Arrivederci, Jan Björklund

Text: Andra Kammaren

Sveriges blivande Romambassadör tar italienska grepp. Foto: TT

Så kom det till slut – utnämningen av förre L-ledaren Jan Björklund till ambassadör i Rom. En post som stått vakant sedan Robert Rydberg blev kabinettssekreterare. Och det sägs att Utrikesdepartementet följde omröstningarna i Let´s Dance varenda vecka. Och kan det verkligen vara en slump att utnämningen dröjde ända tills Jan var utröstad?

Elaka tungor säger dessutom att det finns mäktiga röstgrupper därute som starkt påverkar röstningen. I Björklunds fall finns det en olycklig gränsdragning här. Västgötarna som kanske kunde uttryckt sympati för politikern från Marknivå har slitits mellan att göra det eller rösta på Elfsborgslegenden Anders Svensson. Och elaka tungor säger att Elfsborgs supporterskara i dag är större än liberalernas.

Se här hur politikens och fotbollens mittfältare laddade upp inför tävlingen.

Boschetto di betulle. Foto: TT

Om någon skulle fråga Jan, så översätts ditt efternamn tydligen som boschetto di betulle. Det låter rätt kul. Fast björk på Roms breddgrader är ett rätt okänt begrepp. Men det ordnar sig nog ändå.

Följ med oss på en liten introduktion för den blivande ambassadören.

Konstigt nog börjar vi med ett avsked, för är det något Rom blivit besjunget för är det detta.

En minst sagt färgstark figur som satt sin prägel på italiensk politik under senare decennier är Silvio Berlusconi. The Telegraph har satt samman några av hans minnesvärda blunders. Det närmaste Berlusconi man kommer i svensk kontext kanske är Bert Karlsson, som inspirired av Forza Italia först ville döpa Ny Demokrati till Heja Sverige.

Vad kan du själv om Italien, liberalism och näraliggande ämnen? Testa dig själv!

 

powered by Typeform

Via Jano de boschetto di betulle?

De romerska gudarna ska veta att Jan Björklund har en hel del att leva upp till som svenskt sändebud i Rom. En av föregångarna har faktiskt fått en gata uppkallad efter sig: Via Carlo de Bildt.

Va? Fick statsminister och utrikesminister Carl Bildt en gata i Rom? Nä, men hans anfader Carl Bildt, envoyé i Rom 1889–1902 har fått det.

* * *

Coronafilm

Outbreak var en spelfilm från 1995 om ett virusutbrott som plötsligt dammats av och blivit aktuell, Contagion från 2011 är en annan. Men det finns en tredje, mer dokumentär, Outbreak – Anatomy of a Plague, som kanske lite mer seriöst tar sig an frågan om vi lärt oss något av historien eller inte.

* * *

De kungliga börjar i tid

* * *

Gustav Fridolin gör politisk comeback!

Lite i tysthet har förra MP-språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin gjort politisk comeback. Fast lite förundrade är vi – Fridolin är ju faktiskt bosatt i Sundbybergs kommun.

* * *

Unik M+MP-kombo – Bali och Fridolin

Det ska nog till något som det skämtsamma gänget bakom Mjölbypartiet för att få ihop Hanif Bali M och Gustav Fridolin MP i en kampanj. Mjölbypartiet är visserligen lokalt till namnet, men tänker globalt och prioriterar en fråga framför alla andra: snus.

När nu franska forskare ska studera om även tobak i form av snus kan vara en coronabroms har de alla förutsättningar att ta plats på arenan.

* * *

Socialdemokratiska naivitetspartiet?

* * *

Det drar ihop sig i LO

15 juni ska LO välja ny ordförande. Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson drar sig tillbaka för att ta det lugnt. Jo, jo, vi får väl se.

Susanna Gideonsson. Foto: TT

Susanna Gideonsson, i dag ordförande i Handels, tar av allt att döma över.

Det ger oss i alla fall anledning att publicera denna bild på en ung Kålle, just stigen ur skogarna i Småland som ny SSU-ordförande på valturné 1991.

Det ger oss också anledning att påminna om när Expressen blandade ihop den tidigare ordföranden Wanja Lundby-Wedin med en helt annan kvinna. AMF-skandalen med miljonbonusar pågick som värst och ett team från tidningen var posterade utanför hennes hem. När en kvinna i rätt ålder kom och skulle gå in i porten brände de av både blixten och frågorna. Men ”Fusk-Wanja” ville inte uttala sig.

* * *

Lika som bär 1

Carl Schyler, tidigare Europaparlamentariker för MP och intitiativtagare till partiet Vändpunkten, och Guiseppe Conti, Italiens premiärminister.

Lika som bär 2

Dominic Cummings, chefsrådgivare hos Boris Johnson, och Phil Collins, soloartist och trummis i Genesis

Lika som bär 3

Perry Olsson, vallare åt svenska skidlandslaget, och Stefan Sauk, skådespelare och numera politisk propagandist.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!