”Kreativiteten hos människor med bevisat felaktiga föreställningar är häpnadsväckande”

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Dr David, Tror du att Kim Jong-un faktiskt tror på sin egen personkult?

David Eberhard svarar:

Om man varje dag sedan man föddes får höra att jorden är platt krävs det, för att man ska utmana den föreställningen, antingen att man är Galileo Galilei eller att någon annan människa lär en att det man lärt sig inte stämmer. Och ärligt talat skulle inte heller Galilei ha utmanat den dåvarande hegemonin om det inte fanns teleskop och andra tänkare runt omkring honom som hjälpte honom att öppna den porten. Det fanns med största säkerhet lika intelligenta och paradigmifrågasättande personer hundratals år innan han föddes, men ändå gick de runt på sin platta jord och tänkte att hela himlavalvet kretsar kring dem.

I modern psykologisk forskning har man kommit fram till den ytterst nedslående slutsatsen att även när en människa är helt motbevisad, med bättre rationella (och moraliska) argument, tenderar de flesta av oss att klamra oss fast i våra invanda föreställningar. Kreativiteten hos människor med emotionellt grundade bevisat felaktiga föreställningar, att på olika långsökta och fantasifyllda sätt försvara sina tidigare tagna positioner, är häpnadsväckande.

Ett tydligt exempel från vår nära samtid är med vilken frenesi som den svenska kultureliten efter den 7 oktober 2023 fortsätter att blunda för att Hamas på inga sätt är mindre onda och barbariska än IS. Under en knapp vecka efter de bestialiska massakrer Hamas utförde mot civila trillade polletten halvvägs ner för att sedan inom loppet av några ytterligare veckor studsa tillbaka till samma narrativ som alltid när Israel försvarar sin existens mot en fiende som vill utrota alla judar. Det fanns säkert de som under andra världskriget ifrågasatte de allierades krig mot nazisterna med samma argumentation, men knappast i dag med facit i hand.

Så tyvärr är jag övertygad om att svaret på din fråga är att Kim Jong-un faktiskt tror på sin egen personkult. Hur skulle han kunna göra något annat? Han är lika marinerad i den föreställningen som alla skolböcker våra skattemedel bekostar till palestinska barn, som är fulla av antisemitisk smörja.

David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: AP