KI-chefens el-varning: ”Svårt att sluta”

När elpriserna skjuter i höjden kan det vara lockande för politiker att kompensera väljarna. Det kan dock bli svårt att sluta med bidrag när man väl börjat.

Text: TT

Bild: Anders Wiklund / TT

Efter förra vinterns elrysare ser vi nu ut att gå mot ännu dyrare elräkningar. Att Ryssland strypt gasleveranserna till Europa har fått terminerna på elmarknaden att handlas skyhögt. Det är en av anledningarna till att Konjunkturinstitutet (KI) tror att vi går in i en lågkonjunktur nästa år. Terminerna indikerar nämligen att elpriserna i vinter kan bli dubbelt så höga som förra året.

Missnöjet över elpriserna fick regeringen att i vintras gå fram med en tillfällig elrabatt för att underlätta för hushållen. I veckan presenterade Moderaterna ett nytt förslag för att subventionera hushållens elkostnader även den här vintern. Fler liknande förslag kan komma i takt med att priserna stiger.

Man vänjer sig vid kompensation

Men KI:s generaldirektör Albin Kainelainen manar politikerna till försiktighet.

– I det här läget är det viktigt att väga olika aspekter mot varandra. Vissa hushåll kan få svårt att klara sina elkostnader och det måste hanteras, men politiker bör vara aktsamma med att påverka prisbildningen på olika marknader, säger han.

En annan risk är att hushållen vänjer sig vid att bli kompenserade så fort det blir dyrt.

– Det kan vara svårt att avsluta. Nästa gång priserna stiger på en vara kan det komma nya krav på kompensation, säger han.

Om åtgärder sätts in ser KI-chefen gärna att de är så riktade som möjligt och kortvariga.

Kan behöva vänja oss vid dyr el

En annan aspekt är klimatet. Om Sverige ska nå sina klimatmål kommer priset på saker som är koldioxidbaserade, till exempel bränsle, behöva höjas framåt, enligt Kainelainen.

TT: Är det lika bra att vi vänjer oss vid högre energipriser?

– Nu har ju Sverige främst grön el. Men vissa saker kan man behöva vänja sig vid. Men det är klart att om priserna fördubblas på ett år så är det kanske inte tanken att man ska vänja sig vid det. Det blir svårare att hantera för konsumenterna, säger han.

***