»Det finns ett behov av att få fira något«

Text:

Bild: Göteborgs universitet

– Det är för att få ett avbrott från vardagslivet, för att skapa variation så att det blir lite kul. Det festliga kan vara allt från julhelgen till fredagsmys.

På vilket sätt är kanelbullen något att fira, varför gör vi det?

– Vi gör det för att få det där festliga avbrottet, det är lite lustigt, för vi kan ha speciella dagar för allt möjligt. Hittar man bara rätt lista kan man hitta något att fira varje dag. Just att det är kanelbullen är antagligen någon kondisgrej. En annan klassiker är mors dag som en blomsterhandel startade för att man skulle ge blommor till mor. Sen kom fars dag och då blev det att man kan ge slipsar.

Hur går det till när vi anammar nya traditioner att fira, som halloween, är det en högtid som bara är kommersiell?

– Nej, den är inte bara kommersiell. Det finns som sagt ett behov och något med de här avbrotten för att göra det roligt, men sen lever vi ju i ett kommersiellt samhälle så det är klart att de krafterna tar vara på möjligheten att tjäna pengar. Just halloween har vi alltid firat, men tidigare som en skördegudstjänst. Den har fått en ny skepnad tack vare firandet på Irland och i USA.

Om högtider är så populära att fira, varför faller vissa bort, som till exempel pingst?

– Firandet av pingst försvann när man tog bort annandag pingst som helgdag, den innebar att man var ledig på måndagen efter. I stället blev vi lediga 6 juni på nationaldagen, ett firande som har ökat sen dess. Men det är inte stort jämfört med andra länder eftersom vi inte har någon tradition av att fira just den dagen.

Vilken är den populäraste högtiden att fira i Sverige?

– Det är antagligen midsommar, som alla firar på något sätt. Den är tätt följd av jul och nyår, men midsommar är en härlig högtid; det är chans till fint väder, man kan vara utomhus och det finns jordgubbar. Dessutom ligger den i nära anknytning till semestern som man är glad för.

Fakta | Fem frågor

Mats Nilsson är docent i etnologi vid Göteborgs universitet. På lördag, den 4 oktober, är det kanelbullens dag, något som bara firas i Sverige.