Från Anna Lindhs rådgivare till central person i coronakrisen

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

En politisk kändis från förr dyker upp i en ny roll mitt under coronakrisen. Stefan Amér var politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet 2000­–2006, först hos Anna Lindh och sedan Laila Freivalds. Han blev hjälte när han följde med Freivalds till Thailand efter tsunamin och ryckte in som läkare för att hjälpa olycksdrabbade svenskar. Sedan syndabock när regeringen ville stoppa Sverigedemokraterna från att publicera egna Muhammedteckningar. Och nu central i coronakrisen.

[caption id="attachment_639347" align="alignnone" width="448"] Anna Lindh med Stefan Amér. Foto: TT[/caption]

Stefan Amér var på 90-talet ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer (SFS). En bombsäker karriärplattform, om man har den önskan. Till föregångarna hörde bland annat Olof Palme (S), Bertil Östergren (Saco), Lennart Bodström (TCO och S), Lars Tobisson (M), Dag Klackenberg (M) och HG Wessberg (M).

Stefan Amér blev hjälteförklarad under tsunamikatastrofen när han ryckte in och hjälpte drabbade. Men senare skarpt kritiserad när han som politisk tjänsteman var delaktig i att SD:s webbplats släcktes ned när de skulle publicera egna Muhammedteckningar.

Först hette det att sidan släcktes ned utan utrikesminister Laila Freivalds kännedom och tilltaget kritiserades hårt av statsministern. Men när det sedan avslöjades att Laila Freivalds hade känt till åtgärden hela tiden ökade trycket på henne.

Amér rekryterades till UD politiska kansli under Anna Lindh. Han var också en av de sista som träffade Anna Lindh. En grupp sattes samman för att förbereda henne inför den EMU-debatt hon skulle medverka i samma kväll. Den bestod av Peter Akinder (senare politisk chefredaktör Östran), statssekreteraren Jens Henriksson (nu vd Swedbank), Anders Lindberg (nu politisk chefredaktör Aftonbladet), pressekreteraren Dan Svanell (nu på Statens Fastighetsverk) och den politiskt sakkunnige Stefan Amér. Han var också bland de första på Karolinska sjukhuset efter attacken mot Lindh.

[caption id="attachment_639354" align="alignnone" width="509"] Stefan Amér ryckte in som läkare under utrikesministerbesöket i Thailand efter tsunamin. Foto: skärmdump Aftonbladet.[/caption]

Dåvarande justitiekanslern Göran Lambertz såg i sin granskning inga skäl att kritisera UD eller Säpo för kontakterna som ledde till att SD-kurirens hemsida stängdes. Tjänstemannen Amér handlade efter samråd med utrikesminister Laila Freivalds och kunde därför inte klandras, menade Lambertz. Men när Freivald lämnade som utrikesminister slutade även Amér.

I stället drog han igång ett eget vårdföretag, Familjeläkarna, som har en hyfsad tillväxt och som enligt årsredovisningen planerar växa med 30 procent per år. 2018 hade de 246 anställda och omsatte 310,5 miljoner. På det gjorde de 11 miljoner i vinst efter skatt. Bolaget ägs av Stefan Amér och hans fru Maria.

De har också fått en central roll i coronakrisen då de svarar för läkarinsatser på 45 procent av Stockholms läns äldreboenden. I veckan pekade Amér i DN ut äldre som vårdats på sjukhus för covid-19 och skickas till äldreboenden utan att testas, som en smittkälla.

Huruvida han diskuterar ”vinster i välfärden” med sina gamla S-kompisar känner vi inte till. Fast vid en snabb blick så förefaller kunnat klara även Ilmar Reepalus utredningsförslag om vinstbegränsningar, även om matte aldrig varit vår starka sida, och förslaget som bekant aldrig genomfördes.

* * *

Sossefotboll 1

[caption id="attachment_639358" align="alignnone" width="313"] Fotbollsbossen Karl-Erik Nilsson som tidigare var S-kommunalråd. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / Fotbollförbundet[/caption]

2004 anklagade Moderaten och djurgårdaren Ulf Adelsohn Svenska Fotbollförbundet för att vara i händerna på Socialdemokraterna. Rimligtvis borde förbundet ha gjort mer i sitt lobbyarbete mot den då sittande S-regeringen för att försöka stoppa den höga beskattningen på idrottsstjärnor som gör att stjärnorna flyr landet, menade Adelsohn.

Den gången viftades kritiken bort av ordförande Lars-Åke Lagrell. Men när Lagrell senare avgick ersattes han av Socialdemokraten, tidigare kommunalrådet i Emmaboda och elitdomaren Karl-Erik Nilsson. Sedan dess har antalet socialdemokrater på kansliet blivit än fler. Herrlandslagets presschef Jakob Kakembo Andersson har en bakgrund som pressekreterare till Annika Strandhäll och är dessutom gift med Silvia Kakembo, sakkunnig hos Magdalena Andersson och före detta ordförande för S-studenter. Sedan tidigare finns även Caroline Waldheim på förbundet som deras chefslobbyist, hon var tidigare både kampanjchef och sakkunnig hos Gabriel Wikström och jobbade på partiexpeditionen desförinnan.

Det vore svårt att anklaga Fotbollförbundet för att driva socialdemokratisk opinionsbildning, men klart är att det år 2020 i alla fall finns täta band mellan S och Svenska Fotbollsförbundet.

* * *

Sossefotboll 1

[caption id="attachment_639345" align="alignnone" width="650"] Lasse Johansson lägger dobbskorna på hyllan 2009. Numera lägger Kalmarpolitiken beslag på hans talanger. Foto: TT[/caption]

Men så var det ju detta med uttrycket sossefotboll. Vi har sökt klarlägga varifrån det kommer, men misslyckats. Kanske dök det upp under IFK Göteborgs glansår, när ”Svennis” var tränare för goa gubbar som hette Glen, och där ”Änglarna”, S-styret, SKF och Volvo och de flesta andra i Göteborg trängdes på samma hedersläktare.

Helt klart är att det i alla fall förknippas starkt med ”Lars-Tommy”, det vill säga förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. Och uttrycket ”laget framför jaget”. Fast Lagerbäck är själv lite tveksam i en intervju med Erik Niva:

Fast andra skulle invända att även Tommy Svensson predikade något slags sossefotboll för bronslaget från VM 1994. Kanske även Orvar Bergmark föll in i det tänkandet och spelstilen (och Tommy Svensson fanns ju också i laget under Mexico-VM 1970).

Positioneringsmässigt är det rätt givet med 4-4-2 i sossefotboll. Men några aktiva allsvenskar som kombinerar fotbollsplanen med arbetarekommunmöten har vi svårt att hitta.

[caption id="attachment_639356" align="alignnone" width="467"] Patrik "Bagarn" Rosengren, veteran i Mjällby, satt i fullmäktige för S i Sölvesborg fram till senaste valet. Foto: TT[/caption]

Fast några steg bakåt finns Lasse Johansson i Kalmar FF, som numera är bland de ledande namnen för S i Kalmarpolitiken, som ordförande i utbildningsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen. Hans kompis och lagkapten Henrik Rydström, numera tränare i Sirius, höll första maj-tal ett år i Kalmar.

[caption id="attachment_639355" align="alignnone" width="516"] Dra på Kalmartrissor - han Henrik höll första majtal. Foto: TT[/caption]

Och så naturligtvis Thomas Bodström, AIK-spelaren som blev justitieminister 2000.

[caption id="attachment_639353" align="alignnone" width="516"] Alliansen under Fredrik Reinfeldts lednings spelade mot oppositionen 2008, med Thomas Bodström som spelförare. De senare vann med 3-1. Foto: TT[/caption]

 

[caption id="attachment_639352" align="alignnone" width="361"] Katrine Marçal definierar 2016 sambandet sossefotboll och svenska modellen på Aftonbladets ledarsida.[/caption]

* * *

"Want to see my picture on the cover
Wanna buy five copies for my mother
Wanna see my smilin' face
On the cover of the Rollin' Stone"

* * *

Kinakuppen vid Grönsakstorget

Liberala ungdomsförbundet, LUF, vill markera mot Kina och fängslandet av svenske medborgaren Gui Minhai (som bott i Göteborg) genom att byta namn på Grönsakstorget till Gui Minhais torg. Nesligt för Kina om det ständigt skulle komma påminnelser till kinesiska konsulatet bara genom adressen.

* * *

Kaffets politiska kompass

Många har uppmärksammat detta försök att skapa en politisk definiering av vad för slags kaffe man dricker. Dock verkar SD ha missats eller varit allt för svårdefinierade. Å andra sidan är perkulatorkaffe kvar att lägga beslag på.

* * *

Lite kul. Och vi skulle vilja se det (digitala) plakatet "Utred Melodifestivalen för att värna den svenska modellen" bäras.

* * *

Lika som bär 1

[caption id="attachment_639346" align="alignnone" width="531"] Kan Merad som spelar Philippe Rickwaert i HBO-serien Baron Noir, och Matteo Salvini, ledare för italienska Lega Nord.[/caption]

Lika som bär 2

[caption id="attachment_639349" align="alignnone" width="517"] Gladys Berejiklian, premiärminister i australiensiska New South Wales, och Emma Lennartsson, statssekreterare (S).[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]