Här har du ditt ­finansliv, Zlatan

Text:

– Varför tillhör du mitt lag, frågar Zlatan Ibrahimovic och spänner ögonen i en yngling på andra sidan bordet.

– Vad vet du om oss?

– Övertyga mig om varför jag ska köpa drycken!

Under våren har man i reklamfilmer för det svenska sportdrycksföretaget Vitamin Well kunnat se Zlatan intervjua jobbsökande unga människor på ett kontor i Stockholm. Ibra är ambassadör för bolaget, och rollen som intervjuare gör han med sådan förtjusning att det är svårt att släppa misstanken att valet av scen speglar Zlatans behov av att vänja sig vid ett nytt liv.

Det är mer aktuellt än man kan tro.

En besviken Ibra insåg ju i slutet av förra veckan att hans arbetsgivare sedan fyra år tillbaka, Paris Saint-Germain, inte längre vill ha honom. På twitter meddelade han att han lämnar klubben, och passade på att sammanfatta sin gärning med orden:

– Jag kom som en kung och lämnade som en legend.

»Den attityden gör att folk älskar honom«, skrev brittiska Daily Mirror, och föreslog att repliken borde användas av alla som lämnar vilket jobb de än har, i fabrik eller på kontor.

De första ryktena efter beskedet om sortin från PSG placerade Ibrahimovic i amerikanska LA Galaxy. Det skulle i så fall innebära ett slags avsked till toppfotbollen, och förstärka spekulationerna om att Zlatan redan börjat planera för karriären efter fotbollen. Nästa rykte pekade ut Manchester United som nästa klubbadress och betyder spel på högsta nivå i ett eller två år till. Zlatan är fortfarande en av världens tjugo bästa spelare, och är kanske som 35-åring lika bra som när han var 27, men sedan han det året, 2010, lämnade FC Barcelona har varje klubbyte inneburit en statusmässig nedtrappning. Att Zlatan ändå lyckats förbli en av fotbollens bäst betalda och mest omskrivna spelare understryker vad vi redan vet om hans karisma och förmåga att styra bilden av sig själv. Om han vill fortsätta jobba, vilket han knappast behöver, vad kan han tänkas vilja ägna sig åt?

Ibrahimovic befinner sig i samma läge som andra framgångsrika idrottsmän varit i före honom. Ett läge som brukar präglas av optimism, grundat på ett antagande att elitidrottare har personliga egenskaper som borde garantera framgångar efter den aktiva karriären.

Elitidrottaren har lärt sig att extra ansträngning lönar sig, vant sig vid att sätta tydliga mål och jobba hårt. Men föreställningen om en elitidrottspersonlighet som är skapt för framgång är nog felaktig, visade en studie från Göteborgs universitet 2012.

Idrottsforskaren Natalie Barker – som själv varit elitgymnast – intervjuade åtta olympier från Sverige, Schweiz, Australien och USA och sammanfattade: »Livet efter elitidrotten blir ofta hårt för elitidrottare som varit framgångsrika på den allra högsta nivån. När egenskaper som varit användbara inom idrotten inte premieras i det nya livet kan desorientering, depression, sjukdom eller självtvivel drabba idrottaren.«

Elitidrottaren, van att pysslas om av en stab av tränare, fysioterapeuter och rådgivare, utvecklar självupptagenhet, konkurrenstänkande och en strävan efter perfektionism. Egenskaper som är närmast oanvändbara i arbetslivet, som belönar samarbete, effektivitet och att snabbt hänga med på förändringar.

Drivkraften att bli bäst har på kort tid inbringat mycket pengar och vant idrottsmannen vid höga levnadskostnader, en situation som efter karriären snabbt blir problematisk. Den brittiske journalisten Mark Bailey visade i en genomgång i  The Telegraph år 2012 att snittlönerna för en Premier League-spelare är mellan 25 000 och 35 000 pund i veckan (det motsvarar mellan 295 000 och 413 000 kronor). För att en fotbollsspelare ska kunna fortsätta tjäna lika mycket måste de i princip bli företagsledare. För de flesta handlar det därför om att till varje pris få jobb för att täcka levnadskostnaderna.

Att ge sig in i näringslivet är en väg. Där kan man välja att antingen leva på sitt namn, skriva sponsorkontrakt och lansera skor, parfymer eller sportkläder eller slå sig fram med hjälp av sitt allmänna kunnande.

Baileys granskning visade att flertalet spelare väljer att efter karriären försöka hitta andra uppgifter inom sin sport. Men sysslorna på ett klubbhus eller ett kansli kan inte försörja alla. Också mediernas behov av expertkommentatorer är begränsat.

The Telegraphs granskning visade att två av fem idrottsmän är utblottade inom fem år efter sin professionella fotbollskarriär. Aston Villas landslagsspelare Lee Hendrie brukade tjäna 35 000 pund i veckan men gick i personlig konkurs 2012, och genomförde två självmordsförsök. Landslagsmålvakten i VM 2010, David Jones, tjänade ihop 20 miljoner pund under karriären men förklarades bankrutt 2014. Många börjar dricka och går under.

Så lär det knappast gå för Zlatan Ibrahimovic. Enligt amerikanska Forbes var han världens fjortonde bäst betalde idrottsman 2015, med en årsinkomst på 270 miljoner kronor och reklamkontrakt på 49 miljoner kronor. Hans nettoförmögenhet beräknades vara 1,3 miljarder kronor. Han har gjort reklam för Volvo, startat ett parfymmärke, blivit ambassadör för Vitamin Well och startat ett ännu inte lanserat sportklädmärke. Att han kommer att använda sitt namn på något sätt är uppenbart. Men vill han något mer? Ambitionsnivån kan ge en fingervisning om framtiden.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Man får gå till en annan globalt utbredd sport med kommersiell dragningskraft för att hitta jämförelser. Björn Borg är en av tennisens fem största spelare genom alla tider. (Den positionen har inte Zlatan inom fotbollen). Också som kommersiellt namn var Borg större än Zlatan är i dag.

– Få idrottsmän i världen är eller har varit lika stora som Björn. Han kunde tjäna pengar på sitt namn i USA, i hela Europa och i Japan, sa IMG:s vd Bob Kain flera decennier efter Borgs karriär.

Borgs yrkesliv efter karriären kantades till en början av motgångar. Han har själv berättat att omställningen från tennisproffs till att försörja sig på annat blev svårare än han trott.

Borg, tystlåten och lågmäld, odlade en Garboliknande mystik som under tenniskarriären gjorde honom ännu mer attraktiv för sponsorer. Efteråt, när han inte längre var i rampljuset, var den personligheten svårare att slå mynt av. Borg är dock Borg, och världen minns honom. Zlatan Ibrahimovic påminner kanske mer om Björns rival John McEnroe. Skotillverkaren Nikes grundare Phil Knight knöt tidigt till sig det eldfängda racketgeniet. Med en slogan som »Rebel with a cause« hjälpte McEnroe Nike att bli den urbana och moderna skon med attityd. McEnroe, verbal och tyckstark, har efter karriären ägnat sig åt att kommentera tennis i tv och sponsras fortfarande av Nike.

Varje idrottsstjärna har sin egen drivkraft, i den ligger förmodligen en fingervisning om livet efter karriären. Borg blev mästare på grund av en enastående fysik och vilja, McEnroe tack vare talang. Stefan Edberg, en av världens tjugofem bästa spelare genom tiderna, analyserade spelet, tänkte på tennis som schack, ett spel som handlade om att bestämma sina drag och beräkna sannolikhet.

– Om jag kommer på nät med en rak forehand vet jag att killen på andra sidan nätet får svårt att slå en cross. Han lyckas nog bara slå en bra cross två eller tre gånger av tio. Om jag täcker för ett rakt slag tio gånger av tio, vinner jag ändå sju eller åtta poäng på det spelet. Det är så man måste tänka, berättade han i boken »När vi var bäst.«

Viljan att ta kalkylerade risker blev användbar för Edberg när han grundade ett finansbolag, Case Asset, som sysslar med kapitalförvaltning. Edberg beräknas idag vara god för en halv miljard kronor:

– Om man har tjänat mycket pengar själv blir man efter ett tag intresserad av att förvalta dem.

Det gällde inte Mats Wilander, vars sofistikerade spel från baslinjen byggde på att slå slag som hindrade motståndaren att slå sina bästa slag. Wilander, också en av historiens 25 bästa, njöt av att koncentrera sig på varje slag. Lusten drev honom. Han bor i dag i Idaho. Fyra, fem månader reser han runt i husbil över den nordamerikanska kontinenten och ger tennislektioner för motionärer. Resten av året kommenterar han tennis för Eurosport.

– Det bästa med min karriär är att jag inte har tjänat tillräckligt mycket för att sluta jobba. Eller snarare … andra som tjänat lika mycket pengar har tagit hand om dem bättre. Jag har alltid tyckt att ekonomi är helt ointressant, och jag har aldrig varit särskilt smart med mina pengar.

Vad utmärker Zlatan? Han har hellre velat vara den största i en något mindre klubb än att underordna sig. Han har gjort en rad fastighetsköp och har många intressen – bilar, jakt – och många kontakter. I sina senaste klubbar har Zlatan tagit stort ansvar, varit med och bestämt vilka spelare som ska värvas. Det visar att Zlatan Ibrahimovic är bra på att hitta nya mål och skulle kunna peka mot att han siktar på att bli det han spelar i reklamfilmen för Vitamin Well: en aktiv chef i ett bolag med ambitioner att växa.