Så skyddar du sparpengarna om du överger banken

Storbankerna ger sällan hög ränta på sparkonton, oftast bara någon procent. Mindre banker och sparbolag ger ofta mer.

Text: TT

Bild: Pexels

De senaste kvartalsrapporterna från de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB visar på rekordvinster. Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan bankens inlåning och utlåning har vuxit enormt. Bara under det andra kvartalet blev det totalt 57,3 miljarder kronor för de fyra bankerna, mot 38,5 miljarder kronor under samma tid för ett år sedan.

Samtidigt vacklar låntagare under skyhöga bolåneräntor, medan sparpengarna står på konton med kanske någon eller ett par procent ränta, om man har tur. På lönekontona, där svenskarna ofta har ganska stora summor, har storbankerna stolt meddelat att de nu inför räntor på kanske 0,25 procent.

Bankerna har fått hård kritik från alla möjliga håll, och nu uppmanas bankkunder att vara otrogna mot sina banker.

Otrogna kunder

– Man ska se sig om. Det är bra att ha flera banker, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

En och annan sparare kan nog fundera över att flytta sina pengar. Fast det gäller att vara noga. Alla seriösa banker och kreditmarknadsbolag som har tillstånd av Finansinspektionen att ta emot sparpengar från sparare har en statlig garanti, som gör att sparare skyddas om banken eller bolaget skulle gå omkull.

Skyddet gäller upp till dryga miljonen. Men det finns också aktörer som inte omfattas av insättningsgarantin. I en del fall kan de ge riktigt höga räntor, men pengarna är då oskyddade om bolaget skulle gå omkull.

– Man ska kolla att insättningsgarantin gäller.

Han tycker inte att man ska anlita de som saknar garantin, det finns tillräckligt många bolag och banker som har insättningsgaranti och som ändå erbjuder en högre ränta än storbankerna.

Sunt skeptisk

Om någon erbjuder en rejält mycket högre avkastning än vad de med insättningsgaranti ger, som kanske 7 procent, då ska man vara sunt skeptisk, tycker han.

– Då låter det som om de företagen sedan lånar ut pengarna man satt in till en mycket högre ränta. Jag skulle vara skeptisk.

Det kan också vara så att villkoren för att få en högre ränta innebär att pengarna är inlåsta under en viss tid. Om man tror att man kan komma behöva ta ut sina pengar, eller i vart fall vill ha friheten att göra det, så är det bättre att välja ett konto med fria uttag.

– Man ska verkligen undersöka villkoren noga, säger Jan Bertoft.

Fakta: Insättningsgaranti och investerarskydd

Om banken eller sparbolaget där spararen har pengar på konto går omkull så står staten för förlusten upp till 1 050 000 kronor. Om flera delar ett konto är det 1 050 000 kronor per person som gäller.

Alla banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag (institut) som har tillstånd från Finansinspektionen att ta emot kunders pengar på konto omfattas automatiskt av insättningsgarantin.

Investerargarantin kan gälla om ett bolag som hanterar värdepapper går i konkurs och investerare inte kan få ut sina värdepapper. Ersättningen är högst 250 000 kronor.

Både insättningsgarantin och investerargarantin hanteras av Riksgälden.