Svep: L-ledaren Sabuni: ”Staten misslyckats totalt”

Text: Redaktionen

Bild: TT

Tullproblem efter Brexit

Tusentals svenska företag kan få problem med sina leveranser från Storbritannien om landet lämnar EU utan avtal den 31 oktober, uppger SR Ekot. För att säkra leveranserna måste de svenska företagen i så fall söka nödvändiga tillstånd från Tullverket.

Sabuni (L): Staten har "misslyckats totalt"

Mordet på småbarnsmamman i Malmö har väckt starka reaktioner. Enligt L-ledaren Nyamko Sabuni är det ett tecken på att samhället håller på att förfalla. Staten har "misslyckats totalt" med sin viktigaste uppgift; att hålla medborgarna trygga och säkra, menade Sabuni i en debatt med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Aktuellt i SVT på tisdagskvällen.

"Det är inte tid att peka finger, vi har alla inte varit uppmärksamma nog", sade Sabuni, medan Jimmie Åkesson däremot menade att han hade "rätt att peka finger".

Trump twittrar felaktig siffra inför storm

Den tropiska stormen Dorian är på väg mot Puerto Rico och flera öar i Karibien. Donald Trump twittrar att kongressen godkände 92 miljarder dollar till Puerto Rico i fjol, en uppgift som Washington Post uppger är felaktig. Det har budgeterats för omkring 43 miljarder, men mindre än 14 miljarder ska ha nått ön.

Bolsonaro kräver ursäkt

Brasiliens president Bolsonaro har ändrat sig angående de pengar som G7-länderna har erbjudit Brasilien för att bekämpa skogsbränderna i Amazonas. Brasilien kommer bara att ta emot pengarna om Frankrikes president Emmanuel Macron ber om ursäkt för kommentarer som Bolsonaro anser kränkande. Macron har enligt AFP bland annat sagt att Bolsonaro ljugit om hur engagerad han är i klimatförändringarna.

Debatter: 

Hijab, slöja på barn handlar om en extrem form av religiös indoktrinering och sexualisering av barn, inte om religionsfrihet, skriver Omar Makram, projektledare och debattör på riksorganisationen GAPF, på DN Debatt. Barnets bästa bör gå före föräldrars religionsfrihet, menar han.

Att Kriminalvården inte ser samband mellan isolering på häkten och psykisk ohälsa stämmer inte, skriver kriminalvårdsinspektör Hanna Jarl på SvD Debatt. I sin replik till en tidigare debattartikel av forskarna Johan Karlsson Schaffer och Peter Scharff Smith, skriver hon:

"Kriminalvården ser dagligen de negativa effekter som långvarig isolering har på häktade människor och arbetar intensivt för att mildra dem".