beräkningar av Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, kan halva Sveriges befolkning vara smittad om en månad.

– Om det är någon månad som man ska göra sig själv och andra en tjänst genom att stanna hemma så är det nu i april, säger han till TT.

Skidorter stänger för säsongen

Skidanläggningarna i Åre, Sälen och Vemdalen stängs. Efter en diskussion med Folkhälsomyndigheten beslutade Skistar igår att stänga alla sina anläggningar för säsongen nu före påskveckan. De som bokat en vistelse får boka om till nästa år eller boka av. Även Kläppen i Sälen och Branäsgruppen, som driver Kungsberget och Branäs, stänger för säsongen, skriver DN.

Narkotikarazzia i Luleå

Igår kväll grep polisen i Luleå fyra män i en narkotikarazzia efter en spaningsinsats. Större mängder narkotika av olika slag beslagtogs i tillslaget, enligt TT, och polisen misstänker att det handlar om organiserad försäljning, skriver SvD.

Coronasmitta upptäckt på äldreboenden

Flera äldreboenden i Boden har smittats med coronaviruset, uppger TT. Enligt Norr Media handlar det om två eller tre boenden där det hittills upptäckts sex eller sju smittade. Igår beslutade regeringen att besök på äldreboenden förbjuds.

– Det är inget råd, det är ingen rekommendation. Det är ett förbud, sa socialminister Lena Hallengren på regeringens presskonferens.

Utrikes

101-åring frisk från COVID-19

En nederländsk kvinna på 101 år, som har vårdats på sjukhus i Rotterdam i en och en halv vecka för COVID-19, har blivit frisk och skrivits ut. Innan hon återvänder till sin egen bostad ska hon få vila ut på ett vårdhem.

– Hon är en tuff kvinna, och det har varit en fröjd att se henne följa medicinska råd som att nysa i armbågen, och hon har till och med uppmanat mig att hålla avståndet, säger Sunil Ramlal, lungläkare på sjukhuset.

Liksom många andra länder förlänger Nederländerna landet restriktionerna april ut.

Nytt dödsrekord i USA

865 dödsfall till följd av COVID-19 registrerades i USA under tisdagen, enligt TT, vilket är en ny rekordsiffra. Totalt har 3873 personer avlidit enligt John Hopkins-universitetets sammanställning, vilket är  fler än Kinas officiella dödssiffra. President Trump varnar nu för att uppåt en kvarts miljon människor kan dö i COVID-19 och förlänger nu restriktionerna till den 30 april.

– Det är absolut nödvändigt att följa dem. Det är en fråga om liv och död. Saker sker som vi aldrig har sett i det här landet, sa han på en pressträff i Vita huset.

Wallstreet-nedgång 27 procent i år

Börsnedgången på Wallstreet blev under årets första kvartal 27 procent, vilket är det största raset sedan 1987, skriver Dagens Industri. Bank- och finans-sektorn hörde till de stora förlorarna. Enligt TT sjönk Dow Jones med 23 procent, Nasdaq med 14 och S&P500 med 20 procent under första kvartalet

 

Debatt

Stimulanserna måste vara gröna

EU:s stimulansåtgärder i kampen mot coronakrisen måste bli ”en grön giv”, skriver miljöpartiet på DN Debatt, till exempel genom att avskaffa fossilsubventionerna och villkora stödet mot klimatkrav:

”…Coronakrisen och klimatkrisen är två enorma utmaningar för Europa. Båda handlar om framtiden för kommande generationer och vi kan inte ställa dessa utmaningar mot varandra. Därför måste vi arbeta tillsammans och skapa synergier i de investeringar som nu behövs akut, så att vi kan möta båda kriser samtidigt….”

Ny konsumentfond för resenäringen

Flygbolagen bryter mot EU-lagstiftningen när de inte betalar tillbaka pengarna för inställda resor. Det hävdar Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, och kräver en ny fond som kan betala tillbaka pengarna för inställda resor i situationer som. Fonden kan finansieras med obligatoriska avgifter per såld resa: fem kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person. ”Såväl flygbolagen som arrangörerna/resebyråerna föreslås ingå i paketreselagen och bägge skulle bidra till återbetalningen till fonden via en sådan avgift på samtliga resor”, skriver föreningens generalsekreterare Didrik von Seth och ordförande Kent Wallstedt på Svenska Dagbladets debattsida.