Skyttedal petas och Teodorescu kandiderar till EU

Text: TT

Bild: TT

KD har inte längre förtroende för EU-parlamentarikern Sara Skyttedal och hon petas som toppnamn inför EU-valet. Debattören Alice Teodorescu Måwe toppar nu i stället listan till Europaparlamentet för Kristdemokraterna, skriver SVT.

Skyttedal ska ha försökt få uppdrag i andra partier.

"Bakgrunden är att det har kommit till vår kännedom att hon har sökt möjligheter till uppdrag hos ett annat parti. Hon har därutöver redogjort för agerandet på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende", säger partisekreterare Liza-Maria Norlin i ett mejl till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och SVT är det Sverigedemokraterna.

Det har varit en ovanligt stökig process kring vem som ska toppa KD:s lista i EU-valet. Skyttedal skapade rubriker när hon i strid mot partilinjen förespråkade legalisering av cannabis och berättade att hon själv använt det. Något hon numer tar avstånd från.

Hon petades förra året som toppnamn till förmån för kollegan David Lega men vann till slut striden efter att KD:s partifullmäktige hållit en slutgiltig omröstning.

Kristdemokraternas partistyrelse ska nu kalla till extra partifullmäktige för att välja ett nytt förstanamn till KD:s valsedel.

***