Ett börsbygge som rasar

Text:

Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT

Den negativa utvecklingen för den lyxprofilerade bostadsutvecklaren Oscar properties har det senaste året varit en följetong i affärspressen. Bolaget har använts som en temperaturmätare som speglat både den uppblåsta lyxkonsumtionen bland bostadsköpare i storstäderna och bostadsmarknaden i stort.

Eftersom Oscar properties nybyggen emellanåt dragits med större problem än normalt så har många tagit det till intäkt för att det ännu finns stora mängder kapital på bostadsmarknaden. Varför skulle någon annars köpa en problembostad av Oscar properties?

Men nu framstår det allt mer som att bolaget inte är så mycket av en mätare, utan en avvikelse i sig självt. Medan Golgatavandringen på börsen pågått så har huvudägaren, Oscar Engelbert, sålt stora aktieinnehav vid vad som i efterhand framstår som mycket lägliga tidpunkter. Han själv menar att det varit lyckokast.

Denna vecka har bolaget också meddelat att man vill omförhandla avtalen för sin utestående obligation. I stället för att betala vid rätt tidpunkt, vill bolaget nu rulla det hela framför sig. Obligationsinnehavare erbjuds samtidigt att växla in obligationer mot B-aktier i bolaget. Oscar Properties vill också på obestämd tid ställa in sina utdelningar. Hur detta tagits emot speglas i aktieutvecklingen: holdingbolaget har i år rasat med 40 procent; preferensaktien med 56 procent.

Nämnda krisåtgärder ska bespara bolaget runt 49 miljoner kronor. Den tursamme Oscar Engelbert räddade samtidigt cirka 58 miljoner kronor på sina försäljningar i rättan tid.

Nu ställer sig många frågan: Varför vill inte Oscar Engelbert rädda upp det hela genom en nyemission? Det som skulle spegla något annat har blivit en historia i sig.