Veckans bråk: Hovkonflikten

Text:

Bild: TT

Ett missnöje bubblar bland flera politiska reportrar. Länge har det klagats på att DN:s politiska reporter Hans Olsson har fått företräde till stora agendasättande intervjuer med Stefan Löfven samtidigt som statsministern duckar intervjuer med andra medier.

Expressen har länge irriterat sig på detta. I början av april uppmärksammade redaktionschefen Magnus Alselind att Hans Olsson ofta får tunga intervjuer med Löfven och fyra veckor senare upprepades detta på ledarplats av Expressens ledarchef Anna Dahlberg.

Den debatten diskuterades senare i podden Verkställande utskottet där Expressens politikredaktion kommenterar det politiska spelet. Diskussionen där ledde sedermera till ett inslag i Medierna som försökte gå till botten med ämnet.

Mediernas reporter hade räknat intervjuer med statsministern och kommit fram till att Hans Olsson gjort tre intervjuer mer med statsministern än vad Expressens Niklas Svensson gjort under samma period.  Anklagelserna om att Olsson får intervjuerna när det handlar om agendasättande utspel nämns inte i inslaget, där både DN och Socialdemokraterna avfärdar påståendet.

På lördagskvällen går DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till oväntad attack på Expressens Maggie Strömberg via Twitter och kallar anklagelserna för osnygga och onödiga. Chefredaktören menar att konkurrentens politikreporter borde be om ursäkt.

Maggie Strömberg säger att hon refererade till bråket och regeringens mediestrategi, inte att det var hennes åsikt att Hans Olsson är en hovreporter. Någon ursäkt kommer inte, eftersom texter och journalistiska gärningar ofta diskuteras på liknande sätt. Tweeten gillas av i stort sett hela Expressens redaktion.

Hans Olsson har ännu inte kommenterat anklagelserna.