Nybyggaranda i Sveriges yngsta kommun: »Vi försöker omfamna alla«

Text:

Bild: TT

– Det gläder mig oerhört, säger Bob Wållberg, kommunstyrelsens ordföranse, när han får höra att Nykvarn rankas högt på listan över kommuner med socialt välmående medborgare med god hälsa.

Han är inte förvånad, men ser det som ytterligare ett kvitto på arbetet med att bygga ett samhälle där livet är gott att leva.

Nykvarns kommun i Sörmland fyllde 21 år i maj och här bor »normalfuntade människor«, beskriver kommunalrådet. Många är nybildade barnfamiljer som söker ett litet, nära samhälle med naturen inpå knutarna. Var tredje invånare är under 20 år. Tre av fyra bostäder är villor och småhus. Regionaltåget till Stockholm tar 28 minuter.

– Vi är en särpräglad pendlingskommun. Det går snabbare att ta sig till stan från Nykvarn än från Täby, säger Bob Wållberg.

LÄS OCKSÅ: Här är kommunen där det är bäst att leva 2020: »Ett solidariskt samhälle«

Största arbetsgivaren är kommunen, men Volkswagen har sitt lager för norra Europa här, det finska färgföretaget Tikkurila finns och besöksnäringen växer. Men i Nykvarn bor också många enmansföretagare och entreprenörer.

– Vi står inför en enorm verksamhetsutveckling. Tanken är att man inte ska behöva pendla, säger Bob Wållberg.

Nykvarn är en gammal bruksort som fram till 1999 tillhörde Södertälje kommun. Men 1997 hölls en folkomröstning och 77 procent av invånarna ville bryta sig loss. Då hade Nykvarn 7 800 invånare, nu har man passerat 11 000. Kommunen har legat i tillväxttoppen i flera år.

– Det kostar att ha tillväxt. Det premieras inte i utjämningssystemet, säger Bob Wållberg, angående den relativt höga skattesatsen.

– Men det är många kommuner som har utmaningar med driftsekonomin. Med tillväxt har man ändå positiva utmaningar.

Framtidstro, stort engagemang och höga krav från medborgarna, samt nybyggaranda präglar kommunen, menar han. En skola är precis färdig. Nu byggs ett vattentorn, en ny förskola och en idrottshall. På tre år har här byggts 72 hyreslägenheter.

– Tillväxt tarvar investeringar och det kostar. Men det är roligt.

LÄS OCKSÅ: Bra skola till varje pris i Danderyd: »Har varit oerhört generösa med skolpengen«

Att det är ett socialt välmående samhälle manifesterar sig bland annat i en total frånvaro av klassiska utanförskapsområden.

– Nej, det har vi inte än. Vi har samma sociala utmaningar som övriga Sverige, men vi är ganska snabbfotade när det kommer till sociala problem, säger Bob Wållberg.

Det tror han möjliggörs av den goda sidan av det lilla och nära samhället, något som också bejakas: kommunens devis är till och med »Kom närmare«.

– Vi fokuserar på helheten, försöker omfamna alla och lägger mycket tid på dialog med medborgarna ute i verksamheterna. Det händer inte mycket i Nykvarn som inte jag vet om.

Även det politiska klimatet präglas av närhet, säger han. Nu regerar det lokala Nykvarnspartiet – som är största partiet och föddes ur kampen för folkomröstningen för att bli egen kommun – tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. Wållberg har varit ordförande för partiet i åtta år och tycker att de har ett öppet och bra politiskt klimat, oppositionen inbegripen.

– De ideologiska föreställningarna blir ganska beigea, vi är mer inriktade på att lösa sakfrågor, säger han – vars partis slogan lyder: »Praktiska lösningar är bättre än politiska låsningar.«

*****

FAKTA: Nykvarn, Stockholms län

Befolkning: 11 014 (1 jan 2020).

Medianinkomst: 356 071 kr (2018).

Skattesats: 32:05 (2019).

Statsbidrag och utjämning: 6 456 kr.

Politiskt styre: NP (Nykvarnspartiet)+M+MP.

Plats 1-270: Här kan du se hela topplistan över var det är Bäst att leva!