Stefan Löfven (S) kritisk mot nya las: »Rubbar balansen«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Löfven kritisk mot las-förslag

Även statsminister Stefan Löfven stämmer in i kritiken mot utredarens las-förslag. Enligt statsministern har utredaren inte levt upp till de krav som ställdes när utredningen beställdes.

– Balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han till Aftonbladet.

Under måndagen riktade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kritik mot förslaget, som hon menar brister i balans mellan anställda och arbetsgivare.

Liberalerna nobbar nya las-förhandlingar

Liberalerna och Centerpartier menar att utredningen om las motsvarar det som partierna var överens om i Januariavtalet. Liberalerna tänker inte gå med på några nya förhandlingar när det gäller las-utredningens förslag. Det meddelade L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Vi visste att det här skulle bli svårt för Socialdemokraterna, det är därför vi gjorde förhandlingsarbetet, det svåra arbetet, inom ramen för januariavtalet, sa Sabuni.

Enligt Sabuni är det nu upp till arbetsmarknadens parter att enas, annars ska utredningens förslag i sin nuvarande form bli lag, i linje med vad partierna enades om i januariavtalet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att hon vill att partierna förhandlar om förslagen på nytt eftersom hon inte anser att utredaren följt sina direktiv.

Läs mer i Fokus om LAS-utredningen.

Svenskar har flytt från IS-läger i Syrien

Tre svenska kvinnor och fem barn har flytt från al-Hol-lägret i Syrien, rapporterar Ekot. I lägret hålls utländska IS-anhängare. Utrikesdepartementet har uppgifter om att svenskar har lämnat lägret, men har inte fått några rapporter om att de har kontaktat en svensk ambassad eller beskickning.

I går rapporterade finska medier att tre IS-kvinnor och nio barn på egen hand tagit sig från al-Hol-lägret till Finland.

Besked om coronakommission före sommaren

Regeringen kommer att fatta beslut om en coronakommission före sommaren. Riktlinjerna för arbetet ska tas fram inom kort – i samarbete med övriga partier.

– Vi behöver ta helhetsgreppet för att se hur det har fungerat på nationell, regional och lokal nivå, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Aftonbladet.

Senast efter partiledarsamtalen i fredags har oppositionen drivit på för att en kommission ska sättas igång skyndsamt. Nu går alltså regeringen och Stefan Löfven partierna till mötes.

Höjd pensionsålder kan skjutas på framtiden

Åldersgränserna för pensionsåldern ska ändras 2023, men nu menar Pensionsmyndigheten för att höjningen kan tvingas skjutas på framtiden, skriver Dagens Nyheter. Myndigheten beskriver minskad budget och färre anställda som orsaker bakom oron.

– Vi behöver bygga ett helt nytt system för att klara de förändringar i pensionssystemet som politikerna vill göra, säger Daniel Barr generaldirektör för Pensionsmyndigheten till DN.

Den tidigaste pensionsåldern var tänkt att höjas från 62 till 63 och åldern för garantipension och bostadstillägg från 65 till 66 år under 2023.

UTRIKES

Trump vill kalla in militär mot protesterna

USA:s president Donald Trump kan komma att kalla in militären över hela landet om delstaterna inte på egen hand lyckas kväsa de våldsamma protesterna, rapporterar amerikanska medier.

– Detta är inte några fredliga protester, detta är inhemsk terrorism, sa Trump, enligt NPR.

Strax före presidentens tal från Vita huset hade lokala myndigheter skjutit med gummikulor och tårgas för att skingra fredliga protester strax utanför. Protesterna runt om i USA utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande i förra veckan.

New York inför utegångsförbud

New York inför ett utegångsförbud mellan 23.00 och 05.00 lokal tid natten mot tisdagen. Enligt NBC New York kommer 8 000 poliser att patrullera gatorna för att säkerställa att lugnet bibehålls efter flera dagars protester. Det är dubbelt så många som natten före.

– Jag står bakom demonstranterna och deras budskap, men tyvärr är det människor som försöker störa och svartmåla det här ögonblicket, säger guvernören Andrew Cuomo i en radiointervju.

Protesterna mot polisvåld har spridit sig till New York och nästan 1 000 personer har hittills gripits. Flera andra stora amerikanska städer, som Chicago, Los Angeles och Philadelphia, har tidigare infört nattliga utegångsförbud.

Utredning om missförhållanden på äldrevård i Kanada

Provinsen Ontarios ombudsman (motsvarighet till JO) tar nu initiativet till en undersökning av missförhållandena på äldreboenden i provinsen. Bara i Ontario har mer än 1 600 personer på äldreboenden avlidit i covid-19. Efter att kanadensisk militär satts in för att förstärka insatserna på äldreboendena har stora missförhållanden avslöjats. I en anmälan den 24 april pekade militären ut särskilt allvarliga förhållanden på fem äldreboenden i provinsen. De pekade i en 15-sidig rapport på bristande resurser och utbildning bland personalen, liksom brister i omvårdnad, smittspridning och skyddsmaterial.

Ontario Ombudsman ska nu undersöka uppgifterna om allvarliga brister.

Mindre stress ger dig hårfärgen åter

Forskare vid Columbia University har funnit att gråhåriga personer ibland kan återfå sin ursprungliga hårfärg, skriver New Scientist. Återgången till ursprunglig hårfärg kan komma när människor känner sig mindre stressade, enligt forskarna, och har förhoppningar om ett läkemedel som kan förhindra att man blir gråhårig. Tidigare har det beskrivits som ett icke-reversibelt tillstånd. Men Martin Picard och hans kollegor på Columbia University i New York har upptäckt möjligheten av en tillbakagång.

DEBATT

”Ingen ska huller om buller kunna säga upp folk”

Vi socialdemokrater kommer aldrig lägga fram förslag som ensidigt ger arbetsgivaren rätt att huller om buller säga upp folk. Det ska fortsatt krävas saklig grund vid uppsägning, skriver sex S-riksdagsledamöter på Dagens Arena.

”Som ett resultat av kompromisserna i Januariavtalet har en utredning om arbetsrätten genomförts. Den har nu lagt fram sina förslag. Vi kan redan nu konstatera att de behöver förändras. Förslagen i utredningen lever inte upp till vad Januariavtalet kräver gällande att behålla maktbalansen mellan fack och arbetsgivare”, skriver riksdagsledamöterna  Laila Naraghi, Elin Lundgren, Daniel Andersson, Magnus Manhammar, Peter Persson, och Patrik Lundqvist, liksom Europaparlamentarikern Johan Danielsson. Enligt Dagens Arena har kritiken från de sex ledamöterna i debattartikeln mildrats efter reaktioner från partiledningen.

”Regionerna kan spåra klamydia men inte corona”

”Det är ytterst märkligt att regionerna lyckas utmärkt med att spåra den allmänfarliga sjukdomen klamydia i enlighet med smittskyddslagen, men totalt misslyckas med att utföra coronatester. Om regionerna klarar av att testa för klamydia och spåra vem som haft sex med vem, bör de även kunna testa för corona”, skriver Elsa Alm, redaktör på S-tankesmedjan Tiden på Expressen Debatt.

”I dagsläget styr moderaterna över 70procent av svenskarnas sjukvård. De gör inget imponerande jobb. I Västra Götaland har de skapat landets längsta vårdköer, vägrat efterfölja Kommunal och SKR:s överenskomna utbildningstrappa för vårdbiträden och gett personalen landets lägsta löner. I Stockholmsregionen ligger tidigare annonserade varsel kvar på sjukhusen och trots att regionen har landets i särklass bästa ekonomiska förutsättningar finns det inga pengar kvar efter fiaskot med Nya Karolinska”, skriver Elsa Alm.

”Fossilfri framtid efter coronakrisen”

”Coronakrisens ekonomiska konsekvenser blir nu alltmer påtagliga. Men statens och andra aktörers kraftsamling för ekonomisk återhämtning får inte försena arbetet med att nå klimatmålen. Omstarten av ekonomin måste leda till en fossilfri framtid”, skriver vd:arna för LKAB, Vattenfall och SSAB på Dagens Industri Debatt.

”Som företrädare för gruv-, stål- och energisektorn ser vi i stället ännu större anledning att prioritera gröna investeringar för fossilfritt stål. Vår bedömning är att vi inte har råd att tappa tempo i industrins omställning inte ens i nuvarande situation. Vi har möjligheten att starta om ekonomin, stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb, samtidigt som vi löser klimatkrisen. Den chansen måste vi ta”, skriver Jan Moström, LKAB, Magnus Hall, Vattenfall, och Martin Lindqvist, SSAB.