Stefan Löfvens raderade körkortslöfte

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

Det var en varm sommardag i Vasaparken i Stockholm när Stefan Löfven höll sitt sommartal den 11 augusti 2014. Han siktade på att ta över som statsminister några veckor senare, och förutom ett angrepp på PPM-systemet i pensionerna, hade han ett rakt och tydligt vallöfte.

Stefan Löfven lovade att de som tar gymnasieexamen ska få studielån (på upp till 25 000 kronor förtydligade han på pressträffen efteråt) för att ta körkort. Studielån är betydligt billigare än sms-lån (räntan i dag, 2020, är på 1,74 procent), påpekade Löfven.

– Körkort ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi att göra det möjligt för dig som klarat gymnasiet att låna från CSN för att ta körkort.

Applåder. Inte minst från yngre stockholmare i publiken som varit på anställningsintervju och fått frågan: Du har väl körkort?

Stefan Löfven blev statsminister. Men det dröjde med körkortslöftet, ”frågan bereds” hette det när medierna undrade hur det gick. Men lagom till valrörelsen 2018 kom någon på att vallöftena måste kunna prickas av. Och där fanns ju detta det mest tydliga vallöftet från sommartalet 2014.

I mars 2018 kom regeringens proposition. Men nu var det riktat till dokumenterat arbetslösa i åldern 18–47 år som skulle få CSN-lån för att ta körkort. Men bara upp till en kostnad på 15 000 kronor. Inte 25 000 som Löfven lovade.

Valet 2018 passerade, och vi skriver nu oktober 2020, och visst, ett steg till tas i höstbudgeten: ”Regeringen föreslår att lånet till körkortsutbildning utvidgas till att även innefatta ungdomar mellan 19–20 år med gymnasieexamen”.

Men till högst 15 000 kronor. Annars räcker inte pengarna.

Fast det märkliga är vad som händer när man letar efter den exakta ordalydelsen i Löfven löfte. På Socialdemokraternas webbsida ligger flera av Löfvens tal, så också sommartalet 2014.

Men vad har hänt? Inte ett ord om körkort eller CSN-lån.

Tydligen har talets manus tvättats från detta löfte, uppenbarligen har en ändring gjorts 2017. PPM-attacken finns kvar, men som sagt, inte ett ord om körkort.

  

Att skriva om och korrigera historien var ett starkt inslag i de kommunistiska ländernas tradition. En ny ledare – och raskt åkte gamla tal eller porträtt bort. Historien skulle skrivas om utifrån de nya omständigheterna, och böcker och skrifter som påminde om det gamla skulle korrigeras eller eldas upp.

S-styret verkar ha hämtat inspiration därifrån, men turligt nog fanns Löfvens uttalanden dokumenterade.

* * *

Apropå körkort…

Nu tycks ju Elisabeth Svantesson klara sig undan med böter, och slipper indraget körkort. (M)en se upp därute…

* * *

Tottos dubbelkommando: B2iB

En typisk företrädare för Nya Moderaterna (alltså de nu gamla, som var under Reinfeldt-perioden) var ju Sven Otto ”Totto” Littorin. Han har nu anslutit sig till Voi-moderaterna. Och notera hans dubbelkommando, två boxar rödtjut. Kanske för balansens skull?

* * *

Ung-KD-isarnas snusuppror

KDU, Kristdemokraternas ungdomsförbund, har fått ny ledning och nya ordföranden Nike Örbrink väljer att profilera sig i…. snusfrågan.

Detta sorgligt bortglömda politikområde som annars bara det skämtsamma Mjölbypartiet ägnar sig åt. Säg den twittertråd om något seriöst och allvarstyngt ämne som inte kan lättas upp av deras fråga till en uppeldad twitterdebattör: Snusar du?

Ett särdeles gott öga har de till Per Bolund, fast så långt som till att lägga in en prilla har han inte gått, enligt uppgift.

[caption id="attachment_647004" align="alignnone" width="397"] Mjölbypartiet (Mjp) har ett prilligt förhållande till utländska storheter.[/caption]

Fast det kan bli en ändring på snusfrågans närvaro. Vi har kollat motionsfloden i höst, och där händer något. Ta ett i det stora angeläget område som klimathotet, det tas upp i tio motioner. Men 16 motioner tar upp snus.

 • Tobias Andersson (SD) m fl vill ”att regeringen ska verka för att avskaffa Europeiska unionens exportförbud av svenskt snus”.
 • Christina Östberg (SD) m fl vill att ”den svenska regeringen understödja och uppmuntra till export av svenskt snus till möjliga marknader”.
 • Sofia Westergren och Marie-Louise Hänel Sandström (båda M) har reagerat mot att ”lansera vitt snus som mindre farligt och med det locka till sig nya tobaksanvändare är oetiskt”, samt att en ”dosa vitt snus kostar 23 kr - samma pris som en glass”. (Var handlar de? undrar snus-Sverige)
 • De två oroas i en annan motion av vad som händer i skolan: ”Snuset förekommer fritt i många klassrum och okunskapen om nikotinets inverkan på den unga hjärnan och den kognitiva förmågan är skrämmande låg”.
 • Jessica Rosencrantz m.fl. (M) skriver motion om landsbygdsutveckling och hur EU genom att släppa snusförbudet kan ge ”goda förutsättningar för fler svenska jobb, samtidigt som frekvensen av rökningsrelaterad cancer potentiellt kan minska i hela EU”.
 • David Josefsson (M) vill också att ”regeringen bör driva på för att häva försäljningsförbudet för snus i övriga EU”.
 • Gudrun Brunegård m.fl. (KD) bekymrar sig egentligen för skolmiljön; ”om snuset får sitta kvar i taket är risken stor att det också hamnar snus på golvet, att papperskorgen slås sönder och så vidare…. Den som spottar snus i taket ska tvätta bort snus från taket”.
 • Lina Nordquist m.fl. (L) är inte snusliberal utan vill ”tydligare sprida kunskapen om de skadliga effekterna av snus”.
 • Ulf Kristersson m.fl. (M) bekymrar sig för nedskräpningen där ”Åtta av tio svenskar anser att nedskräpning är ett problem. En stor del av skräpet som hamnar i naturen i dag är mindre skräp som cigarettfimpar, snus, tuggummin, ölburkar, engångsgrillar och glas”.
 • Michael Anefur m.fl. (KD) tycker det är fel att i lagstiftningen räknas all tobak lika ”och det innebär att en övergång från rökning till snusning försvåras, trots att vetenskapen pekar på att riskfaktorn är betydligt högre för rökare än snusare”.
 • Åsa Coenraads (M) är inne på samma sak att det ”inte längre [finns] några vetenskapliga tvivel kring att snus är betydligt mindre skadligt för hälsan än rökning”.
 • Betty Malmberg (M) vill ha en förordningsändring i ”de förordningar som finns på plats rörande utförsel av snus, kulturföremål och krigsmaterial”. Krigsmaterielinspektionen kan få en Snusinspektion som kompis kanske?
 • Solveig Zander (C) vill se över skolgårdarnas utformning där ”snus eller e-cigaretter måste förbjudas”.
 • Fredrik Christensson och Rickard Nordin (båda C) vill att ”småskräp, som till exempel fimpar och snus, även ska kunna ge böter”.
 • John Weinerhall (M) ser stor skillnad i hälsopåverkan mellan tobaksprodukter mellan de ”som förbränns och inhaleras jämfört med exempelvis snus och produkter som hettas upp eller förångas” och vill se riskreduktionskategori i punktskatterna för tobak.
 • Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) vill att ”lagen om tobak [ska göra] en tydlig åtskillnad avseende den skillnad i farlighet som det faktiskt är att röka tobak jämfört med att snusa”.

Snart kommer nog en snuspolitisk överenskommelse som regeringen förhandlar fram i samarbete med Centerpartiet, Liberalerna och Mjölbypartiet.

De senares beskrivning - av snusprofilerna - bara måste återges:

* * *

Om livet som dold makthavare

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson, avslöjar på twitter vad de som ibland beskrivs som regeringens okända makthavare egentligen får göra:

”Bli pressekreterare sa de. Du kommer få göra mycket roliga saker, sa de. Oerhört kvalificerade arbetsuppgifter, sa de”.

* * *

Elektrifierad överenskommelse: Коммунизм - это советская власть плюс электрификация всей страны

Elektrifieringsstrategi? Lät det inte lite som....

* * *

Kommande affisch?

* * *

Så har även politiken fått sin motsvarighet till Helan & Halvan.

* * *

Och apropå sällskap så tänker vi oss att den som gjorde den här skyltningen inte gjorde den av en slump....

* * *

Hockeyfrillans vänner måste rimligen ha belönat denna frisyr på sin senaste sammankomst. Benny sitter också i fullmäktige i Bjuv.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_647007" align="alignnone" width="486"] Paul Milgrom, ekonomipristagare 2020, och Erik Fichtelius, journalist och skribent. Foto: TT[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]