”Fokus vilseleder om Afghanistan”
"Fokus reporter kan inte ha läst det dokument han hänvisar till", skriver Thord Eriksson i ett inlägg om Fokus artikel om varför få utvisas.

De som helst sett att så få ensamkommande afghanska barn och ungdomar som möjligt ska tillåtas stanna i Sverige, har sedan 2015 gärna använt argument som gått ut på att endast en liten del av Afghanistan har varit farligt, medan övriga delar varit säkra.
Senast i raden av agendadrivande skribenter att göra detta påstående är Lasse Granestrand i artikeln Utvisad? Glöm det! (Fokus, 5 november). Han skriver:
”I augusti 2017 klassades till exempel bara två av trettiofyra provinser i Afghanistan som farliga. I trettiotvå provinser, inklusive huvudstaden Kabul, var det alltså möjligt att bosätta sig.”
I artikeln hänvisar Granestrand till Migrationsverkets rättsliga ställningstagande om säkerhetsläget i Afghanistan från augusti 2017 (SR 31/2017). Den som går igenom det 33-sidiga dokumentet möter dock ingen beskrivning av ett i huvudsak säkert land, utan läser i stället om eskalerande konfliktaktivitet och stridigheter. I två provinser, Helmand och Uruzgan, var våldet urskiljningslöst medan läget i övriga delar av landet beskrevs som inre väpnad konflikt där det kunde förekomma öppna strider. ”Säkerhetsläget i Afghanistan är fortsatt allvarligt. Striderna har under årets början varit intensiva i Kandahar, Nangarhar, Kunar och Ghazni.”
Migrationsverkets formuleringar är fjärran de Granestrand använder i sin artikel.
Om de två provinser där situationen beskrevs som lugnast, Pansjir och Bamiyan, skriver Migrationsverket: ”Våldet har där inte drabbat civilbefolkningen lika hårt som i andra provinser. Det får i dessa två provinser ändå anses råda andra svåra motsättningar.”
Lasse Granestrand kan inte ha läst det dokument han själv hänvisar till. Eller så vilseleder han avsiktligt Fokus läsare.
Thord Eriksson
Thord Eriksson är journalist och författare. Har skrivit boken Dom som stod kvar om ensamkommande barn och ungdomar och det frivilliga engagemanget för gruppen.