Årets julklapp kommer i andra hand

Text:

Bild: JESSICA GOW/TT

Det blev något av en nyhet. Att årets julklapp 2018 är det återvunna plagget, antingen second hand eller något som är tillverkat av återanvänt material. Det speglar samtiden och konsumenternas sökande efter alternativ i en tid av klimatångest, menar Svensk Handels analysfirma HUI research, som står för utnämnandet.

Minnesgoda läsare kan fundera över tidigare års klappar, allt vi inför tidigare jular förmåddes att köpa och köpte. Var blev det av spikmattan (2009), bakmaskinen (1988) och gps-mottagaren (2007)? Soptippen, antagligen.

Så, i år är uppmaningen att köpa en second hand-skjorta. När inslagningspapper är upprivet och plagget lyfts upp kan mottagaren knappast klaga över att ha fått – ÅRETS JULKLAPP!

Läs mer: Årets julklappsjippo: det återvunna plagget

Somliga drar sig för att konsumera möbler som soffor, kläder och skor i andra hand för att man just vill åt känslan som följer på det nya; samtidigt som icke-nya bilar och annan teknik funkar bra – det räcker liksom att hänga upp en Wunderbaum med nybilsdoft. Dessutom är det uppenbart att hårdvara – datorer och bilar – har ett etablerat andrahandspris medan mjuka ting är föremål för diskussion.

Läs mer: Klappjakten är här 

På Blocket är bilden tydlig. Marknaden är enig om att priset på årsgamla teknikprylar ligger runt 60–70 procent av nypriset. Märkeskavaj, däremot, betingar 25 procent av priset i butik och en säljare på Kungsholmen i Stockholm säljer sina jeans för 100 kronor, trots att nypriset var en tusenlapp.

Årets julklapp hade i år kunnat vara det hemlagade, det egentillverkade. För en gångs skull hade konsumenten avstått att vara konsument. Men det hade väl knappast varit till glädje för en enda handlare, inte ens jeanssäljaren på Kungsholmen.

Läs tidigare Fokuserat:

Jimmie, vad är det för fel på sandlådan? (#46)

Nu kommer nya tider på nya Söderstadion (#45)

Vänster, höger om, bakåt, halt! (#44)