»Det är kul att få göra god reklam för Sverige«

Text:

Bild: Privat

Jonas Kullinger, utbildad sociolog som jobbar på Arbetsförmedlingen och som har appen Swedish Number. Vad är bra med Sverige?

– Det finns många olika saker att se och göra, allt från storstäder till fri natur, och det är lättillgängligt med saker som allemansrätten. Du får inte missa att åka runt och besöka olika ställen i landet. Sen talar vi ju bra engelska i Sverige och de allra flesta är villiga att hjälpa och guida turister.

Vad finns det för dåliga sidor med Sverige?

– Det är en svår  fråga, jag kommer inte på många. Det skulle väl vara mörkret och kylan på vintern som en del kan ha svårt för. Kanske det sociala för vissa också. Svenskar är ju välkomnande och pratar gärna med andra men de kan vara lite svåra att komma riktigt nära. 

Varför valde du att bli en Sverige-svarare?

– Jag har alltid tyckt om att tala med folk, det ligger i yrket, och jag har haft många intressanta samtal med människor från hela världen. Det är kul att få representera och göra god reklam för Sverige. Det är också ett utmärkt sätt att få tiden att gå under bilresor i stället för att lyssna på radio.

Har du fått många samtal hittills?

– Ja, jag har ju haft appen i en vecka och det är många som har ringt. Appen är en kanonidé som spridit sig till tidningar över hela världen. De länder jag kommer på som jag har fått samtal ifrån är Kina, Indien, USA, Colombia, Uzbekistan, Tyskland och Nederländerna. Ungefär en tredjedel ringer från USA, framför allt östkusten runt New York.

Vad vill de veta?

– En del testar bara att ringa för att få reda på om det verkligen är sant att numret funkar eller om det är ett skämt. De frågor jag får rör ofta svensk kultur, till exempel vad vi äter. Jag brukar svara klassiker som köttbullar och inlagd sill. Amerikaner frågar ofta om politiken i Sverige och vad vi tycker om USA.

Om Swedish number

Swedish Number är ett nummer som vem som helst i världen kan ringa. De kopplas då till en person med svenskt mobilnummer som har registrerat sig för att svara via en app. Appen blev snabbt populär med över 5 000 svarare och över 18 000 nyfikna som ringt.