»Det är som julafton och nyårsafton i ett«

Text:

– Man äter två måltider under ett dygn. Den första är en förberedelse inför fastan och sker före soluppgången. Då gäller det att dricka mycket och undvika salt mat som gör en törstig. Dadlar är en helig frukt inom islam och efter solnedgången bryter många fastan med en dadel och en kopp te, kaffe eller mjölk. Därefter serveras det ofta en soppa och nybakat bröd. Sedan äts en god måltid för dem som vill och orkar.

Vilka maträtter förknippar du mest med fastan?

– Fyllda grönsaker. När fastan infaller som i år är det mycket primörer, tunna och ljusgröna vinblad som blir fantastiska vinbladsdolmar.

Hur avslutas fastan?

– Då kan vi snacka matfest! Det är som julafton och nyårsafton i ett. I första hand ska ramadan ägnas åt välgörenhet och eftertanke, att känna empati med dem som har det sämre ställt. Men den avslutande festmåltiden är ofta överdådig.

Vilka är dina favoriter på midsommarbordet?

– Jordgubbar och färskpotatis. Sill har jag ännu inte lärt mig uppskatta. Som invandrare skapar man sina egna traditioner, blandar nya smaker med gamla. Färskpotatis steker jag med massa vitlök och färska örter. I stället för gräddfil har jag grekisk yoghurt som jag blandar med rostade hasselnötter eller hackad dill och russin.

Du satt med i expertrådet för den förra regeringens projekt Matlandet Sverige. Hur står sig Sverige som matland i dag?

– Sverige och det nordiska köket börjar få en ledande position i den internationella gastronomiska världen. Vi har dessutom tagit till oss andra länders matkulturer och blandat upp med svensk husmanskost. Det gör den svenska matkulturen rik och varierad. 

Anna Ritter

FAKTA | Fem frågor

Torsdagen den 18 juni inleds fastemånaden ramadan, då många muslimer väljer att inte äta och dricka från solens uppgång till solens nedgång.

Maria Masoomi är matentreprenör, dietist och kokboksförfattare som just nu gör en förstudie på uppdrag av Livsmedelsverket och Jordbruksverket om hur Sverige kan bli bättre på livsmedelsexport.