Spekulation som skön konst

Text:

Kremlologi var konsten att analysera vad som pågick bakom de lyckta portarna i maktens Moskva under kommunismen. Vems namn lästes upp först vid kongresserna? Vem stod närmast ledaren?

Det som just nu utspelas i medierna om moderaterna ligger inte långt från Sovjet. Vissa citerar källor som säger att Fredrik Reinfeldt ska avgå som partiledare (kanske till och med vid helgens kommundagar i Karlstad?) och efterträdas av Anders Borg. Expressen har en hel lista på skäl till varför Borg ska efterträda Reinfeldt i år. Att statsministern mer eller mindre kategoriskt dementerar verkar inte ha någon effekt alls.

Andra ser tecknen i skyn. Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson tolkade något skämtsamt på Twitter Anders Borgs allsång till Carola vid melodifestivalen i helgen som »att Borg kandiderar till statsminister«. Senast i tisdags twittrade TV4:s politiska reporter Anders Pihlblad att »samtliga partiledare utom Fredrik Reinfeldt är klara för Almedalen i sommar«.

Det finns en annan kaffesump att spå i: Borgs medverkan det senaste dryga året i debattartiklar på politikområden långt utanför hans eget. I februari 2012 skrev han och ministerkollegorna Hillevi Engström och Annie Lööf om arbetsmarknaden. I april skrev han med Anna-Karin Hatt om miljön. I december med Gunilla Carlsson om fattigdomen. I februari i år med riksdagskollegan Tomas Tobé om skolan. Och så i måndags, i Dagens Industri, med en annan moderat riksdagsledamot, Henrik von Sydow, om hur Sverige ska öka byggandet.

Förvisso är finansministern viktig för alla politikområden. Men så synlig? En kandidatur?

En annan sak att tänka på är att moderatledaren bjudit in till Sverigemöte i Karlstad en gång förut, 2011. Då avgick han inte.