Anledningen till att barnen inte flyttar stavas: du själv

Text:

Toppbild: Montage: Pexels

Toppbild: Montage: Pexels

Hej! Vi bor i Stockholms innerstad och har två barn, 22 och snart 25 år. Båda bor kvar hemma då de inte har råd med samma komfort och läge själva. Det börjar bli påfrestande och vi tycker det är dags att de blir vuxna. Hur motiverar vi dem att flytta ut?  

David Eberhard svarar:

Ibland är det värt att titta tillbaka i historien för att lösa moderna problem. För hundra år sedan blev man vuxen någon gång i mitten av tonåren då de allra flesta också jobbade. Ju bättre vi fått det och ju mindre kulturen accepterar att vi prövas av motgångar och svårigheter, desto senare tycks vi mogna som människor. Men det är faktiskt inte naturligt att bli försörjd av föräldrarna när man har levt närmare en tredjedel av sitt liv.  

Varför bor era barn kvar? Kanske har ni tyckt det vore sorgligt om de skulle flytta ut och inte egentligen velat den saken. I så fall är det inte för barnens bästa som de är kvar, utan för ert. Själv har jag så många barn att det skulle vara helt orimligt om alla bodde kvar. Regeln är därför att de måste flytta när de har gått ut gymnasiet. 

Jag undrar också varför barnen inte önskar flytta ut självmant? Att som vuxen bo kvar hos sina föräldrar måste ju vara tämligen påfrestande också för dem. Har ni diskuterat frågan? Jag skulle börja med att prata med barnen och påtala att det är dags att de flyttar. Inte för att ni som föräldrar inte värnar och älskar dem, utan just därför att ni gör det.  

Jag skulle också säga att så länge de inte hittat nytt boende får de betala hyra till er föräldrar, om de inte redan gör det. Det ingår också självklart att de hjälper till i hemmet på samma villkor som ni föräldrar och inte lever kvar i en bekväm tonårstillvaro.  

Om ni gör detta kommer barnen sannolikt skaffa sig en egen bostad fortare än ni hinner säga hyreslägenhet. 

David Eberhard är psykiater och författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varje vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

* * *

Text:

Toppbild: Montage: Pexels