Livspusslet – orsaken till Buschs husbråk

Text: Andra Kammaren

Livspusslet myntades som uttryck för möjligheterna att kombinera jobb, barn och familjeliv hösten 2000 i en TCO-kampanj. 20 år senare är det också nyckelfaktorn bakom Ebba Buschs numera utdragna fastighetsaffär.

KD-ledaren och ex-maken Niklas Thor köpte 2013 en fastighet utanför Uppsala. De köpte den för 7 225 000 kronor. Det finns fler hus på tomten och samma år flyttade Ebba Busch föräldrar in i ett av dem. Praktiskt för paret Busch Thor. Det dåvarande KD-kommunalrådet hade fullt upp i Uppsala stadshus och maken Niklas hade just skrivit kontrakt med Sirius, då i superettan men med ambition att gå upp i allsvenskan (som de gjorde 2017). Mor- och farföräldrar kan vara utmärkta barnvakter.

2015 fick de dessutom nya grannar, när Niklas föräldrar flyttade in på granntomten. Dubbelt praktiskt. Där är också Niklas syskon skrivna. Rena storfamiljen alltså.

Men hösten 2019 bestämde sig power-paret för att skiljas. I sådana läge uppstår alltid diskussionen om var barnen (i deras fall två) ska vara folkbokförda, med tanke på var de går i förskolan och annat.

Kanske satt Ebba Busch ibland vid stranden av den närliggande sjön och betraktade andra sidan. Där fanns en tomt och ett hus där sällan någon syntes till. När kommunen gjorde en inventering i området fick de inte tag på ägaren, men konstaterade att huset föreföll vara i gott skick.

På sommaren tar Ebba kontakt med ägaren som hette Esbjörn och var 81 år gammal. Hon berättade att hon ville köpa fastigheten. Den värderades till 4,2 miljoner, men hon erbjöd 3,9 miljoner, en ”rabatt” eftersom tomten behövde röjas huset krävde stora investeringar. Taxeringsvärdet var på knappt 3,5 miljoner, varav byggnadsvärdet var 730 000 kronor. En fastighet i närheten  med betydligt högre standard sålde 2016 för 6 475 000 kronor.

Ebba Busch och Esbjörn skrev avtal och hon betalade handpenning på 390 000 kronor. Tillträde sattes till 19 september, samma dag som Niklas Thor blev ensam ägare till fastigheten på andra sidan viken.

Så började Expressen skriva om saken. KD-ledaren kommenterade på Facebook den 8 oktober:

”Jag har köpt ett hus som jag inte tillträtt. Det har stått övergivet under många år. Det är obebott, står igenvuxet och är idag obeboeligt. Det saknar bland annat fungerande avlopp och behöver omfattande renovering. Men jag har önskat köpa det, för att det är i närheten av det hus där mina barn bor deltid, och för att kunna ge dem en trygg uppväxtplats nära båda sina föräldrar”.

I mars kommer affären upp i tingsrätten sedan att Ebba Busch stämt säljaren Esbjörn som ångrat sig. Formellt sett kan hon ha lagen på sin sida, men oavsett vad rätten kommer fram till kan en utdragen kamp mot en enligt läkarutlåtande förvirrad gamling ha ett högt politiskt pris.

Men allt handlar om livspusslet. Det som blev ett modeord i den politiska debatten först i valrörelsen 2006 får nu en högst praktisk betydelse. Fortsättning följer.

En längre sammanfattning av ”Esbjörngate” från Expressen finns här.

Ebba Busch har ägnat sig åt hus i en annan form tidigare.

* * *

Löfven och ministrarna får påökt

Statsråden får påökt. Arvodet till statsministern höjs med 4 000 kronor per månad till 180 000 kronor. Arvodet till övriga statsråd höjs med 3 000 kronor per månad till 142 000 kronor.

Vi kan tillägga att löneökningen måste anses hålla sig inom det s k ”märket”.

* * *

Danska Metoo-skandaler

Metoo kom sent i vårt grannland Danmark. Men när det kommer tycks den politiska världen hårt drabbad. I september skrev 300 kvinnliga politiker på en Metoo-förklaring om vad de blivit utsatta för. Och politiska tungvikare har fallit, som Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (S), Orla Østerby, med tunga uppdrag för de konservativa och Radikale Venstres ordförande Morten Østergaard. I klippet från Ekstrabladet (kolla lite längre ned) finns en kul intervju med en pressad Østergaard som svarar… ja, just inte alls.

* * *

Punk och poppolitiker   

En läsarreaktion apropå vad vi förra veckan skrev om Dan Eliassons punkkarriär: ”Slog mig bara att Henrik Salander, tidigare tungt namn på UD, varit aktiv i musikbranschen - dock osäker på om det han pysslade med kan kvala in som ”punk””, skriver Mats.

Nä, snarare pop, om nu någon använder uttrycket längre. Dock bar Henrik Salander faktiskt titeln minister som biträdande chef på svenska FN-representationen. Efter hundåren i The Hounds 1965–68 gjorde han diplomatisk karriär.

I klippet med The Hounds stora hit ”The Lions Sleeps Tonight” finns en bild med Salander i mitten, passande nog i tropikhjälm.

Henrik Salander här längst till vänster.

* * *

Konspirationen: Därför blomstrar ABC-staden – 70 år senare

Att det är pandemi har nog inte undgått någon och frågan är om det inte märks allra tydligast i centrala Stockholm. Tidigare livfulla gator har bytts ut mot en sömnig stadskärna där ett fåtal människor med nedfälld blick stressar fram. Men var har alla tagit vägen?

Till förorten, såklart.

Förutom priviligierade med vinterbonade sommarstugor har pandemin visat tydligt att de flesta som jobbar i stadskärnan i själva verket bor i en förort. När allt fler kontorsarbetare tvingas jobba hemifrån – ja, då tillbringar de all sin vakna tid i en förort med bekvämligt avstånd från centrum.

Prisa internet och arbete vid köksbordet!

Därmed kan sossedrömmen om ABC-staden (arbete, bostad, centrum) äntligen blomstra. För ska vi vara ärliga har det fram till idag endast varit bostad och centrum som kunnat bockats av för de flesta. Att arbeta i förorten man bor i, läs Vällingby eller Farsta, har sedan ABC-stadens uppkomst på 50-talet endast varit en dröm för de allra flesta.

Men ABC-staden var verkligen en S-dröm. Inte bara i SVT-serien Vår tid är nu där S-löftet Maggan flyttar till Vällingby. Det skedde i verkligheten när familjen Palme bosatte sig där (och äldste sonen Joakim bor kvar).

Faktumet att det nu är möjligt, 70 år senare, borde vara bevis nog för konspirationen om att det givetvis är Socialdemokraterna som ligger bakom den globala pandemin. Frågan är bara hur inblandad ABC-stadens andlige fader Sven Markelius, stadsplaneringsdirektör i Stockholm mellan 1944-1954, är? Var det här planen för början?

Högdalen C: Onsdag eftermiddag. Full kommers med butiker och restauranger öppna.
Centrala Stockholm: En öde Birger Jarlsgatan.

* * *

Bernies vantar var hemmastickade.

Hur kunde Bernie nästan ta över presidentinstallationen?

Allt ljus på Joe Biden och Kamala Harris tänkte nog många. Jo, och poeten. Men i sociala medier har en frusen vänsterdemokrat dominerat sedan i onsdags. Det är Bernie Sanders i alla former.

På installationsdagen satt han och såg frusen ut på en stol på Capitoleum (nä, vi tycker det är konstigt att skriva Kapitoleum). Sedan dess har nätet exploderat av Berniememes i alla former.

Men låt oss stanna upp vid onsdagens händelser. Blickarna riktade inte bara mot Bernie utan mot hans vantar. Var kom de infrån?

Jo, från Jen Ellis, en 42-årig skollärare från Essex Junction i Bernies hemmadelstat Vermont.

Jen gillar att undervisa, och har under corona byggt ett särskilt utomhusklassrum, men gillar också Bernie och att sticka. De två har inte träffats, men hon stickade vantarna och skickade till honom.

– Jag tänkte att jag skulle göra ett par vantar åt honom. Och då gjorde jag det, säger hon till Washington Post.

Men det var inte bara vantarna från Jen. Frusne Bernie placerades in i alla tänkbara miljöer.

* * *

Från Washingtonstudent till kampanjgeni

Vem var Joe Bidens ”unsong heroe”? När Barack Obama var nyvald president pekade han redan på valnatten ut kampanjchefen David Plouffe som ”the unsong heroe of this campaign”.

Men det är svårt att peka ut någon i den mer seniora uppsättningen av rådgivare runt Biden som spelat samma roll. Kampanjchefen Greg Schultz byttes till exempel ut mot Jen O´Malley Dillon.

Men kanske är det unge Parker Butler som sticker ut, som så sent som i somras kom in i kampanjmaskineriet. Då blev han Repid Response Video Editor.

Parker Butler knallade omkring bland de andra studenterna på American University i norra Washington när presidentvalskampanjen 2020 inleddes. Parker från Frisco, Texas hade varit bland aktivisterna på några high schools som startade en proteströrelse efter dödskjutningarna på en skola i Parkland i Florida 2018.

– Jag hade egentligen ingen erfarenhet av videoredigering före detta. Jag har gjort lite video och tv på min high school, och kunde väl grunderna. Men jag ville på något sätt vara med i kampanjen, så på våren gick jag med i en frivilliggrupp som skulle skapa lokalt material. Team Joe kallade de det.

– Och de verkade gilla vad jag gjorde, och anlitade mig i kampanjen. Det var en mycket cool erfarenhet, säger han till Campaigns & Elections.

I september gjorde han det som beskrivs som Bidens mest effektiva och framgångsrika video. Där han helt enkelt överlåter ordet åt Donald Trump.

Innehållet i filmerna kom mycket till beroende på vad han såg i sociala media.

– Att följa twitter och rätt människor och se vad som fick folk engagerade var viktigt. Och många som ser video på Facebook slår aldrig på ljudet, så vi jobbade mycket med grafik och saker som gjorde att det var begripligt utan att slå på ljudet.

Hur såg en typisk dag ut, undrar Campaigns & Elections?

– Det varierade mycket. Det fanns dagar när jag jobbade till 04.00 för att få något klart. Jag följde alla Trumps kampanjmöten och det fanns ofta tillfällen då jag såg att det här måste vi ge oss på. Och vi hade ett bra system för att få ut vårt material snabbt. Och nyckeln var enkelheten. Man ska inte ägna sig åt de här extravaganta videofilmerna.

Den grabben har vi nog inte sett det sista av.

* * *

Ljög Trump om sin längd?

Skillnaderna mellan Joe Biden och Donald Trump är stora. Men kanske inte så stora som vi trott. Åtminstone inte när det gäller längden.

Tidningen Macleans har tittat på vilken längd de har uppgett att de har, och funnit att de i ena fallet nog inte stämmer. Joe Biden har avgett en tresidig medicinsk rapport som ned på millimetern (inche) beskriver hans längd till 5 fot och 11,65 tum (1,82 meter). Trump lutar sig mot ett uttalande från valkampanjen 2016 från hans läkare Harold Bornstein, som Trump själv ska ha dikterat. I det sägs att Trump skulle vara den friskaste person någonsin som valts till presidentämbetet. Och längden sattes till sex fot och tre tum (1,90 meter).

Men Macleans menar att det inte stämmer och jämför till exempel med G7-mötet 2018 där Trump står nära kanadensiske premiärministern Justin Trudeau som är sex fot och två tum (1,88 meter). Besynnerligt nog ser Trudeau ändå ut att vara längre än Trump på denna och andra bilder.

* * *

Och Simpsons fick lite rätt igen...

* * *

Vi sörjer Svante!

I veckan fick vi reda på att Aftonbladetjournalisten Svante Lidén gått bort i covid. Andra Kammaren sörjer en äkta kvällstidningsreporter.

2007 fick han Resumés utmärkelse Guldkrattan. De ges bara till reportrar som gör jobbet grundligt, det dagliga slitet men också kan leverera ett och annat udda jobb, göra en journalistisk klackspark och som i Svantes fall: en Vi 5:a.

Ni vet, den där intervjuspalten på Aftonbladet som där fem personer svarar på en fråga och den femte är en kändis.

När Resumé de kommande åren frågade tidigare vinnare om förslag till årets Guldkratta hade Svante ett återkommande: Svante Lidén.

2011 när Vi 5:an fyllde 50 år intervjuades Svante av Medievärlden, som berättade att hans första Vi 5:a gjorde han 1981. Och han fick bland annat svara på hur han kunde få in Frank Zappa som kändis en gång:

Jag pratade med hans press-nisse som bad mig ringa någon i London som jag ringde men trodde inte det skulle bli något av med det. Så jag åkte ut på ett annat jobb, det var Thorbjörn Fälldin som hade gått i pension men glömt bort det så han skulle åka till Grönland på något uppdrag.

– Men när vi kom tillbaka ringde pressnissen och frågade om det fortfarande var aktuellt att prata med Frank. Jag sa givetvis ja och fick prata med Frank Zappa, han svarade på frågan och babblade sedan på i 45 minuter.

Vid ett annat tillfälle fick han kaptenen på sovjetiska u-båten U 137 som gick på grund i Karlskronas skärgård att medverka.

–  Den kanske bästa är den jag gjorde med Vasilij Besedin, befälhavaren på U137, som jag frågade om det behövs körkort på sjön och fick svaret: Absolut. Hemma har vi det redan. Köra båt är svårare än man tror. Fråga mig, jag vet.

Hela intervjun här. 

* * *

Ser vi ett nytt Edvard Unsgaard-moment?

Första:

Andra:

* * *

Astronauten har kraschlandat

Kanske är astronauter typiska enstöringar som inte trivs så bra i större grupper. Julie Payette, tidigare astronaut som gjorde två rymdfärder och tillbringat 25 dygn i rymden, fick 2017 Kanadas högsta ämbete som Governor General of Canada. Men på fredagen lämnade hon in sin avskedsansökan efter tre år och tre månader på posten, kortast tid hittills i ämbetet. Den kommer efter hård kritik mot arbetsförhållandena på hennes kontor.

Generalguvernören i Kanada är företrädare i landet för drottning Elisabeth som är statsöverhuvud i Kanada liksom i bland annat Australien och Nya Zeeland.

* * *

Riskerna med Trumpanknytning

Det konservativa partiet i Kanadas vice partiledare, Candice Bergen (nej, inte skådisen) har nu ångerfullt få be om ursäkt för sin tidigare keps.

Och den konservativa parlamentsledamoten Derek Sloan har fått sparken efter att ha tagit emot bidrag från vit makt-kretsar.

* * *

SVT-serien Tunna blå linjen har hyllats. Men Nils Karlsson, tidigare MP-politiker och kommunalråd i Malmö, upptäcker tidigt ett fel:

* * *

Dyr duk

Alla har undrat vem mannen med Skellefteåhalsduken som deltog i stormningen av Capitoleum vad. Smedjan har i stället tagit in fakta om vad Skellefteå kommuns halsduksäventyr egentligen kostade.

* * *

I Moskva har de valt att hylla en gammal sovjetisk ledare i form av en kebabbar. Allt på?

* * *

Z(L)atanmötet

Är det detta som på diplomatspråk kallas högnivåmöte? Jan Björklund ser ut att trivas med att ägna sig åt annat än bråken i Liberalerna. Lägg märke till att Jan fortsätter med valrörelselooken.

* * *

I väntan på Trump?

* * *

Lika som bär

Michael Gove, minister of Cabinett office Storbritannien, och Johan Karlström, tidigare koncernchef för Skanska

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!