Lista: Här är stadshusen som är skamfläckar för sina kommuner

Text: Andra Kammaren

Det hettar till i Centern riksdagsgrupp

I veckan stod det klart att Centerpartiet tappar en stor del av sina yngre riksdagsledamöter efter valet 2022: Kristina Yngwe, Emil Källström, Johanna Jönsson, Magnus Ek,  och Fredrik Christensson. Inga åldermän och -kvinnor precis.

”Göra något annat i livet” kan sammanfatta deras förklaringar, och de som i stället söker en spricka i partiet tycks inte finna stöd än så länge.

Tvärtom verkar C-riksdagsgruppen stå närmare varandra än någonsin, bildligt och bokstavligt, för fyra av dem har parat ihop sig.

Niels Paarup-Petersen från Malmö och Johanna Jönsson från Dalarna fann varandra och är gifta sedan förra året. Nyligen gick också Johnny Cato från Helsingborg och Mikael Larsson från Mark (Marks kommun i Västergötland, inte Marx kommun!) ut med att de är ett par.

Niels och Johanna - numera ett centerparti.

Vill Johnny Cato ha politiskt mothugg kan han däremot få det även på familjesammankomsterna. Syrran Jenny Björklund Hansson är gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg. Pappa Lars Hanssondäremot centerpartist.

Annars är det ont om par (vad vi vet och officiellt) i riksdagen. Senast några parades ihop var det i folkpartiets grupp, när tidigare ledamöterna Anna Grönlund och Tobias Krantz blev ett par på 00-talet och gifte sig. Både är nu i påtryckarbranschen, Anna på pr- och lobbykonsulterna Hallvarsson & Halvarsson* och Tobias Krantz (som var högskole- och forskningsminister) på Svenskt näringsliv.

(* Vi påminner ständigt om att när Göran Persson var ny pr-konsult på JKL blev han tillfrågad om han kände till Hallvarsson & Halvarsson. »Det låter som ett företag som säljer fritidsprodukter«, sa Persson.)

En av de som slutar efter valet är Emil Källström, 34. Vadå åldersangivelse? Jo, han pratar om möjligheterna i näringslivet framöver, men vi vet nog. Kan Zlatan hoppa in som 39-åring i landslaget borde Emil kunna ta plats i Modo, som ändå ligger i botten av Hockeyallsvenskan och han kan efter hårdträning säkert bidra till att de återvänder till SHL.

En centerposition i kedjan förefaller självklar för Källström. Han är ju redan sponsor av laget så.

När Modo fyllde 100 år nyligen hade han gedigna tips på hur detta skulle firas. Och med tanke på att han redan har microölbryggeri hemma på gården utanför Ö-vik kanske det ligger nära till hands att producera starkare varor?

Centerstudenter ägnar sig däremot åt öl och bekymrar sig över coronarestriktionernas effekter:

* * *

Var finns Sveriges fulaste kommunhus?

Lägger Lidingö beslag på platsen som Sveriges fulaste kommun- eller stadshus?

Vi måste erkänna att konkurrensen är knivskarp och att det är målfoto som gäller för pallplats.

På 80-talet gjorde dåvarande Kommun-Aktuellt en affisch med Sveriges samtliga kommunhus. Det blev ingen höjdare vare sig som ge-bort-present eller marknadsföring. Men några läsare som granskade kommunhusen på affischen kom fram till att Alvesta kommun då hade det fulaste. Sedan dess har det renoverats och intar inte samma frontplats längre, utan harvar i kommunhusens division II.

Vi utmanar läsekretsen att nominera kommun- eller stadshus som kan tävla med Lidingö, har ni bild också så förstärks naturligtvis upplevelsen.

Mejla oss på: [email protected]

[caption id="attachment_653533" align="alignnone" width="483"] I Botkyrka har det pågått en lång diskussion om att ersätta de gamla kommunhuset.[/caption]

[caption id="attachment_653563" align="alignnone" width="495"] Så här skulle det ha sett ut. Men Botkyrka ångrade sig och backade. Foto: skärmdump Mitt i-tidningar[/caption]

Kommun- eller stadshus har även den egenskapen att de blir kommunala frågor vars öde lätt spänner över lång tid, ibland decennier. Det är dessutom en fråga som sätter igång känslorna hos i stort sett alla väljare och partier.

Ett nytt eller renoverat kommunhus kommer närmare bestämt nästan alltid uppfylla fyra saker i kravspecifikationen:

  1. Det ska bli för dyrt och övertrassera budgeten rejält
  2. Det ska skapa debatt, som får arg skattebetalare att skriva insändare och överklaga, och gör partier att internt bli osams
  3. Det ska vara fult
  4. Det nya eller renoverade ska i sin tur vara behäftade med fel, typ fukt eller att det regnar in, brister i ventilation, sakna hiss eller något annat som kräver åtgärder.

[caption id="attachment_653564" align="alignnone" width="534"] Östersunds snygga rådhus till vänster, och de mer stilbrytande byggnaderna till höger. Självklart ska de renoveras nu. Foto: Östersunds kommun[/caption]

Fråga: Finns det vackra stadshus?

Svar: Ja. Trots att vi inte alls är förkämpar för ”klassisk arkitektur” har vi dock haft svårt att hitta några nybyggda som föranleder den spontana kommentaren ”vackert”. Det tycks inte ligga i kommunhusens nutida natur.

Men Stockholms stadshus, eller där rådhusen blivit stadshus, som i Norrköping, Östersund, Helsingborg med flera, får stadshusen vår tumme upp. Inte minst gäller det för insidan av Göteborgs gamla rådhus, nu stadshus. Och vi sörjer att omvandlingen av Kiruna tvingade fram rivning av deras gamla (snygga) kommunhus.

[caption id="attachment_653582" align="alignnone" width="504"] Täbys nya kommunhus.[/caption]

[caption id="attachment_653581" align="alignnone" width="507"] Skövdes sticker ut. Foto: Wikipedia[/caption]

[caption id="attachment_653580" align="alignnone" width="510"] Moskvabygge på 70-talet? Stasibyggnaden i Dresden? Nej, Sollentunas kommunhus. Foto: Wikipedia[/caption]

[caption id="attachment_653553" align="alignnone" width="515"] Norberg är DDR-tungt på utsidan, men överraskar på insidan. Foto: Andra kammaren[/caption]

Vilka är då vi att döma? Jo, vi har nog besökt fler kommunhus än ni egentligen vill veta. Hagfors kommunhus är till exempel inte så snyggt utanpå, men en höjdare i stilen inomhus. Det i Norberg är en DDR-skräck utanpå men mjuknar inuti, inte minst i fullmäktigesalen. Gällivares utsida gör ingen lycklig, men den fantastiska träkonsttavlan i entrén (som enligt folk i huset tagit decennier att färdigställa) gör det verkligen.

[caption id="attachment_653537" align="alignnone" width="501"] Linjerat på Lidingö.[/caption]

Åter till Lidingös stadshus, ritat av Sten Samuelsons arkitektkontor och klart 1974. Samuelson låg även bakom det så kallade Schwedenhaus i Berlin och inte minst det monumentala Hotel Forum i Warszawas centrum, ett av många öststatshotell som byggdes av Skanska (då Skånska Cementgjuteriet), där även BPA och Siab härjade på 70-talet. Svensk cement var det enda som kunde bryta igenom kalla krigets hårda yta. Nu ett Accor-hotell som tappat en hel del av sin ursprungliga öststatsbrutalism.

[caption id="attachment_653539" align="alignnone" width="563"] Gamla Hotel Forum i Warszawa, byggt av dåvarande Skanska med svenska arkitekter i nybrutal stil.[/caption]

Lidingös stadshus renoverades och stod klart i sin nya form 2009, med den nu karaktäristiska persiennstrukturen.

När Arkitekturupproret letar efter Sveriges fulaste byggnad finns en stark överrepresentation av kommunhus:

[caption id="attachment_653568" align="alignnone" width="368"] Turisthotell vid Svartahavskusten i Rumänien? Teknologiska institutionen på universitetet i Kiev? Nej, Alvestas kommunhus.[/caption]

* * *

Nu sker valet av framtidens makthavare

[caption id="attachment_653586" align="alignnone" width="296"] Vill och kan bli CUF-ordförande. Foto: CUF[/caption]

Centerpartiets ungdomsförbund CUF (uttalas C-U-F inte ”suff” – mycket viktigt i C-leden!) har kongress i maj och ska utse ny ordförande. Där föreslår valberedningen William Fröding, 23 år gammal från Jönköping till ny ordförande. Han läser kommunikation i Uppsala och jobbar en del med partiets digitala närvaro.

I augusti ska också socialdemokratiska SSU välja ny ordförande. En av kandidaterna till uppdraget är göteborgaren Amalia Rud Pedersen, 27.

Hon är dotter till Göteborgs tidigare kommunalråd Anneli Hulthén, numera landshövding i Skåne. Och till Morten Rud Pedersen, som bland annat samlar på försvarsministrar och stjärnbeprydda militärer på sitt lobbyföretag Rud Pedersen.

[caption id="attachment_653531" align="alignnone" width="447"] Amalia Rud Pedersen vill bli SSU-ordförande. Foto: SSU[/caption]

[caption id="attachment_653532" align="alignnone" width="179"] Mamma Annelie Hulthén. Foto: Wikipedia[/caption]

[caption id="attachment_653534" align="alignnone" width="179"] Pappa Morten Rud Pedersen. Foto: Resumé[/caption]

Kandiderar gör också Lisa Nåbo, 26 från Linköping, som i likhet med Amalia sitter i förbundsstyrelsen i dag.

[caption id="attachment_651741" align="alignnone" width="233"] Lisa Nåbo - Östgöte som utmanar västgöten Rud Pedersen. [/caption]

Nomineringstiden går ut den 18 april, så fler kandidater kan tillkomma.

I både CUF och SSU:s ordförandehistoria dräller det av personer som sedan spelat en central roll, som Olof Johansson CUF, Frederick Federley CUF, Ingvar Carlsson SSU, Anna Lindh SSU, Karl-Petter Thorwaldsson SSU och nutida ministrarna Ardalan Shekarabi och Mikael Damberg, båda SSU.

* * *

Ett andetag inget undantag för S i Borlänge

Ett småtråkigt årsmöte med S i Borlänge livades upp av en världspremiär och release av en ny låt: Vi tar ett andetag. Och inte med vem som helst: på sång och gitarr medverkade Gustaf Norén (borlängegruppen Mando Diao – om du inte hört något annat har du hört deras tolkning av ”Strövtåg i hembygden”). Väldigt mycket Borlängesosseri här om man lyssnar på texten, och zoomstämningen steg så starkt att de glömde att berätta att ex-Aftonbladaren och pressisen hos Löfven Erik Nises omvaldes till ordförande i arbetarekommunen i inlägget. För han omvaldes väl?

[caption id="attachment_653573" align="alignnone" width="474"] Nises presiderar på Zoommötet.[/caption]

I si – det verkar inte inskränka sig till att Gustaf Norén kommer och dra sin nya låt. Vi hittade också listan i kyrkovalet för S på samma plats:

* * *

  

Sikta mot stjärnorna – och politiken

Man pratar om de som astronautpolitiker, först en tur i rymden – sedan in i politiken. John Glenn satt i senaten och snurrade runt som presidentkandidat 1984 men fick svagt stöd. Fast 1998 fick han en ny tur uppåt och är väl ende sittande senatorn i rymden. Mark Kelly som sitter där i dag har däremot flera tidigare rymdfärder bakom sig.

Brasilianen Marcos Pontes var på internationella rymdstationen 2006 och är minister hos Jair Bolsonaro.

Så värst många kanadensare har inte varit i rymden. Men Marc Garneau var det 1984 och har i dag avancerat till landets utrikesminister. Julie Payette blev uppskjuten både 1999 och 2009, och blev landets generalguvernör, men blev utskjuten från jobbet tidigare i år.

Tjecken Vladimir Remek var i luften 1978 i sovjetiska Soyuz 28 och satt två perioder i Europaparlamentet. Där satt också förste italienaren i rymden, Franco Malerba för Forza Italia och Umberto Guidoni kom senare både ut i rymden och in från vänstersidan i Europaparlamentet. Spanske Pedro Duque med två rymdfärder i bagaget sitter i spanska regeringen med ansvar för vetenskapsfrågor. Första kvinnan i rymden, Valentina Tereshkova, hamnade naturligtvis i duman liksom fler av sina kosmonautefterträdare.

[caption id="attachment_653583" align="alignnone" width="213"] Kosmonauten Valentina Tereshkova blev politiker. Foto: Wikipedia[/caption]

Svenske Christer Fuglesang ryktades bli utsatt för försök att ställa upp som kandidat för folkpartiet i EU-parlamentsvalet 2009. Men så blev det inte och Fuglesang var som student engagerad i Högerteknologerna.

* * *

Storm hos Kamala Harris

Vad gör du när vicepresidenten i USA ringer mitt i julstöket?

32-åriga Storm Ivarsen Horncastle stod i ett kök i Wales och höll på med julmaten när telefonen ringde:

– Please hold for the Vice President Elect, sa en röst.

Plötsligt fann hon sig sitta och prata med Kamal Harris som hade ett jobberbjudande:

– Vill du bli min social secretary?

En sådan kan beskrivas som planeringschef och håller reda på vicepresidentens engagemang. Nu är inte Storm någon duvunge, hon har jobbat på norska ambassaden i Washington och som public affairschef på Netflix i Nordamerikan, berättar Aftenposten som videointervjuat Storm i Vita huset.

När hon tackat ja till jobbet fick hon svaret från Harris:

”Wonderful. Get on over here soon, Storm”.

Hon har tre medborgarskap: norskt, brittiskt och amerikanskt. Maken är britt, och de var hos svärföräldrarna i Wales för att fira jul när vicepresidenten ringde.

Men hur kan man heta Storm? Jo, hon blev till under föräldrarnas besök i Tanzania då det utbröt en storm.

De reste mycket, som helt nyfödd åkte de med henne till Afrika igen, och bara sex av sina 32 år har hon varit bosatt i Norge.

* * *

Inte mållös men stollös EU-boss hos Erdogan

I veckan var EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel på besök hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Möjligen var det betalt för gammal EU-ost som gjorde att Erdogan såg till att det bara var riggat med två stolar. EU-kommissionens boss såg sig förvirrat omkring och fann sig slut sittande i en soffa en bit från de två andra.

* * *

Riksbankschef gånger två tar sikte på politiken?

Mark Carney var riksbankschef i Kanada 2008 till 2013. Efter det tog han det lugnt ett tag? Nej, inte alls 2013 blev han engelsk riksbankschef fram till 2020. Han har en trippel i medborgarskap (som Storm): kanadensiskt, brittiskt och irländskt. I helgen har regeringspartiet Liberalerna i Kanada konvent och där ska han medverka och tala. Han sägs i tio år ha varit en av liberalernas drömkandidater till ledande positioner. Efter liberala valförlusten 2012  stod partiet utan ledare och många pekade på Carney, som förnekade och sa:

– Varför blir jag inte cirkusclown istället? Och drog till London och jobbet där.

Nu lär han trots allt dyka upp i politiken i stället.

Nyamko Sabuni kanske borde lägga ut en krok på Stefan Ingves?

* * *

Politikens värsta influencer guld värd

Han struttar omkring i tv-studion och pekar och gestikulerar och kommer med sina förklaringar om hur saker ligger till. På sociala media har han braskande meddelanden som ofta återges MED VERSALER! Marcus Oscarsson (eg Oskarsson) har blivit något av politikens värsta influencer, och undviker till skillnad från de andra i den toppen att uppmärksamma kläder och smink.

[caption id="attachment_653554" align="alignnone" width="512"] Presidentföljet drar förbi på Pennsylvania avenue som fått namnge Oskarsson bolag.[/caption]

TV4-uttolkaren skulle kanske när som helst, om han hade den ambitionen, lätt kunna samla ihop till ett nytt parti. Men varför göra det när det går bra som tv-kommentator, moderator och föreläsare? Det lönar sig åtminstone. 2019 gjorde han 2,8 miljoner i vinst efter finansiella poster på en omsättning på 5,5 miljoner i sitt bolag Pennsylvania Avenue (där som av en slump Vita huset är ”ändhållplatsen” i Washington).

Fast den verbala förmågan verkar inte följas av en skriftligt lika stark. Marcus smet nog från lektionerna i välskrivning, eller så var de avskaffade i hans småländska skola. Undertecknandet i årsredovisningen ser ut som den är gjord av någon som just lärt sig skriva.

* * *

Det Vi Säger Är Nog Viktigt

Apropå VERSALER kan vi inte låta bli att återge värdegrunderna för det lokala partiet Perstorps Framtid som vi hittade av en slump. Inget perstorpsplatt här inte, utan snarare förstärkt av PerstorpsÄttika…

Perstorps Framtid Är Ett Demokratiskt Politiskt Parti Vars Grundsyn Är Att Sunt Förnuft Och Ansvar Skall Prägla De Politiska Besluten I Perstorps Kommun.
·       Att Samla Personer Med Intresse För Kommunens Utveckling
·       Att Genom Upplysning Och Debatt Väcka Intresse För Samhällsfrågor
·       Att Främja En Demokratisk Utveckling
·       Att Verka För Val Av Personer Till Politiska Förtroendeuppdrag Med Intresse För Hur Perstorps Kommun Skall Utvecklas
·       Att Genom Engagemang Och Arbete I Olika Frågor Bidra Till En Positiv Utveckling För Invånare Och Företag I Perstorps Kommun 
·       Vi Tror På Perstorp - Gör Du

* * *

Koll på All-r-a

F d riksdagsledamoten och utskottsordföranden Gunnar Axén satsar inte bara på lavaost, han erbjuder genom sitt företag också bakgrundskontroller. Törs vi påminna om att han tog över som styrelseordförande i Allra när de andra (Ebba Lindsö och Thomas Bodström) insåg risken och drog?

* * *

”Även en död get har styv svans”

Just detta var rubriken på vår favoritledare som skrevs av Peppe Engberg när han var chefredaktör på Resumé. Peppes ledare löd så här: ”Tyvärr blir det ingen ledare den här veckan. Åsikterna tog slut. Kanske beror det på vädret. Kanske är lönen för låg”. Sedan lämnades resten av utrymmet på ledaren helt tomt. Förmodligen den genom tiderna mest lästa ledaren.

Arbetaren tar till en liknande grepp och svarar enkelt på en fråga.

* * *

Språkliga innovationer hos Kommunalarbetaren

* * *

April, april, Arpi, arpi

Lyckligtvis gick vi inte på detta aprilskämt om och av Proletären, men med tanke på både vänstervänsterns förvandling och dito hos högerbullen kan man knappt vara riktigt säker.

Inget aprilskämt men visst drog Altinget fler läsare på denna nyhet mitt i Bullenkaoset

Fast SSU:s aprilskämt skulle vara fullt möjligt….

* * *

Varför gör inte fler det här?

Bra redovisning från Kalmar kommun om var skattepengarna går. Manar till efterföljd.

* * *

Liberalt timglas i mitten?

Efter Liberalernas partiråd var Centerpartiet snabba med att erbjuda politisk exil i sitt parti för missnöjda liberaler. Dagen efter partirådet hittade vi den här Facebookannonsen:

* * *

Och så en riktigt klassisk brittisk kiss & tell

* * *

Lika som bär

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk redaktör Sydöstran, och Jan Mellgren, Årets Eldsjäl 2020 enligt Folkspel.

Boa Ruthström, tidigare chef för Arena Idé, och Christian Dubé, hälsominister i kanadensiska Quebec

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]