Murvlar som blir politiker – en obesvarad kärlekshistoria

Text: Andra Kammaren

Politiken och politiska partier har en stark vurm för att knyta till sig profilerade journalister. Det går inte alltid så bra.

Den senaste journalistvärvningen i politiken är krigsreportern Johanne Hildebrandt som ska bli politisk expert hos Liberalerna. Hon har på sistone skrivit krönikor i bland annat Aftonbladet och Fokus (vilket nu upphör).

Det var Nyamko Sabuni och Juno Blom som lockade henne att jobba för Liberalerna.

– De är de två politiker som jag har störst förtroende för och det ska bli både roligt och intressant att se hur partiet kommer att växa, säger hon i pressmeddelandet.

Hon säger också en del om att leva och verka i krigszoner och det kanske kommer väl till pass med tanke på Liberalernas opinionsläge.

[caption id="attachment_458615" align="alignnone" width="418"] Från TV till KD via Bryssel. Foto: Tor Johnsson[/caption]

Men det finns gott om exempel på att profilerade journalister kommer in i ett parti och alla tror de ska göra underverk. En är tidigare SVT-journalisten Lars Adaktusson. Högprofilerad och känd KD-kandidat i Europavalet 2014 blev han vald. Inför valet 2018 hade aptiten växt på att ge sin in i den politiska arenan på hemmaplan. Och i oktober 2017 blev han andre vice ordförande för partiet. Sedan gick det inte så bra.

Minns ni debatten om Adaktussons agerande i abortfrågan i Europaparlamentet? I november 2019 lämnade han partiledningen, men är kvar som riksdagsledamot.

Så här såg det ut när han syntes som mest i tv-rutan.

Och redan 2011 kunde Fokus rapportera om de första stegen i värvningen av Adaktusson. Och gå på djupet i det här porträttet av Adaktusson 2018.

[caption id="attachment_622535" align="alignnone" width="448"] Jennifer Wegerup, inne en sväng på M. Foto: TT[/caption]

2017 kunde branschtidningarna berätta att Jennifer Wegerup lämnade Aftonbladet efter 14 år på tidningen.

– Jag har alltid varit intresserad av politik och skrivandet är min stora passion och i den här rollen får jag göra båda. Målet är att bidra till att vi får en alliansregering med Anna Kinberg Batra som statsminister, sa Jennifer Wegerup i en kommentar.

Ett år senare var hon tillbaka som krönikör, fast på Expressen.

[caption id="attachment_622539" align="alignnone" width="517"] Henrik S Järrel och Arne Weise skapar glädje bland de små barnen, genom Mössen i filmarkivet. Foto: Sunkit[/caption]

Henrik S Järrel var länge programpresentatör i SVT. Järrel blev sedan en i trion Åke WilhelmssonInger Säfvenberg i SVT-programmet Sånt är livet, följt av SVT-programmet Fantastiskt ihop med paret Åke Wilhelmsson och Kari Storækre (som varit gift med norske spionen Arne Treholt). Men Järrel siktade på politiska positioner i M och kom in i riksdagen 1991 och satt kvar där till 2006. Fast han siktas ändå titt som tätt på Helgeandsholmen, engagemanget i Estoniagruppen och riksdagens Rojalistiska nätverk släpper han inte så lätt.

Tyvärr har vi inte hittat några klipp från den barnprogramserie Järrel gjorde ihop med Arne Weise på 80-talet, Mössen i filmarkivet. Fast det resulterade också i en skiva (!) som fick en hedrande plats i boken Sverige sämsta skivomslag.

Men här, här och här finns spår av Henrik S Järrels tv-karriär.

Jens Orback satt också i rutan, inte minst som programledare för Striptease (föregångaren till Uppdrag Granskning) på SVT. 2004 hamnade han i regeringen när Göran Persson utnämnde honom till minister för demokrati-, storstads-, integrations- och jämställdhetsfrågor.

Men Orback lär för alltid bli ihågkommen för sitt uttalande i en radiointervju om att han inte hade några fördomar mot homosexuella med orden: "Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst. Jag tyckte det var underbart. Låt människor leva med vem de vill, hur som helst. Jag har inga synpunkter".

En politisk klassiker!

[caption id="attachment_622527" align="alignnone" width="201"] Kraftkorn...[/caption]

Sam Nilsson var i många år SVT-chef, men började på SVT (då Sverige Radio) som en av tre politiskt rekryterade reportrar. Fast först var han Moderaternas partisekreterare på 60-talet, fram till ett år innan striden om partiledarposten 1970.

[caption id="attachment_622531" align="alignnone" width="368"] Sam Nilsson gled från M till SVT, som en av Bröderna Surf. Han slutade som chefen för det hela. Foto: TT[/caption]

1969 gick det att hämta tre tv-reportrar av olika politisk kulör direkt till den politiska bevakningen. Det var Sam Nilsson från Moderaterna, Allan Larsson från Socialdemokraterna och Ivar Pettersson från Centerpartiet.

I tv-huset döptes de tre snabbt till ”Bröderna Surf”. Tvättmedelsreklamen för Surf innehöll förr påståendet att medlet innehöll tre kraftkorn, ett rött, ett blått och ett grönt.

– Många tyckte det var helt fel, och jag försvarar det inte. Men det hade inget politiskt syfte, och vi tre hade nog större krav på oss att vara mer korrekta än andra tv-reportrar. Jag bevakade socialdemokraterna, Allan moderaterna och Ivar det han ville. Och vi hade faktiskt en del scoop…, kommenterade Sam Nilsson det i en intervju.

[caption id="attachment_622533" align="alignnone" width="495"] Allan Larsson klev vidare, 21 år senare kom han in som ny finansminister när Kjell-Olof Feldt drog. Till vänster en skeptisk (vad det verkar) Erik Åsbrink, och intill honom Gunnar Lund. Foto: TT[/caption]

När Sam Nilsson sedan blev vd för bolaget var det Socialdemokraterna genom Anders Ferm som drev hans namn, framför motkandidaten Oloph Hansson, som hade (S)-bakgrund. (Bonus: Sam Nilsson bosatte sig för övrigt senare i Transport-Hasse Ericssons tidigare hus ute på Svartsjölandet).

[caption id="attachment_622547" align="alignnone" width="375"] Gert Fylking i den obligatoriska rosa träningsoverallen vill adressera riksdagen, men blir avvisad. Foto: TT[/caption]

Gert Fylking var under lång tid ”gubben i lådan” på TV3, men kandiderade faktiskt lokalt för KD i ett val. Och mötte Ingvar Carlsson, men fick honom inte att sjunga.

Per Holmgren, lämnade rutan och vädret, för Brysselluften och uppdraget som Europaparlamentariker MP.

Wiwi-Anne Johansson gick från SVT i Göteborg till riksdagen som ledamot för V och satt där 2010 till 2017.

Maria Borelius kom in i riksdagen som M-ledamot 2006 och utsågs omedelbart till handelsminister i regeringen Reinfeldt. När det avslöjades att hon 1) anlitat svart arbetskraft, 2) inte betalt tv-licens och 3) makens sommarvilla ägdes av ett bolag på Jersey, tvingades hon avgår efter åtta dagar.

Här och här som reporter i Rapportinslag från 1988

[caption id="attachment_622550" align="alignnone" width="530"] Arne Thorén skulle ena de stridande pensionärspartierna. Det gick inte så bra. Foto: TT[/caption]

Säg Arne Thorén och alla födda före 1960 drar sig till minnes Sveriges Radios (då också tv) första tv-korrespondent placerad i USA: ”Arne Thorén, New York”, var den klassiska avannonseringen. Det var han som berättade för svenskarna om morden på Kennedybröderna och månlandningen.

Han hamnade sedan i en diplomatisk karriär som toppades med posten som ambassadör i Bagdad (!). När han så småningom återvände till Sverige blev han indragen i försöken att ena de olika pensionärspartierna.

1996 framträdde han som ny partiledare för SPI, Sveriges pensionärers intresseparti, på en välbesökt presskonferens i…. källaren på Vårgårda Wärdshus (där f ö Lasermannens far jobbade som kock ett tag).

Men tiden som partiledare blev stormig. Ett år senare hade han avgått efter att ha gett upp försöken att ena de stridande krafterna i lokala pensionärspartier.

Andra journalistvärvningar:

Författaren och journalisten Anders Isaksson som jobbade för DN, DI och SVT, gick på 80-talet en tid till Ingvar Carlssons framtidsgrupp, men hoppade av.

Edvard Unsgaard var reporter på Ekot när han blev pressekreterare i Reinfeldtregeringen och kandiderade själv för M inför valet 2010. Men han får evigt leva med ett Facebook-inlägg om bajs i trappen hemmavid från samma år: "Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb".

Ebbe Carlsson hade jobbat på Göteborgstidningen GHT när han blev pressekreterare, eller snarare spinndoktor (fast ingen visste vad det var då) hos justitieminister  Lennart Geijer på 70-talet. Ebbe blandade sig till exempel i polisutredningarna runt den så kallade bordellhärvan och sjukshusspionen i Göteborg. För att inte tala om Ebbe Carlsson-affären. Inte koll på Ebbe? Se Ebbe - The Movie! Ett måste!

Lotta Byqvist, reporter på Expressen, skickades av sina chefer ut att städa hemma hos dåvarande KD-ledaren Alf Svensson i Gränna, för att testa ”RUT-tjänster” som Alf ville få igenom. Det slutade med att hon blev hans pressekreterare. Jobbar i dag som frilans.

Sofia Bothorp var på P4 Blekinge men gick till politiken som miljöpartistiskt kommunalråd i Karlskrona kommun. Efter valet miljöchef i kommunen.

Emma Lindqvist var chef på Västerbottens Folkblad men blev regionråd för MP i Västerbotten.

Elin Segerlind jobbade på P4 Värmland samtidigt som hon var aktiv i Vänsterpartiet, satt i distriktsstyrelsen och blev riksdagskandidat. Numera i riksdagen.

Kjell Lindström, var lovande ung reporter på Stockholms-Tidningen när han blev pressekreterare åt Olof Palme på 80-talet. Det sägs ha varit han som föreställde den andra fantombilden i Palmeutredningen. Folk hade iakttagit någon som ständigt höll sig i Palmes närhet. Senare chefslobbyist på Posten och Telia.

 

 

 

 

 

Hans Dahlgren, var SVT-reporter när han blev pressekreterare åt Olof Palme på 80-talet, senare ambassadör och kabinettssekreterare. Och lite ett undantag eftersom han är kvar än i dag som EU-minister.

Marcus Birro, sportkrönikör på Expressen, gjorde ett tappert försök att utmana Göran Hägglund som KD-ledare 2011. Men ångrade sig efter 16 timmar när TV4 förklarade att hans medverkan i Kvällsöppet skulle ställas in.

– Jag ber, någon gång på morgonen och någon gång på dagen… och någon gång på kvällen. Läser Bibeln med jämna mellanrum och går i kyrkan, sa han dessförinnan till Aftonbladet.

Och jo, jo, det finns fler…

* * *

Skolade i journalistmöten

Och apropå politik och journalister så noterar vi hur utbildningsverksamheten tycks se ut i Moderaterna i Västra Götaland. Visst anar man en viss tendens och prioritering?

* * *

Sveriges siste starke man – Holmlund

Umeås mångårige före detta kommunalråd Lennart Holmlund (S) har fyllt 74 år. Totalt satt han i 19 år vid makten innan han avgick 2013 men har sedan dess suttit kvar i fullmäktige och på andra kommunala uppdrag. Lennart Holmlund blev ofta arg, här är några tillfällen där topplocket gick på den excentriske lokalpolitikern.

  • ”Vem fan har gett Qutar VM 2014?”

Fyra år efter att FIFA beslutat om Fotbolls-VM i Qatar 2022 läser Umeås tidigare kommunalråd om mästerskapet. Han blir rasande.

”VEM FAN HAR GETT QUTAR VM”, skriver han på bloggen och fortsätter: ”Det gäller ett kommande VM I FOTBOLL” .

Mästerskapet bör flyttas, menar Lennart fyra år efter alla andra. Uppropet möts av sval respons.

  • ”Lennart ska avgå om Juholt blir partiledare”

När Håkan Juholt valdes som partiledare för Socialdemokraterna 2011 hade han stöd från en del kommunalråd i landet. Umeås dåvarande kommunalråd Lennart Holmlund var inte ett av dem.

”Skulle Håkan Juholt bli partiledare tror jag ta mig fan jag lämnar partiet”, sa han i en intervju med Ekot.

Så blev det inte. Holmlund överlevde Juholts partiledarskap.

  • Lennart kallar Tamara Spiric för ”en jävla kärring som bara ljuger”

Lennart Holmlunds socialdemokraterna regerade en mandatperiod tillsammans med Vänsterpartiet och kommunalrådet Tamara Spiric i majoritet. Men efter ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott där Spiric valde att reserverade sig mot en försäljning blev Holmlund rasande på både Spiric och en reporter som ställer frågor om ämnet.

”Har du blivit budbärare åt en jävla kärring som springer runt och ljug alltjämt”, frågade han reportern som frågade om han kunde citera Holmlund på det.

”Citera att hon har ljugit på oss, och det har jag skrivit på bloggen”, svarade Holmlund.

[caption id="attachment_622512" align="alignnone" width="433"] Umeå Meme-huvudstad 2018 (som länge var Sveriges roligaste politiska humorsida, numera sorgligen inte aktiv, men finns kvar på FB) ger sin beskrivning av Holmlund.[/caption]

  • Lennart vägrar be om ursäkt efter att inte ha kallat en person för ungjävel

SVT Västerbotten avslöjade att Lennart Holmlund publicerat mejladresser till meningsmotståndare på sin blogg 2014. Kort därefter får reportern ett mejl från en person som uppger sig vara Lennart Holmlund.

Varför ringer du och stör på trettondagsafton ungjävel, ren terror med 14 samtal från journalister.”, stod det i mejlet.

Lennart Holmlund står för att han skrev så, men medger att han inte vet hur gammal reportern är. Kort därefter kommer det dock fram att det inte var Lennart som mejlade, utan från en person som låtsades vara kommunalrådet. Lennart Holmlund försvarar ändå sin rätt att uttrycka sig så när han är förbannad.

”Jag har rätt att uttrycka mig så här när jag är förbannad”, svarade kommunalrådet.

  • Whitney-gate

Whitney Houston dog. Hennes dotter fick också problem med drogmissbruk. Lennart Holmlund tycker att vi inte bör sörja Whitney Houston.

”Vilken usel mamma som inte ser till att hennes dotter inte följt i sin mammas fotspår”, skriver han på sin blogg.

Fredrik Virtanen kräver Holmlunds avgång. Kommunalrådet överlever även den stormen.

  • Tiggar-gate

Umeås tidigare kommunalråd Lennart Holmlund (S) var inte mycket för tiggare i Umeå.

"Romerna bajsar annorlunda och behöver inte följa lagar", skriver Lennart Holmlund på sin blogg. Uttalandet möts av ilska från flera håll. Efter att bland annat regeringens samordnare för hemlöshet krävt en ursäkt ber han också delvis om ursäkt. ”Jag har varit för snabb att dra slutsatser”, skriver han på sin blogg.

Vad gör då ett tidigare kommunalråd när maktens dagar är över? Jo, blir opinionsbildare i sociala medier naturligtvis. Men Holmlund kan heller inte motstå att mer handgripligt visa folk hur saker ska gå till.

Det kan som i detta fall handla om att instruera hur folk bör uppträda på cykelbanan.

* * *

Vad har Liza Marklund och Bill Clinton gemensamt? Mer än du tror!

En journalist kan gå hur långt som helst, bara de har förstånd att lämna i tid, brukar man säga. Kvällstidningsreportern Liza Marklund lämnade mediebranschen för att skriva på heltid, och det verkar ju ha gått bra. Pite-Liza behöver inte direkt bekymra sig över att ha täckning för utgifterna. Och i likhet med ex-presidenten Bill Clinton har hon skrivit thriller ihop med James Patterson. Fast vi har en viss förståelse för att den amerikanska titeln Postcard killers inte översattes till Vykortsmördarna på svenska.

 

* * *

Ökningen minskar kraftigt!

Så olika det kan bli….

* * *

Minnesvärt från sidan Lokaltidningsbesvikelser:

* * *

Marksistiska nyheter:  Trogna läsare vet att vi tidigare brukat uppmärksamma smått som stort från vår favoritkommun, Marks kommun. Det var ett tag sedan nu, och bara vi vänder ryggen till händer det saker.

Det handlar om vd:n för Marks kraftvärme AB som misstänks ha utnyttjat sin position för att ragga sponsringsavtal till sonens tenniskarriär, visar en granskning som P4 Sjuhärad gjort. Nu sägs vd:n upp efter misstankarna om mutbrott.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen för Mark kraftvärme AB att motiveringen till uppsägningen är att styrelsen anser att den förre vd:n grovt brutit mot sitt anställningsavtal.Beslutet innebär också att hans anställning hos bolaget omedelbart avslutas.

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_622528" align="alignnone" width="517"] Jonas Sjöstedt, V-led are (ett tag till) och Howard Jones, syntlegend. Tack för bidraget Anders![/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]