Då bör du göra en orosanmälan

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Jag misstänker att föräldrarna till en kompis till mitt barn missbrukar droger och att barnet far ganska illa hemma. Hur säker bör jag vara innan jag gör en orosanmälan?

David Eberhard svarar:

Jag hade kunnat göra detta mycket enkelt för mig, för enligt lagen är det solklart att man som medmänniska ska göra en orosanmälan vid minsta misstanke.  

Med det sagt vet ju alla att det är lättare att se andra föräldrars brister än sina egna och därmed skulle ju ett sådant råd kunna bli snudd på samhällsomstörtande. Tänk dig ett samhälle där alla anmäler alla beteenden som de själva anser vara dåliga, och sedan försvarar sitt handlande med att ”lagen är skriven så”. Pelle kommer då anmäla Stina för att hon genom att curla och lägga sig i låter sitt barn bestämma för mycket på ett barnkalas. Och Petra kommer anmäla Pelle för att han höjde rösten mot sin son på ett sätt som hon fann kränkande för barnet. Det måste alltså finnas en substantiell oro som inte har med ens egen privata uppfattning om barnuppfostran eller liknande att göra. 

Samtidigt ska tröskeln vara låg och då är det bra att minnas att de åtgärder som följer på en orosanmälan förhållandevis sällan leder till att föräldrarna fråntas vårdnaden. Det handlar oftast om en kontakt med socialtjänsten för att få hjälp och stöd med uppfostran.  

Att lagen gäller vid minsta misstanke är för att man inte får missa när ett barn far illa på riktigt. Det är bättre med än anmälan för mycket än en för lite, tycks lagstiftaren mena. Så mitt råd är att du använder ditt omdöme och anmäler sådant som du tror kräver en insats från socialtjänsten, men inget annat.  

Min fru och jag blev anmälda av en orolig medborgare för några år sedan efter att vår son hade spytt ner baksätet i bilen och därför fick åka i framsätet i några hundra meter i en bilkö som rörde sig i maklig takt. Det tyckte vi var en smula överdrivet och tänk; socialtjänsten höll med oss.

David Eberhard är psykiater och bland annat författare till boken ”I trygghetsnarkomanernas land”. Varannan vecka ger han livsråd till Fokus läsare.

Har du en fråga till Doktor David? Mejla till: [email protected]

***

Text:

Toppbild: TT