Regeringen: Slopad karensdag för alla – och en extra miljard till vården

Text:

Bild: TT

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna gör en extra vårändringsbudget med anledning av coronakrisen, vilket Fokus skrev om under tisdagen. Nu står det klart vad den handlar om. På en pressträff meddelade regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) i spetsen att man slopar karensdagen i en och halv månad.

Staten går in och täcker upp kostnaderna första sjukdagen. Det här beräknas kosta staten en miljard per månad och gäller alla som blir sjuka, alltså inte enbart smittade av coronaviruset.

– Det är viktigt att understryka att man ska vara hemma om man är sjuk, sa Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, på pressträffen.

För personer som redan bär på smittan ska kunna stanna hemma finns en smittbärarpenning. I den potten kommer regeringen skjuta till en halv miljard kronor, enligt Bolund.

Dessutom kommer regioner och kommuner i efterhand söka stöd för sjukvårdskostnader som tillkommit i samband med coronaviruset. Exempel på sådana kostnader är smittspårning, högre personalkostnader och materialkostnader.

Totalt beräknas hela krispaketet kosta tre miljarder kronor.

Under pressträffen meddelade man även att företag får anstånd att betala in sina arbetsgivaravgifter. Detta för att branscher som drabbas hårt av coronaviruset inte ska behöva säga upp personal.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)