Lekeberg rankas som Sveriges tryggaste kommun: »Liten statlig närvaro«

Text:

Johan Niklasson, kommunstyrelsens ordförande (C) i Lekeberg, är inte förvånad över att kommunen hamnar i topp i kategorin trygghet.

– Nej, att vi är en trygg kommun är ingen chock för mig. Till viss del beror det på hur kommunen ser ut. Du hittar inga nattklubbar i Lekeberg. Men det har varit ett aktivt arbete från politiskt håll och civilsamhället att motverka otrygghet, säger han.

Samverkan kan vara det mest överanvända ordet i dagens kommunala verksamhet. Men Johan Niklasson menar att den finns på riktigt.

– Våra invånare brinner för vår kommun. Vi strävar efter en bra samverkan med civilsamhället och har i dag bra samarbete med polisen. Vi fångar upp vad man ser för brott och vilka risker man ser.

LÄS OCKSÅ: Här är kommunen där det är bäst att leva 2020: »Ett solidariskt samhälle«

Närvaro, statlig sådan, allra helst polisens, är ett annat återkommande ord i kommunernas protokoll och skrivelser.

– Vi har en ganska liten statlig närvaro. Det finns en polisskylt på kommunhuset, polisen är i vår reception och tar emot två timmar i veckan. Och de har besökt fritidsgårdarna, och fått bra feedback. Det berättar ungdomarna för föräldrarna. Det är en liten insats som gett god effekt.

– Vad vi diskuterar är hur vi kan arbeta ännu mer förebyggande. Hur vi ökar polisens synlighet.

Men tryggheten är ett viktigt argument för att från första början flytta till Lekeberg:

– Det får jag ofta höra – vi flyttar hit för att få lugn i vardagen, och kunna ha barnen ute i trädgården. Det återkommer säkert i 90 procent av samtalen jag haft med inflyttare.

Det växande Örebro är definitivt motorn i regionen, och där har många sitt arbete.

– Till viss del är vår tillväxt en effekt av att Örebro växer. Men vi har varit aktiva med att promota Lekeberg som den lugna och trygga kommunen som utvecklas, där du får mer tid för annat. Och vi har också duktiga entreprenörer som har varit drivande. På 8 300 invånare har vi nästan 1 000 företag. Men också en stor utpendling.

LÄS OCKSÅ: Bra skola till varje pris i Danderyd: »Har varit oerhört generösa med skolpengen«

Lekeberg domineras av egnahem, i form av parhus, radhus och villor.

– Just nu har vi brist på hyresrätter. Och vi behöver stärka allmännyttan också. Även i vår kommun har vi kö till hyresrätter. Bostadsbristen finns inte bara i storstäderna.

Och för den där som får en flackande blick kommer här en kort förklaring:

– Vad är Lekeberg? Jo, vi ligger mittemellan Örebro och Karlskoga. Vi är en relativt ny kommun, har funnits sedan 1995 då vi bröt oss ur Örebro. Och det går bra för oss. Den stora vinsten med att bli egen kommun är att få det lokala perspektivet, närheten till medborgarna.

– Fast det finns andra utmaningar med vara en liten kommun. Men det mesta är bra här, även om jag är partisk. Jag brukar säga att Lekeberg är den moderna landsbygden. Här finns lugnet och naturen inpå knutarna, men närhet till utbudet i Örebro. Det är det framtida sättet att leva, säger Johan Niklasson.

Plats 1-270: Här kan du se hela topplistan över var det är Bäst att leva!