Tuffare tider väntar för restaurangerna

Efter pandemin vill många gå på krogen igen – restaurangernas omsättning ligger på rekordnivåer. Samtidigt hopar sig orosmolnen för branschen.

Text: TT

Bild: Stefan Jerrevång / TT

Sedan restriktionerna togs bort i början av februari har restaurangnäringen fått ett uppsving. Jämfört med 2019, innan pandemin bröt ut, har omsättningen hittills i år ökat med 8 procent för samma period, enligt siffror från branschorganisationen Visita.

– Det fanns ett uppdämt behov av att träffas och äta. Återhämtningen har varit kraftig sedan restriktionerna väl försvann, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Trots det har restaurangerna det kämpigt, enligt Siljhammar. Inflationen har inneburit kraftigt stigande kostnader för inköp, och därmed pressade marginaler. I maj var restaurangernas inköpspriser 22,9 procent högre jämfört med samma månad förra året, enligt Visita.

– Det finns en viss begränsning i hur mycket av det man kan ta ut mot kund. Många har höjt sina priser, men inte i så stor utsträckning att man täcker kostnaderna, säger Jonas Siljhammar.

Restaurangbranschen påverkas till exempel både av gödselpriser och bränslepriser, som har ökat kraftigt.

Annat som påverkar branschen negativt enligt Jonas Siljhammar är att många restauranger har skatteanstånd att betala tillbaka efter pandemin.

– Nästa år riskerar också arbetsgivaravgiften för unga att höjas igen. Jag tror att vi får en bra sommar, men när vi går mot mörkare tider kommer det nog också att se mörkare ut, säger han.

Räntehöjningarna kan också ge effekt på folks konsumtion, och därmed restaurangbesök, tror han.

TT: Är högre restaurangpriser att vänta till hösten?

– Det tror jag absolut. Det måste till om inflationen fortsätter. Pandemin har gjort djupa sår. Nu finns det en stor oro för framtiden.

***

Text: TT

Bild: Stefan Jerrevång / TT