Straff och boj, pirater!

Text:

Fyra år efter hovrättsdomen lyckades lagens långa arm fånga även Fredrik Neij, när han försökte korsa gränsen mellan Laos och Thailand – iförd samma t-shirt som på det internationella efterlysningsfotot.

Därmed var samtliga grundare av fildelningssajten Pirate Bay – Brokep, Anakata och TiAMO – bakom lås och bom.

Peter Sunde greps i maj på en bondgård i Skåne, och sitter nu tillsammans med mördare och knarksmugglare på Västerviksanstalten. Gottfrid Svartholm Warg togs av polisen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh redan 2012, men dömdes förra veckan i Danmark till ett nytt långt fängelsestraff för dataintrång.

Det är svårt att inte göra jämförelsen med andra fildelningspionjärer. Shawn Fanning och Sean Parker som låg bakom Napster, eller Niklas Zennström och Janus Friis som skapade Kazaa. I dag hyllade it-entreprenörer och affärsänglar som gick vidare med företag som Facebook och Skype, och numera pryder omslagen på hippa amerikanska magasin.

Vilket kanske inte är så konstigt. Piratkopieringen banade ju väg för populära tjänster som Netflix och Spotify.

Nationalekonomen Joseph Schumpeter kallade det kreativ förstörelse. Det var så marknadsekonomin fungerade, menade österrikaren. Ny teknik ersätter gammal. Utvecklingen skrider framåt. Alla blir glada och nöjda.

Utom företagen vars föråldrade affärsmodeller hotas. De kommer – som underhållningsindustrin visat – att slåss med alla medel för att behålla sina monopol.

Medan andra fildelningssajter stängde ner och gjorde upp i godo vägrade Pirate Bay-trion att vika sig för upphovsrättsjuristerna. De fick till slut betala ett högt pris.