»Hakelius gräver demokratins grav«

Text: Ingemar Eliasson

Bild: TT

Det finns många sätt att gräva demokratins grav. Ett sätt ägnar sig denna tidnings politiske chefredaktör Johan Hakelius åt – naturligtvis oavsiktligt – i förra numret (#39). Han frågar sig om en fungerande demokrati ser ut som »pajaskonsterna riksdagen ägnat sig åt den här veckan?«

Pajaskonster, det är Hakelius benämning på partiernas försök att få till en regering efter valet. »De«, det vill säga de företrädare för partierna som väljarna gett sitt förtroende, »har fått Sverige att framstå som en låtsasdemokrati, ett fifflande u-land där regler bänds och målstolpar flyttas, där väljarna behandlas som boskap och förtroende tas för givet (....)«

När en framträdande skribent och central opinionsbildare häver ur sig något sådant ska man inte förundras över att demokrati som styrelseskick håller på att undermineras.

Läs mer: Johan Hakelius välkommen till klanhövdingarnas vecka

Tvärtemot vad Hakelius hävdar, kan man säga att svårigheterna att få till en regering har att göra med att partierna känner sig hårt bundna till de försäkringar de gett sina väljare. Partiledarna har efter valet, som ekon av sig själva, upprepat precis vad de sa före valet. Hundratals gånger har sju partier sagt att de inte tänker förhandla med SD, Alliansens fyra partier att de är regeringsalternativet, Socialdemokraterna att de inte tänker bli ett stödparti till alliansen etc. Det är vad väljarna visste när de valde parti. Det är de löften partiledningarna inte vill svika. Det är motsatsen till att behandla väljarna som »boskap«.

Men kan tycka att partiledarna gick onödigt långt i att låsa upp sig efter valet, men det är det de nu har att hålla sig till och som skapar svårigheterna. Hittills har vi inte sett en enda »målstolpe flyttas«. Det kanske är precis det som behövs för att Sverige ska få en fungerande regering.

Det är för att politikerna inte tar väljarnas förtroende »för givet«, som de fruktar effekterna av frångå vad man sade under valrörelsen. Jag undrar just vad Hakelius säger den dag vi har fått en ny regering efter att några partier känt sig tvingade att ompröva delar av sin politik för att kompromissa och kunna ta ansvar för landet. Respekt för svårigheterna och för dem som tar ansvar blir nog inte temat. Nya pajaskonster i riksdagen denna vecka, är en troligare rubrik. Och den representativa demokratin får sig ännu en smäll.

Ingemar Eliasson, före detta landshövding och statsråd