Varför mörkar regeringen asylprognosen?

Text: Sofia Arkelsten

Bild: TT, Pressbild

En desperat regering försöker dölja statistik och en prognos från Migrationsverket som de själva beställt. Peter Santesson har i Dagens samhälle föredömligt uppmärksammat hur nuvarande regering använt regleringsbrev för myndigheter och verk för att detaljstyra datum för publiceringar till söndagar nu i valrörelsen. Expressen försökte få svar från ansvarigt statsråd men hon kommenterar inte.

Det är inte konstigt att siffror publiceras på fasta datum. Det är konstigt att regeringen sätter datumen till söndagar. Dock kan sånt hända. Men därefter försöker regeringen få myndigheten att frångå det vanliga arbetssättet att kommunicera en normal arbetsdag. Socialdemokrater och miljöpartister insisterar alltså på att Migrationsverket släpper siffror som är relevanta för den politiska debatten en söndag mitt i brinnande valrörelse. Regeringen beslutar detta genom regleringsbreven.

Beteendet väcker frågor. Varför skulle regeringen skriva in söndagar i regleringsbrevet? Det handlar om statistik! Siffrorna finns och nu bekräftar bara regeringen sin splittring i viktiga framtidsfrågor som jobb, sjukförsäkringar och integration. Framförallt bekräftas att regeringen ännu en gång försöker mörka. Och att de inte förstår att varken media eller väljare låter sig luras.

Vips har regeringen konstruerat sig en egenhändigt platsbyggd skandal. Som skapar misstänksamhet, kritik mot politiska eliten och oro för att det finns fler konstigheter här.

Varje valrörelse är annorlunda. Den här är kortare, snabbare och sker i ett läge där vi redan har en knepig parlamentarisk situation. Det går dåligt för regeringspartierna i opinionen. Alliansen behöver lyfta. Populisterna ökar. Den sammantagna andelen av de som inte bestämt sig, de som inte röstar och möjligen de som inte svarar på opinionsundersökningar kan avgöra valet.

Omvärlden förändras i en rasande hastighet. Demokratin och våra grundläggande värderingar utmanas. Hela tiden. I stort och i smått. Sverige har hög nivå av tilltro. Tilltro till varandra och till andra. Tilltro till institutioner och myndigheter. Men tilltron är skör. Det är upp till oss alla att värna den. Hoten har alltid funnits men det som förändrats är skalan och hastigheten.

I det sammanhanget blir försöket att mörka officiell statistik så anmärkningsvärd.

Det kan vara så enkelt att det handlar om Socialdemokraternas dokumenterade svårigheter att skilja på sitt parti och statsapparaten. Duktiga, kompetenta och opolitiska tjänstemän tvingas nu in i socialdemokratisk valstrategi. Det är otidsenligt. Det kan handla om bristen på regeringsduglighet. En annan anledning kan vara att de två partierna i regeringen: Socialdemokraterna och Mp är osams. Det är ingen nyhet. Det har märkts tydligt i riksdagens arbete.

Den nuvarande regeringen har en tung ryggsäck. Transportstyrelseskandalen. Kampanjen till FN:s säkerhetsråd. Rapporten om kampanjen till FN:s säkerhetsråd. Brutna löften. Tappade ambitioner. Usla relationer till riksdagen. Ministrar som tvingats avgå. Rekordmånga anmälningar till riksdagens Konstitutionsutskott och rekord i kritik från ett enigt utskott.

Riskminimering är nu upphöjt till strategi för S. De ignorerar alla frågor och sammanhang där de inte är förhållandevis starka och där risken för förluster är stor. Därför vägrar Löfven möta Kristersson i debatter trots att tillfälle efter tillfälle ges. Därför kommenterar inte ansvarigt statsråd. Därför är siffrorna från Migrationsverket ett problem för regeringspartierna S och MP. De har nämligen inte någon gemensam politik för att hantera frågorna.

Sofia Arkelsten

Riksdagsledamot Moderaterna