De unga politiska ledarna blir bara yngre

Text: Andra kammaren

Romina Pormoukhtari LUF, David Ling och Aida Badeli Grön Ungdom, Benjamin Dousa MUF, Ida Alterå CUF, Philip Botström SSU. Foto: TT, LUF, Grön Ungdom och CUF

Ungdomsförbunden gör allt mer skäl för namnet, och ålder på deras ledare börjar krympa nedåt i närheten av valbarhetsåldern till politiska församlingar.

Annat var det förr. Ungdomsförbunden leddes av (män) i sina (kanske) bästa år, snarare någonstans mellan ungdom och medelåldern. Kurt Ward var 33 år när han blev SSU-ordförande 1958, Karl-Erik Olsson lika gammal när han blev CUF-ordförande 1971, och Eric Krönmark var 34 när han blev ordförande i den tidens MUF, Högerns Ungdomsförbund, 1965.

Sedan dess har ordförandena snarare kunnat betecknas som ”unga vuxna”. Fredrik Reinfeldt blev MUF-ordförande som 27-åring, Beatrice Ask blev det som 28-åring. Fast – som vanligt finns det ett undantag i Anders Björck – som blev ordförande för HUF redan som 22-åring.

I SSU-leden handlade det under lång tid om intervallet 26–29 år bland de nyvalda ordförandena. Där placerar sig till exempel Lars Engqvist (27), Anna Lindh (27) och Karl–Petter Thorwaldsson (26). Å andra sidan hade de hunnit bli +30-åringar när de lämnade. Ardalan Shekarabi var länge ungtuppen med sina 25 år.

CUF föryngrades lite tidigare än de andra, när Fredrick Federley som 24-åring blev ordförande tog han över efter ett 25–27-årsintervall. Fast i CUF-skaran är Magnus Ek (21 år) yngst hittills, och slår nyvalda Ida Alterå, 22.

Men garanterat yngst någonsin är Tobias Andersson som var 19 år när han fick bygga ett nytt förbund i Ungsvenskarna efter att SD-ledningen helt frankt avskaffat sitt gamla ungdomsförbund SDU efter Gustav Kasselstrand & Co illojalitet med partilinjen.

Den genomsnittliga åldern på ungdomsförbundens ordförande när de valdes är nu 23 år. Enligt samstämmiga uppgifter motsvaras det även av att deras medlemskadrer är i en allt lägre ålder. I flera ungdomsförbund betraktas (eller de själva kanske betraktar sig) som överåriga när de lämnat gymnasiet. I flera fall betyder det att studentförbunden redan i dag fått en starkare ställning som partiernas plantskola.

Riksdagen då? Jo, sedan 2010 har genomsnittsåldern gått ned, från 47 år till 45 år. Men föryngringen är inte entydig, andelen under 30 år minskade i höstens val jämfört med 2014.

Riksdagsledamöter under 30:

1991 5
1994 16
1998 13
2002 14
2006 16
2010 17
2014 37
2018 25

* * *

Men i vissa fall tar det nästan aldrig slut

Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken tar till ett piggt grepp när de med sin nya ledning låter en kvintett alternera som ledarskribenter i tidningen. En av dem är den tidigare ungdomshänföraren (se ovan) Lars Engqvist. Och trots sina 74 år tvivlar vi inte på att han kan bli en frisk röst i debatten. Nu har han dessutom tid över. Han lämnar nu uppdraget som tillförordnad kommunchef i Uppvidinge kommun.

Bland de andra skribenterna finns Veronica Palm, Aida Hadzialic, Lars Stjernkvist och Erik Nises (som för trogna AK-läsare inte behöver presenteras).

Uppvidinge? Jo, det är en kommun i östra Kronoberg med drygt 9 000 invånare, utan någon stark centralort, vilket knappast Åseda eller Lenhovda kan betraktas som. Styrdes tidigare av C+KD och sedan valet 2018 av S+V.

* * *

Don't quit your day job, Håkan!

Skärmdump: Ruv.is

Stefan Löfven och Håkan Juholt. På samma statsministermöte i Island. I en intervju med Fokus i våras försäkrade Håkan Juholt att han inte är bitter över allt som skedde när han tvingades lämna jobbet som S-ordförande, och därmed statsministerkandidat. Men nog måste det ha känts lite nesligt att vara den som höll i kameran och inte skakade tass med Angela Merkel vid mötet i måndags.

Å andra sidan tycks Löfvens företrädare trivas i fotografrollen igen. När vi träffade honom i Reykjavik i våras avslöjade han att han som ung journalist tog jobbet som fotograf bara för att få in foten som reporter. Det var texten, inte bilden, som var den unge Håkans passion på tidningen Östra Småland.

En sen kväll på residenset i Reykjavik sa han:

– Jag skriver väldigt mycket. Varje dag. Och jag skriver bra!

Men han gick med på att ta en naturbild som vi fick publicera tillsammans med texten. Och den blev fin, även om Juholt förtydligade att han som fotograf främst var en hejare på att fånga människors uttryck.

I måndags var det upp till bevis. Ni får döma själv (titta särskilt noga på Löfvens uttryck..), men vi säger nog: Håkan, ”don’t quit your day job”. Och när du gör det, kanske ska du hålla dig till texten.

Skärmdump: Facebook

* * *

Håkans sista vän

Apropå Stefan och Håkan – när ska de egentligen bli vänner? På Facebook alltså.

Skärmdump: Facebook

Vi kikade bland Juholts vänner på Facebook och kunde bara hitta en Löfven, Stefans fru Ulla. Vad vi däremot upptäckte var att Håkan bara har utrymme för en kompis till: han har idag 4 999 vänner och enligt Facebooks regler kan man bara ha 5 000.

En kvar alltså. Kanske kommer den platsen fyllas efter att Håkan och Stefan tagit en whiskey efter mötet i Reykjavik och talat ut om allt gammalt groll: att det dröjde så länge innan Juholt fick ett nytt jobb. Och att Håkan tog sig ton i Svenska Dagbladet om demokratins framtid.

Om det inte blir Stefan kanske Juholt kan tänka sig att släppa in en helt vanlig dödlig islänning. Vi har nämligen fått höra att en sådan i Sverigeexil försökt bli vän med Juholt, men inte blivit bekräftad av ambassadören. Bitter, sägs det.

* * *

Många strängar på sin lyra, men någon Cohen-uttolkare är han inte

Klipp från Gotlands Allehanda

Gotlänningarna höjde på ögonbrynen häromveckan. Skulle Thomas Bodström nu också göra ett försök att slå igenom som artist? Och det på sin andra hemmaplan – Öyn? Visserligen häckar Bodström på norra sidans Fårö, men ändå. Och visst, grabben har varit fotbollsspelare i AIK, men några särdeles stora talanger som sångare har han knappast uppvisat (även om han försökt). På S-kongressen 2005 framträdde dåvarande justitieministern tillsammans med After Darks Christer Lindarw. Andra kammaren kan dock ej bedöma sånginsatsen vid detta tillfälle.

Dragshow med Lindarw och Bodis. Foto: TT

Men allt hade sin förklaring. Gotlands Allehanda fick rätta. Det var ”pastorn och vissångaren” Tomas Boström som skulle tolka Leonard Cohen. Möjligen finns det sommargotlänningar på Fårö som skulle önska att det var pastorn och vissångaren som sjöng även på deras tillställningar.

”I´m your man” – rätt Cohentolkare till vänster. Foto: Facebook

* * *

Hubertusvänstern vs Hubertushögern

Har du läst Andra kammaren tidigare är du säkert väl bekant med "Hubertushögern". Vår beteckning på de rådgivare som omger Stefan Löfven och som delar hans smak för husmanskost, allra helst om den kommer från Hubertus, restaurangen som ligger granne med Centralbadet i Stockholm. Här hängde Löfven och hans närmaste redan när han var Metallordförande. Numera blir besöken inte lika återkommande men sker då och då. Gärna en tisdag om Löfven får råda, för då står raggmunk på ägaren Morgan Slivos matsedel. Och flera av rådgivarna (flera med sedan tiden på Metall) hänger på.

Men nu fruktar vi att Hubertus kan bli den verkliga skådeplatsen för en fight mellan vänster- och högersossar. För nu arbetar sig Suhonenvänstern genom sin förening Reformisterna också in på denna anrika plats. Allmänheten (i det här fallet fackliga ombudsmän) varnas. 

* * *

Såg vi en Hatthöger födas?

Det är ett tag sedan Almedalsveckan, men det är först nu vi börjat kunna smälta vissa iakttagelser. Som den att ett nytt hattmode börjat växa fram i den svenska högern. Än så länge med få bildbevis, men vänta bara… Vissa agerar ju trendsättare.

 

Per Gudmundsson, strateg hos KD-ledaren Ebba Busch Thor, med högerhatt. Foto: Expressen TV

 

Mikael Sandström, tidigare statssekreterare hos Reinfeldt, med högerhatt. 

* * *

Lika som bär 1 & 2

Lena Hallengren, socialminister (S), och Jo Joyner i brittiska trivseldeckaren Shakespeare & Hathaway (och EastEnders)

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), och Jo Joyner i brittiska trivseldeckaren Shakespeare & Hathaway (och EastEnders)

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]