Svep: Carlsson Löfdahl tog ut 400 000 i arvode – utan att jobba

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sedan riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl i mars tog en time out från politiken, har hon fått över 400 000 kronor i riksdagsarvode, enligt Aftonbladet. Tidningen har sökt riksdagsledamoten, som inte har återkommit med kommentar. Carlsson Löfdahl - som sitter kvar i riksdagen men inte deltar i något riksdagsarbete - lämnade Liberalerna efter avslöjandet att hon hyrde sin makes lägenhet och därför fått bidrag på omkring en halv miljon.

Fler kommuner vill förbjuda tiggeri

Förbud eller tillståndskrav för tiggeri kommer med stor sannolikhet att bli verklighet i fler än de fyra av landets kommuner som redan har förbjudit eller begränsat tiggeri på vissa platser (Eskilstuna, Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm). Detta enligt en rundringning som SR Ekot har gjort, där 204 av landets 290 kommuner har svarat.

I tio kommuner svarar kommunstyrelsens ordförande att man ska eller med stor sannolikhet kommer att införa någon typ av begränsningar i tiggeri framöver. Det handlar om de Moderat-ledda kommunerna Staffanstorp, Båstad, Lidingö, Täby, Skurup, Trelleborg, Kungsbacka, Ekerö och Danderyd, samt det SD-ledda Bromölla.

Upptrappat våld i Hongkong

Helgens demonstrationer i Hongkong var de mest våldsamma på länge, rapporterar bland annat The Guardian.Polisen avfyrade varningsskott nära demonstranter och använde för första gången vattenkanoner under söndagens protester, då 36 personer greps, den yngsta bara 12 år gammal. I en kommuniké skriver regeringen att de upptrappade protesterna är "olagliga" och "driver Hongkong mot ett mycket farligt läge". Demonstranternas vrede, som först riktades mot ett lagförslag, har nu kommit att röra sig om Hongkongs relation till Kina i sin helhet.

Debatter: 

Uppklarade brott bör viktas efter hur pass allvarliga de är, föreslår Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, i den nya rapport som han hänvisar till på DN Debatt. Polisen är i dåligt skick, personuppklaringen låg och den polisreform som genomfördes för fyra år sedan har orsakat kaos och ineffektivitet i polisorganisationen, anser han.

SvD Debatt lyfter professor Peter Scarf Smith och docent Johan Karlsson Schaffer sambandet mellan isolering och självmord i svenska häkten. Kriminalvården hänvisar vanligtvis till andra skäl, som kriser, psykiska åkommor eller drogabstinens, Men inser man inte sambandet med isolering, kommer man aldrig att kunna lösa problemet, skriver de.