Politisk köksbordsrealism när den är som bäst

Text: Andra Kammaren

De politiska köksborden har en särskild plats i Sverige. Det politiska engagemanget uppstår inte, har vi lärt oss, i regeringskansliets korridorer. Utan i byggboden. I föreningslivet. Vid köksbordet. Särskilt sant blir det vid en blick bakåt i tiden, till Sveriges kanske mest avgörande politiska möten.


Gudrun ger plats åt fler lyssnare vid köksbordet i Almedalen 1998. Foto: TT

Gudrun Schyman var först att använda det mer direkt. Förstås. 1998 kånkade hon (nåja, medarbetarna då) runt på ett köksbord till partiets torgmöten. Köksbordet hade premiär redan i Almedalen samma år, när publiken kunde sätta sig till bords och ställa frågor till Gudrun.

Mycket av hennes idéer har förpassats ut från partiet, men kanske är Vänsterpartiets podcast, Svenska köksbord, en passning och längtan tillbaka till valet 1998 då partiet fick 12 procent.


Göran Hägglund har släpat ut ett bord i trädgården i Bankeryd efter tuffa alliansförhandlingar i augusti 2005. Foto: TT

2009 var det KD-ledaren Göran Hägglunds tur. Han gav sig ut på vad han kallade en ”köksbordsturné” för att sitta ner med ”verklighetens folk”. Då hade han redan bjudit hem pressen till sin trädgård i Bankeryd där han visade upp sitt gladaste leende tillsammans med den övriga alliansen. Och dessförinnan suttit in sig vid ett köksbord hemma hos Maud Olofsson i Högfors när samma allians bildades 2003. Hon som hade sagt att upplevelser från barndomens politiska köksbord var det som gjort henne till den hon är. För hon var ju ”Haralds jänta”, som Thorbjörn Fälldin uttryckte det. Dotter till Harald Olsson, landstingsråd (C).

Och för övrigt var det upplevelsen av att sitta just vid Thorbjörn Fälldins köksbord som var Martin Ådahls första politiska upplevelse, berättar han i en utmärkt intervju i tidningen Arbetet. Parveln Martin fick följa med pappa Andreas Ådahl, som var medarbetare till Fälldin, på hembesök hos partiledaren.


Välkommen hem till Alf! Foto: TT

Åter till Göran Hägglund så ska det sägas att att hans första möte med köksbordsrealismen skedde långt före 2003. Som 25-årig ombudsman i Jönköping fick han i uppdrag att skjutsa Fälldin i sin gröna Saab 900 från Nässjö till Alf Svenssons hem i Gränna. Där satt han snällt, bakom immiga rutor, och väntade medan KDS-ledaren och Fälldin gjorde upp om den valtekniska lösning som gav kristdemokratin en plats i riksdagen 1985. Men nog fasen var det runt köksbordet de båda gjorde upp.

Ja, så där har det fortsatt. Vad säger två KD-politiker som inte vill att EU ska blanda sig i familjepolitiken? Jo, ”familjepolitiken ska hanteras vid svenska köksbord”, skrev Jakob Forssmed (KD) och Lars Adaktusson (KD) 2017.


Glupsk folkpartist stirras ned av den kristna högern. Foto: TT

Eller vid runda bord i borgerliga arbetsrum, som fallet var när Kristdemokraterna till slut togs in i den borgerliga värmen 1991.

Carl Bildt är knappast känd som en köksbordspolitiker. Men när hustrun Anna Maria Corazza Bildt ville bli återvald som Europaparlamentariker, fick han sätta sig vid köksbordet hemmavid och prata Europafrågor över pastan.


Skärmdump: Youtube

Materialet från makarna Bildts kök torde vara hyfsat unikt. De får ofta frågor om att intervjuas i köket i lyan på Karlavägen (Anna Maria gillar ju det här med mat). Men svarar, sägs det, konsekvent nej.

* * *

Januariavtalet – 404 error


Skärmdump: Socialdemokraterna

Så här såg det ut när vi surfade oss in på sossarnas sajt för att lusläsa detaljerna i januariavtalet om Arbetsförmedlingen. Regeringsbildningen har tydligen blivit så osmakligt att inte ens betongsossar vill ta ansvar för den.

* * *

Trumps kryptiska häst-tweet

Av alla kryptiska utspel som kommit från Donald Trumps Twitter är kanske ”covfefe” det mest enigmatiska. Mysteriet gör sig återigen påmint efter att en tävlingshäst döpt till Covfefe vunnit sex av åtta tävlingar den sprungit i, nu senast Breeders cup i South Carolina. Med uppmärksamheten var självklart självaste Donald snabb med att twittra.

Hans tweet om hästen döpt efter hans felskrivning får tankarna att vandra, kan det verkligen finnas en mening bakom covfefe? Det var många som höjde på ögonbrynen när Trump beskrev sig själv som ett ”stable genius”, men kanske var det naivt att anta att han menade stabil. Han kan gott ta och titulera sig som ”stallgeniet bakom Covfefe” i dubbel bemärkelse nu. Oavsett om covfefe har en djup mening eller inte så får det oss att varmt minnas parodin på Beatles ikoniska låt ”Let it be”.

When I find myself in times of trouble, mother Russia comes to me

Tweeting words of wisdom covfefe

And in my hour of darkness Fox news is on the TV in front of me

Tweeting words of wisdom, covfefe

covfefe, covfefe, covfefe, covfefe

His tiny hands tweet the wisdom of covfefe

Se videon här.

* * *

"Lillpojken" Borg


Skärmdump: Facebook

Fokus Johan Hakelius beskrev ordväxlingen mellan Centerpartiets Martin Ådahl och förre M-finsnministern Anders Borg som "Titanernas kamp". Vem är i så fall Klas Eklund, Uranos?

* * *

Gravt fel

Det blev ju en språklig betraktelse i förra upplagan av Andra Kammaren, när vi konstaterade att riksdagens stavning av kafé var helt uppåt väggarna (något vi fortsatt kräver ändring på). Den här veckans språkliga skojighet blir ett anagram, som vi fick fram ur en Facebook uppdatering av digitaliseringsminister Anders Ygeman.


Skärmdump: Facebook

Han lade i veckan upp en bild från en konselj på slottet. Med bild av hovstatsfotografen Henrik Garlöv. Eller vad sägs om Henrik Gravöl?! Skulle om inget annat vara passande om Ulf Bergström mot förmodan får som han vill.

* * *

Jan, men nej


Skärmdump: Facebook

Fokus reporter Janne Sundling skrev nyligen om Luleåsossen Niklas Nordströms avgång. Samme Nordström som försökte vrida den nationella S-politiken högerut och en gång peta Göran Persson som partiledare. Texten innehöll både en och annan godbit om den gode Nordström, och blev tydligen en snackis i Norrbotten. För hemmavid fick bodensåren och tidigare SVT-korren Jan Sunden plötsligt ryggdunkar och frågor om sin text i Fokus.

Apropå det här med namn i pressen så kan det gå lite fort ibland, åtminstone när läsarna vant sig vid att bygdens mediala förmåga står för alla stora knäck i byn.

* * *

Stenskott möter surmule

Ovan nämnd Fokus-reporter har, återigen apropå namn, samlat på sig en rätt så ansenlig samling sådana som står ut, från artiklar och medieinslag genom åren. Ett axplock:

Anders Skum, moderat som hoppade av fullmäktige i Sorsele

Robert Stopp (L), kommunstyrelsen Täby

Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulansen Sörmland (som har en ambulans med regskylten DOG 937)

Cilla Hej, assistent på svenska ambassaden Washington

Emelie Makrill, reporter Tranås Tidning

Julie Lam, fastighetschef Frösunda Omsorg

Charlotte Loggin, chefsadministratör Åklagarmyndigheten

Leif Avlskarl, avhoppad M-fullmäktigeledmot i Essunga

Viktoria Pussfält, enhetschef Energiföretagen

Åsa Snällfot, projektledare Region Norrbotten

Yngve Grytfot, valberedare i Vänsterpartiet, Säter

Herman Vinterhjärta (MP), tidigare 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Finspång

Peter Wärme, tidigare vd Energibolaget i Sverige

Paula Lejonkula, mångfaldsexpert Sveriges Byggindustrier

Karin Röding, S-statssekreterare

Berit Pajala, enhetschef Region Gävleborg

Erik Centerlind, kommunfullmäktigeledamot Lidingö (M)

Carl-Axel Centerstig, f d kommunalråd (C) Vimmerby

Ian Snowball, professor i kvartärgeologi Uppsala

Sten Skott, f d vägdirektör

Torsten Skatt, Uppsala kommuns f d budgetchef

Leif Göbel, tidigare informationschef Kommunal

Gert Nickel, pensionerad banktjänsteman från Handelsbanken

Udo Jäkel, präst i katolska kyrkan i Lübben

Roger Suup, Kiruna, tidigare på Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Arthur Dörr, enhetschef psykosvård Ost i Göteborg

Alexander Kielland, Commercial Director på Skanska Infrastructure Development (kul eftersom att Alexander Kielland även var en norsk oljeplattform som förliste 1980)

* * *

Låt ropen skalla: 3D-skallar till alla!

En byst eller porträttmedaljong i riksdagen, det är vad som väntar avgångna statsministrar beroende på hur länge de innehaft ämbetet. Om detta kan den som vill fördjupa sig här.

Men vad händer med de politiker som aldrig tog sig till Rosenbads fina hörnrum? Ja, egentligen ingenting. Vilket är lite trist tycker vi, särskilt om man som tidigare vice-statsministern Åsa Romson (MP) hade ena foten i dörren (även om henens titel visade sig vara klenare än trott). I brist på tid och resurser kan vi dessvärre inte uppbåda någon riktig byst, en rejäl skalle i brons, men vi hittade de 3D-utskrivna huvuden av modell mindre.

Och nog fanns det ett till Gustav också. Visserligen aldrig nära statsministerposten men tjänare av sitt parti sedan blöjåldern!

Nu ska vi bara hitta en ledig plats i korridorerna på Helgeandsholmen.

* * *

Lika som bär

Annika Strandhäll, tidigare socialförsäkringsminister, Scarlett Johansson, amerikanska skådespelare (bl a Lost in Translation och senast Marriage Story)

Bonus-lika som bär:


Skärmdumpar: Internet

Tveksam plankning, snart i en twittertråd nära dig.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]