”Problemet med ungdomars ointresse för omvärlden är besläktat”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Mina tonårsbarn är helt ointresserade av omvärlden, oavsett om det är Ukrainakriget, klimatkrisen eller matpriserna. Är det normalt? Hur får jag dem mer engagerade?

David Eberhard svarar:

När jag växte upp oroade sig föräldrarna över att barnen började röka. Förbud bet inte så mina föräldrar – och säkert många andra – försökte med förnuftsargument. Vi varnades för att vi riskerade att dö som femtioåringar om vi rökte; av lungcancer, KOL eller hjärtinfarkt. 

Inget kunde brytt oss mindre. Vad spelar det för roll för en tonåring om man kommer dö vid femtio eller åttiofem? Båda är så oändligt långt bortom horisonten. Jag tänker att problemet med (många) ungdomars ointresse för omvärlden är besläktat. Det som engagerar vuxna är globala ödesfrågor – lite som om världen hotades av lungcancer. Alltså något som en politiskt ointresserad tonåring inte orkar eller ens alltid kan engagera sig i. För att skapa intresse tror jag därför att man måste förankra samtalet i något som kan kopplas till tonåringens egen vardag. När det gällde rökning var ett mycket bättre argument för att få någon att sluta att påtala att vederbörande luktade illa, fick dålig hy och gula tänder.  

Om man pratar om omvärldsfrågor utifrån en sådan strategi har man större chans att engagera sina barn. Kanske kan du prata om hur inflationen gör det svårare att få råd även med sånt som är viktigt för dem? Som dataspel, smink och konsertbiljetter. Eller lyfta frågor kring den lokala miljön? Eller ta upp skolan utifrån sådant som intresserar dem; betygshets, ordningsproblem, skolmat och matsvinn, vinstutdelning, vad som gör en lärare bra eller vad det nu kan vara. 

Om man rör sig på en för hög abstraktionsnivå blir frågorna ointressanta och då blundar barnen. Det är helt enkelt så en tonårshjärna fungerar.

David Eberhard är psykiater och författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varje vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash