Rådgivaren som Ebba vänder sig till för att ut krisen? Ebba!

Text: Andra Kammaren

Ebba Lindsö (längst till vänster) på KD:s riksting. Foto: TT

I veckan stod det klart att striden runt Ebba Busch husaffär fortsätter och att det av allt att döma blir huvudförhandling i tingsrätten i höst. Säljaren Esbjörn Bolin, 81, ville inte ta Ebba Busch (hemliga) bud efter de muntliga förhandlingarna. Det betyder också fortsatt uppmärksamhet runt historien.

Men Ebba har en rådgivare: Ebba.

Andra Kammarens källor pekar ut Ebba Lindsö som den som i kulisserna fungerar som Ebba Busch rådgivare. Och hon har onekligen stark egen erfarenhet av kriser.

Ebba Lindsö är ekonom och började som skeppsmäklare, men kom att arbeta som journalist på 90-talet och var i två år chefredaktör på Affärsvärlden. 1999 blev hon vd för TT och fortsatte 2003 som vd för det då två år gamla Svenskt Näringsliv.

Svenskt näringslivs huvudkontor (Näringslivets hus), Storgatan 19. Foto: TT

Det två år gamla äktenskapet mellan SAF och Industriförbundet hade inte satt sig och Lindsö skulle se till att de två sidorna fungerade ihop. Hon började med att slänga ut en del av de konsulter som länge gjort profilerade jobb tidigare åt SAF, som pr-företaget Kreab. De två gamla sidorna kunde till slut enas – mot Ebba Lindsö.

Hon fick sparken 2005 efter hårda interna strider och den diplomatiske Urban Bäckström, som varit statssekreterare och riksbankschef och tänkt sig ett lugnare liv som förvaltare av Skandia Liv fick ta över i Näringslivets hus.

Urban Bäckström kom in efter Ebba. Foto: TT

Ebba Lindsö som redan gjort en period i KD-styrelsen 1991-94 kom nu åter i styrelsen 2006 fram till 2013. Hon ställde rent av upp som kandidat i riksdagsvalet 2006 och i Europavalet 2009.

Fast i det senare valet ingick hon främst i den informella kampanjgrupp som backade upp tidigare KD-ledaren Alf Svensson som kandidat, där andra supportrar var Leif GW Persson, Gert Fylking och Ian Wachtmeister. Alf stod som nia på valsedeln men åkte ända in i parlamentet på personkryss.

Vare sig erfarenhet som vd eller från media verkar ha hjälpt i Allraskandalen 2016–2017. Ebba Lindsö var styrelseordförande i bolaget när de stoppades av Pensionsmyndigheten och bolagets grundare häktades. Hon och Thomas Bodström hoppade av från styrelsen, och Lindsö lämnade även uppdraget som ordförande i Sjätte AP-fonden.

Numera är styrelseuppdragen begränsade, Ebba Lindsö sitter i styrelsen för drottning Silvia brorson Patrick Sommerlaths bolag liksom i styrelsen för den bostadsrättsförening där advokaten och prinsessans Madeleines ex-fästman Jonas Bergström är ordförande.

Ebba Lindsö och Peter Norman, f d finansmarknadsminister (M), lyssnar på Ebba Busch första Almedalstal. Foto: TT

Lite pikant i sammanhanget är det att Ebba Busch kuppades in av sina anhängare i KD-styrelsen 2013. Då petade hon ut Ebba Lindsö, som föreslogs av valberedningen.

* * *

Hört på stan

Man kan ju undra om   överlever ens ett ?

Det som händer där verkar vara allt annat än detta.

* * *

Slaget om Tegelbacken: nya rivningar i Klara

Sveriges kommuner och regioner (SKR) är en intresseorganisation som ska värna det kommunala självstyret. Men regeringen använder SKR som ”låtsasmyndighet”, hävdade forskare i veckan.  Den debatten ska vi inte fördjupa oss i, men samtidigt sätter SKR indirekt igång ett jättebygge av ett nytt kontor mitt i Stockholms centrum, vid Tegelbacken. Egentligen skulle de flyttat in där redan förra året. Och kommunpolitikerna från landet skulle fått nära till Centralstation och makten i Rosenbad.

De sista hindren i form av överklaganden är nu undanröjda och allt som återstår är att byggaren/säljaren Skanska får bygg- och rivlov.

Så ska det nya SKR-huset se ut. Planen var att de skulle flytta in redan förra året, men överklagandena har fördröjt bygget. Foto: BAU arkitekter

Och det är här striden har stått: kan och ska man riva ett bara 45 år gammalt hus och bygga ett nytt större som får påverkan på stadsbilden?

I en evighet snart har vi hört om rivningarna i Klarakvarteren och hur det påverkade stadsbilden i huvudstaden. Men när det som ersatte det som revs på 60- och 70-talet ska rivas blir det alltså också protester.

”Snäckan 8 är markerad grön på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att den bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”, skrev Samfundet S:t Erik i sitt överklagande av detaljplanen för kvarteret Snäckan 8.

”Den föreslagna nya byggnaden bryter den historiska och visuella kontakten mellan Snäckan 7 (Sheratonbyggnaden) och 8 liksom dessa byggnaders samverkan med den omgivande stadsmiljön”, menade de.

Beslutet att säga ja till detaljplanen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som fann att Samfundet S:t Erik inte hade klagorätt. Då överklagade samfundet den frågan till Högsta domstolen som förra sommaren fastställde Mark- och miljööverdomstolens beslut.

Det hela började 2014 när Skanska köpte kvarteret av pensionsbolaget Alecta. 2016 slöt de avtal med SKR:s fastighetsbolag Slussgården om att bygga ett nytt kontor i kvarteret för SKR (då SKL). Enligt Fastighetsvärlden en affär på två miljarder kronor. Dåvarande SKL-styrelsen sa ja till avtalet, bara Centerpartiet var emot.

”Vi måste renovera det här huset (nuvarande kontoret på Horsgatan på Söder), då skulle vi ändå fått evakuera och flytta till tillfälliga lokaler. I stället för att flytta två gånger dök den här möjligheten upp. Då får vi också helt andra medlemsytor. I dag är det jättetrång och vi får tacka nej till många. Nya huset är närmare kommunikationer och vi kan samlokalisera en del av SKL:s bolag”, sa Lena Micko, då ordförande i SKL, till Dagens Samhälle 2017.

Det gamla så kallade KPMG-huset på Snäckan 8 var på 17 000 kvadratmeter, det nya ska bli på 27 250 kvadrat och ha 1 860 arbetsplatser och bli 4,5 meter högre och breda ut sig tio meter till mot Rödbogatan. När andra skalar ned antalet kontorsplatser skalar SKR upp.

Ett vardröjande problem kan vara att Konkurrensverket har ett pågående ärende sedan 2019 om att affären kan vara en otillåten direktupphandling.

Har de råd? Nja, affären ska enligt avtalet bokföras vid byggstart, men SKR har 1 380 miljoner i värdepappersinnehav enligt årsredovisningen 2019 och ett marknadsvärde på fastigheterna i Slussgården på 4 076 miljoner. Det lär underlätta vid upplåning.

Samfundet S:t Erik leds f ö av Monica Andersson som 1988-1995 var borgarråd i Stockholm för stadsbyggnadsfrågor.

* * *

Björn Wahlros i äldre upplaga med ljusblå skjorta. Foto: Wikipedia

Taistoiten som blev bankchef

Finsksvenske Björn ”Nalle” Wahlros var styrelseordförande i Nordea 2011-2019. Att han hade ett förflutet på vänsterkanten visste vi, men inte att det var som så kallad taistoit, en blåskjorta (de bar sådana tillverkade i Sovjetunionen med Marx, Lenin och Stalin på etiketten i havsblå färg) och moskvatrogen kommunist. Det upptäckte vi nyligen:

”Jag var ju kompis med Björn ”Nalle” Wahlroos och en dag hade han intressanta saker att berätta. Vi stod och hängde vid Tre smeder och så sa han att han har varit och juntat. ”Vi har varit och juntat med stalinisterna – kom med! Kom med”, sa han. Då var jag ännu socialdemokrat. Det var intressant att han använde ordet stalinisterna. Först senare kom ju benämningen taistoiterna om den kommunistiska minoriteten. Det var borgarna som kallade oss för stalinister” berättar Thomas ”Micko” Micklin, i boken ”Nyttiga idioter” av Camilla Berggren och Marianne Lydén som kom ut 2009.

Jan Mosander skrev också om Wahlros i boken ”Bland spioner, kommunister och vapenhandlare 2014.

* * *

Hundkris i både London och Washington

Vad är det med presidenter och premiärministrar och deras hundar? I veckan var det inte Joe Biden som stod i centrum utan schäfrarna Major, 3, och Champ Biden, 12.

De ska ut ur Vita huset efter en incident. En bitincident.

Förmodligen ska de hem till Delaware där de slipper allt vad Secret Service-vakter heter.

– Jag har verkligen försökt få hundarna att känna sig som hemma, sa förstadamen Jill Biden i The Kelly Clarkson Show i februari.

Donald Trump lär ha varit den första presidenten på över 100 år som inte hade hund.

En hund fick en särskild symbolisk roll när kaliforniasenatorn Richard Nixon kandiderade som vice president 1952. Efter anklagelser om otillbörliga kampankbidrag skulle han i ett tv-tal den 23 september förenka allt. Men erkände att han fått en gåva: en cokerspaniel vid namn Checkers.

Richard Nixon håller sitt Checkerstal.

Dilyn är en Jack Russel-terrier som tagit plats på 10 Downing Street och som också orsakat bekymmer. Mer om det här.

Och hundens ankomst till premiärministerns bostad var rent av dokumenterad av BBC.

Stefan Löfven har ingen hund i Sagerska huset, och vad vi vet har stället alltid varit hundlöst. Närmast kommer kanske Anna Kinberg Batra som skaffade hundvalpen Bodil när hon avgick.

Elaka tungor säger att kunden namnsattes efter AKB:s tidigare medarbetare och vice ordföranden i MUF, Bodil Silén, som hoppades av MUF-uppdraget när AKB öppnade för att samtala med SD.

Fast Tage Erlander hade åtminstone en katt på Harpsund.

* * *

Apropå katter – man vet att något hänt med människor när de börjar publicera kattbilder på sociala medier. Är nyblivne husägaren Hanif Bali på väg att tappa klöset?

* * *

Rotation på dansk vänsterkant

Ida Auken, tidigare miljöminister i Danmark, har haft en rätt märklig politisk karriär. Hon blev invald i folketinget för Socialistisk Folkeparti 2007, men hoppade över till Radikale Venstre 2014 och nu i januari 2021 gick hon till Socialdemokratiet. Ungefär samtidigt gick Jens Rohde, medlem av Europarlamentet och nu ledamot av folketinget för Radikale Venstre som tidigare hörde hemma i det blåa Venstre. Nu hoppar han av och blir partilös.

Avhoppen kommer efter en stormig tid i Radikale där partiledaren Morten Østergaard tvingats avgå efter sina ”gränsöverskridande” handlingar mot kvinnor.

Svend Auken på besök i Nordkorea hos Kim Il-Sung 1976. Auken till höger om Kim Il-Sung. Foto: TT

Aukenklanen

Ida Auken kommer från en av Danmarks framstående politiska klaner. Modern  Margrethe Auken, sitter för SF i Europaparlamentet, hennes storebror Svend Auken var S-partiledare och även han miljöminister, hans och Margrethes syrra Gunvor har också varit s-politiker.

Far och son Ellerman-Jensen. Foto: TT

Ellemann-Jensenklanen

Jakob Ellemann-Jensen är nuvarande partiledare i Venstre, son till Uffe Ellemann-Jensen även han partiledare i 14 år och utrikesminister 1982–1993. Hans syster Karen Ellemann Kloch var jämställdhetsminister och Uffes far Jens Peter Jensen också politiker.

Per Hækkerup (mitten). Till höger den svenske handelsministern Gunnar Lange. Instick: ett år när Djurgården märkligt nog vunnit allsvenskan skulle Lange som idrottsminister hylla vinnarna. Den av idrott ointresserade ministern föreslog ett fyrfaldigt leve för Jordbrukarnas Idrottsförening. Foto: TT

Hækkerupklanen

Nick Hækkerup, är justitieminister i nuvarande regering, han är son till Klaus som var folketingsmedlem och vars bror Hans Hækkerup var det samma och försvarsminister, folkvald var även hans ex-hustrun Lise. Brödernas far Per Hækkerup satt där och var också försvarsminister, och hans fru Grete satt i folketinget i omgångar, det gjorde även brodern Hans Erling, som även satt i regering. Deras farfar Hans Kristen Hækkerup, satt också i folketinget. Nicks bror Ole satt även han i tidigare i folketinget liksom hans hustru Karen som även var justitieminister, men är numera UNICEF-chef i Danmark. Nick har fyra barn och Karen och Ole har tre, så chansen att det blir en sjätte generation politiker är rätt hög.

Nick Hækkerup, justitieminister, i det som beskrivs som en dansk Kennedyklan. Foto: TT
Morten Helveg Petersen kampanjar för en plats i Bryssel. Foto: TT

Helveg Petersenklanen

Rasmus Helveg Petersen satt tidigare folketinget för Radikale Venstre, i Bruxelles er hans bror Morten Helveg Petersen medlem af Europaparlamentet. De är söner till Radikales partiledare under tio år, Niels Helveg Petersen, som var utrikesminister på 90-talet. Hans far Kristen var också politiker och partiledare för Radikale.

Astrid Krag sitter för S i folketinget och är socialminister men har däremot inget släkskap med tidigare S-statsministern Jens Otto Krag.

* * *

George Stephanopoulos och James Carville I det beryktade "War room" under Clintonkampanjen 1992. Från filmen "The War Room".

Har ”The War room” en framtid efter corona?

Hur är det med framtiden för kampanjkontoren? De spartanska, dystra och trånga utrymmena som är själva hjärtat i en valkampanj, undrar Campaign & Elections.

När även politiska konsulter jobbar på distans och möten hålls på Zoom, kommer även kampanjerna ta efter?

"Du kan förlora mycket av träning och stämning med en distanskampanj. Jag hoppas att 2022 vi fortfarande kan ha kampanjkontor och ha det centrala navet, men så länge du kan kommunicera med folk kan du ändå uppnå dina mål", tror Courtney Weaver på republikanska byrån IMGE.

Redan före pandemin tänkte kampanjmakarna om kring det traditionella kampanjkontoret och mindre kampanjer hade börjat välja kontorshotelllösningar och dela utrymmen med andra, skriver de. Men: Volontärcheferna har nu skaffat mycket erfarenhet av hur tekniken kan användas och de processer som krävs för att motivera folk på distans, konstaterar Campaign & Elections.

* * *

Ett svenskt svar på Anthony Weiner?

Dan och Anthony har i alla fall väsentligen förkortat sin politiska karriär genom att sända nakenbilder på sig själva.

* * *

VM i miljöpolitik

Va? Slår Danmark oss igen? Miljöminister Per Bolund får ge sig ut och leta reda på vad man i fotbollssammanhang brukade kalla en "danskdödare"...

Källa: Yales Enviromental Performance Index.

* * *

Ännu en skådis funderar på politiken

Den amerikanske skådespelaren Matthew McConaughey är kanske mest känd för filmen Dallas Buyers Club. Nu funderar han på att ställa upp som kandidat att bli guvernör i Texas.

Om Arnold Schwarzenegger kunde kan väl jag, tycks McConaughey tänka. För att inte tala om Hollywoodskådisen Ronald Reagan som tog sig hela vägen fram till presidentposten.

Inte ens det faktum att han är född i Uvalde tycks bekymra honom.

Delstatsvalet i Texas sker den 8 november i höst och den sittande republikanske guvernören Greg Abbott ställer upp för omval.

Var McConaughey placerar sig politiskt är okänt, om han betecknar sig som demokrat eller republikan. Han har både talat om kristna värden och begränsning av tillgången på automatvapen.

Greg Abbott kan få motstånd från Hollywood.

* * *

Va? Har Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson blivit dietrådgivare på Expressen?

* * *

Planlägg dina inköp redan nu så du kan komma anständigt klädd till 17 maj-firandet!

* * *

Det verkar som arkitekterna i Vancouver har gjort en del besök i Malmö på sistone, det här är Vancouver House. Foto: Wikipedia

* * *

Lika som bär

Norska kunskaps- och integreringsministern Guri Melby (Venstre) och Amanda Jansson, skådespelare, Sara i Tunna blå linjen
Harrison Ford, amerikanska skådespelare, och Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars. Tack Alexander!

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!