Inget åtal i Saudi-affären

Text:

Det meddelade chefsåklagare Tomas Lindstrand, på Åklagarkammaren för säkerhetsmål på fredagen. Här kan man även läsa beslutet. Anmälan gällde trolöshet mot huvudman och kom från FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind, efter att Ekot hade avslöjat att FOI-medarbetare hade startat ett bulvanföretag, SSTI, för att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

Tomas Lindstrand skriver i sitt beslut att han inte kan avgöra vem som beslutade att bulvanföretaget skulle startas. Alla inblandade ger olika versioner. Och eftersom syftet med att starta SSTI snarare verkar ha varit att hantera en svår situation än att skada staten, finns det inte grund för trolöshet mot huvudman, skriver åklagaren.

Läs mer om hur Totalförsvarets forskningsinstitut hamnade i Saudiarabien, och om hur ingen vill ta ansvar för affärerna som går tillbaka till ett avtal från 2005 i ”Flykten från ansvaret”.

Den nedlagda utredningen om brott på FOI ger inte många svar på alla återstående frågor i affären. Räkna inte med att konstitutionsutskottets utredning kommer att göra det heller.

Läs också om hur svenska myndigheter kan bygga vapenfabriker var de vill. Vapenexporten är reglerad, men när det gäller konsulttjänster finns ingen kontroll.