Kommunistpartiet i Klarnas ägarkrets

Kinas rikaste man äger Klarna. Till 1 procent.

Text:

Bild: TT

Ant Financial är ett gigantiskt finansbolag som 2020 värderades till 313 miljarder dollar (motsvarande 2600 miljarder kronor). Aktiemajoriteten innehas av Jack Ma, grundare till den kinesiska e-handelsjätten Alibaba och Kinas rikaste man. Förra året köpte Ant Financial 1 procent av aktierna i Klarna. 

Jack Ma har också pekats ut som det kinesiska kommunistpartiets »bankir« och en front för investeringar som partiet inte vill göra. Maktrelationen blev tydlig i slutet på förra året när Jack Ma var lite väl kritisk, inte mot partiet utan landets tillsynsmyndigheter. De skarpa uttalandena fick stora konsekvenser.

Samtidigt planerades Ant Financials börsnotering. Allt var klart – den skulle ha blivit världens största någonsin – men den stoppades på order av Kinas självaste president Xi Jinping, avslöjade Wall Street Journal i november förra året, med hänvisning till källor inom kommunistpartiet. I samma veva försvann Jack Ma från offentligheten, vilket reste frågor om vad som hade hänt honom. (Nyligen var han dock med i ett videomöte.)

Så varför har Klarna, indirekt, tagit in den kinesiska regimen i ägarkretsen? 

Sebastian Siemiatkowski inleder på samma vis som många i näringslivet gör när affärer i Kina kommer på tal: han tror på »kommunikation och utbyte«, att kontakt än mer positivt än motsatsen. Men han medger också att det är »jättesvåra frågeställningar«. 

– Sedan är det ett litet ägande. Läget vore ett annat om de hade velat köpa allt, eftersom vi hanterar så många europeiska kunder, säger han och tillägger:

– Men visst, Kina är inte ett demokratiskt land.

Jack Ma har starka kopplingar till kommunistpartiet och hade inte kunnat skörda lika stora framgångar utan detta, menar somliga Kinakännare. Beskrivningen viftas dock undan av Sebastian Siemiatkowski.

– Andra experter säger något annat.

Rent konkret, för Klarnas del, innebär delägandet en närmare koppling till Alibabas handelsplattform Ali Express, som alltså erbjuder betalning via Klarna.

Siemiatkowski menar att det är skälet till delägandet – och Jack Ma inte är någon man arbetar med.

– De personer vi jobbar med dagligdags är helt andra. Vi såg att det fanns ett kunskapsutbyte där. Vi vill lära oss från dem.