Ulf Kristersson (M): Kommer aldrig låta C styra regeringsfrågan

Text: Redaktionen

Bild: TT

Kristersson: Kommer aldrig låta C styra regeringsfrågan

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sträcker ut handen till Liberalerna men kommer aldrig att låta Centern styra regeringsfrågan, sa han i SVT:s Aktuellt.

Kristersson sa att M och KD ”uppenbart är kärnan i den svenska borgerligheten” och att han gärna ser att L blir en del av den kärnan. Forna allianskollegan Centerpartiet lämnas utanför.

Dagen innan fick Kristersson kritik av just Centerpartiets partiledare Annie Lööf för att ha ändrat inställning och öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Moderatledaren är dock inte beredda att bilda regering med SD eftersom partiernas åsikter går isär i många viktiga frågor, exempelvis utrikespolitik och miljö. Istället är det Kristdemokraterna och Liberalerna han nämner som tänkbara regeringskollegor.

– Just nu är det uppenbart att det är M och KD som är kärnan i den svenska borgerligheten. Jag skulle gärna se att Liberalerna också blev en del i den kärnan.

Nya gripanden i Angered – kopplas till gängkriminalitet

Fyra personer sitter anhållna sedan helgen, totalt nio är frihetsberövade misstänkta för bland annat grova vapenbrott och olaga frihetsberövande. Det är resultatet efter den senaste veckans polisinsats i nordöstra Göteborg, efter att gängkriminella bland annat satt upp vägspärrar i Angered, rapporterar Ekot.

– Poliserna som har jobbat på fältet under helgen beskriver läget som grönt. När det är grönt för en polis som jobbar i särskilt utsatta områden är det fortfarande brott som sker, men det är inte den här höga aktiviteten och höga anspänningen som varit tidigare, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.

Över sex miljoner fall i USA – spridningen på väg ner

Antalet smittofall i USA har nu passerat sex miljoner, visar statistik från Johns Hopkins University. Totalt har 183 585 personer med covid-19 dött.

Spridningen i landet, som har flest inrapporterade fall i världen, rör sig neråt. På vissa håll i mellanvästern har dock smittan tagit fart på nytt de senaste veckorna. Detta märks bland annat i Iowa, där många smittats i samband med att universiteten slog upp dörrarna när höstterminen startade,  rapporterar Reuters.

För kallt för uteserveringen – då väntar nästa krogkris

Sommaren blev ett välbehövligt andrum för många restaurangägare. Men nu kan en ny krogkris vara på väg, enligt statistik från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita som TT  skriver om.

Försäljningstappet i juli var nere på 20-25 procent efter ett ras på omkring 70 procent under våren. Men till följd av att många svenskar flyttar tillbaka in i hemmakontoren och att uteserveringarna bommar igen har siffran återigen klättrat till 40 procent.

– Jag förväntar mig ett besked om ett förlängt omställningsstöd, allt annat vore verklighetsfrånvänt, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Astra Zeneca inleder kliniska vaccin-tester i USA

Astra Zeneca har inlett storskaliga kliniska tester i USA av bolagets vaccinkandidat efter en kortare försening, skriver Bloomberg med hänvisning till forskare på University of Wisconsin som bistår i fas 3-studien.

Det är oklart vad som orsakade förseningen men tidningen Palm Beach Post har rapporterat att bakgrunden är politiska påtryckningar.

Totalt deltar 30 000 personer i det svensk-brittiska bolagets studie – uppdelat på ett antal olika platser. I Wisconsin får de första friska frivilliga sina injektioner under tisdagen och inom kort kommer 50 deltagare om dagen hanteras.

Syrien: Döda och skadade i israelisk attack

Två människor dödades och sju skadades av israeliska robotar som avlossades mot militära mål i södra Syrien på måndagen.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet SOHR – som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien och som är i opposition mot regimen – sköts robotarna mot den libanesiska Hizbollahmilisen och dess allierade syriska miliser sydväst om Damaskus och i den södra provinsen Daraa, rapporterar TT.

DEBATT

”För hög risk med högskoleprov” på grunda av coronaviriset, skriver en rad rektorer med  Mats Viberg, rektor Blekinge tekniska högskola, och Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet i Svenska Dagbladet.

”Den som söker sig till ett kriminellt gäng måste kunna straffas” skriver i Aftonbladet.  Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

”Låt välfärdsskatt finansiera sjukvård och äldreomsorg” skriver Ulla Andersson (V) i Dagens Nyheter.