»Det har varit mycket micklande«

Text: Nina Brevinge

Bild: Jonas ekströmer/scanpix

Varför spelas ishockey-VM i både Sverige och Finland samma år?

– Jag tror det skapar ett större intresse för hockey. Det blir roligare för fansen när en del av matcherna spelas på hemmaplan. Jag tycker det är ett bra grepp. Kanske vi får se VM i Tjeckien och Slovakien om några år.

På tal om intresse för ishockey. Varför spelas VM i ishockey varje år, medan exempelvis VM i fotboll bara spelas vart fjärde år?

– Det där diskuteras jätteofta. Enligt traditionen ska VM spelas varje år. Samtidigt har det höjts röster om att man bara borde anordna VM vartannat år. Men så länge det tillför ekonomiskt syre till förbunden och publikintresset fortsätter vara stort ser jag ingen anledning till att ändra på något. Men jag är ingen benhård anhängare av att VM ska spelas varje år. Inget är hugget i sten.

Det har inte gått särskilt bra för Sverige i träningslandskamperna. Hur ska Tre Kronor lyckas vända om före VM?

– Framför allt måste man ha en tro på sig själv. Det har varit mycket micklande, folk kommer och går. De spelare som var på gränsen till att bli uttagna, är oroliga att bli bortplockade. Det skapar oroskänslor och då presterar inte spelarna så bra. Därför ska man inte ta det för hårt när man förlorar träningsmatcher.

Dessutom är det ett helt annat lag som spelar i VM än i träningsmatcherna. Nu har vi fem-sex spelare från NHL som Henrik Zetterberg från Detroit. Kanske kommer fler ställa upp om de åker ut ur Stanley Cup.

Kommer Sverige att vinna i år?

– Man säger samma sak varje år, att Sverige har en  rejäl chans att ta guld. Men det handlar om att man måste vara som bäst när det väl gäller. Det spelar ingen roll om man spelar bra mot Norge, det är i semifinalen mot Ryssland man måste vara bäst.

Själv har du vunnit OS, VM och Stanley Cup. Men i tv-programmet »Mästarnas mästare« gick det inte lika bra …

– Nej, jag åkte ut först av alla. Det är klart att tävlingsinstinkten inom mig väcktes men man får ta det för vad det är. Jag hade inga behov att göra allt för att vinna. Det var mest en rolig grej.