Svepet: Myndigheter varnar för en andra våg av covid-19 i Wuhan

Text: Redaktionen

Bild: TT

Tegnell: Misslyckande att smittan tagit sin in på äldreboenden

Hälften av alla nya sjukdomsfall i covid-19 drabbar äldre. Det kommer leda till fler dödsfall, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens under torsdagen. Enligt Ekot har nu smittan tagit sig in på äldreboenden i upp till 90 svenska kommuner, vilket Tegnell ser som ett misslyckande.

– Det är förstås väldigt allvarligt. Det här är en grupp som är viktig att skydda, för de blir tyvärr ofta väldigt sjuka. Större delen av antalet dödsfall vi ser händer i den gruppen, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Stockholm Marathon flyttas till hösten

Stora löpevenemang som Göteborgsvarvet har redan ställt in. Nu gör Stockholm Marathon samma sak. Tävlingen som skulle ha arrangerats 30 maj flyttas nu  till den 5 september i år.

"I denna tuffa tid är vi glada över att ha hittat en möjlighet att arrangera det 42:a ASICS Stockholm Marathon 2020 och vi tackar för ditt tålamod i väntan på beskedet. Vi lovar att göra den 5 september till en upplevelse utöver det vanliga", skriver arrangären på sin hemsida.

UTRIKES:

Varnar för en andra våg av av pandemin i Wuhan

Det har gått tre månader sedan Wuhan i Kina fick sina första coronafall. Nyligen har det kommit rapporter om att staden lättat en del på restriktionerna, men nu varnar lokala myndigheter för en andra våg av viruset.

Därför uppmanas Wuhans invånare att fortsatt hålla sig isolerade i sina hem, skriver TT.

Enligt myndigheterna har nya fall av covid-19 koppling till personer som smittats utomlands och kommit tillbaka till Kina. Därför behåller man förbudet om inresor till landet tills vidare.

 

Indiens premiärminister: ”Grips inte av panik”

Indien har sedan en vecka tillbaka satt hela befolkningen i karantän på grund av covid-19. Men en stor del av den 1,3 miljarder stora befolkningen är dagavlönare vilket fått experter att varna för en hungernöd på sikt, något Fokus tidigare skrivit om.

Under morgonen gick landets premiärminister Narendra Modi ut i ett TV-sänt tal och rosade befolkningen för att de följt reglerna i samband med nedstängningen av landet. Han uppmanade även till att ingen ska gripas av panik, rapporterar CNN.

Totalt har 2 543 personer smittats i Indien och 72 personer har dött av viruset.

Coronasjuk prins Charles inviger fältsjukhus på distans

Prins Charles som sedan en tid tillbaka insjuknade i en mildare variant av covid-19 är på benen igen. Nu är det tänkt att kronprinsen ska inviga ett nytt fältsjukhus i London, skriver The Guardian.

Men Charles, som är isolerad i sin bostad i Skottland, kommer delta i invigningen via videolänk.

Prins Charles, som själv varit sjuk i en mild form av covid-19, kommer att inviga det nya fältsjukhuset i London idag, rapporterar The Guardian.

Invigningen sker via videolänk från prins Charles skotska residens, där han isolerat sig under tiden som han var sjuk.

Det nya fältsjukhuset kommer att kunna vårda nära 4 000 coronaviruspatienter.