»Det ljugs mer i USA«

Text:

Bild: Nathaniel E Bell

Hur fick du idén till boken om »bacha posh«-flickor?

– Jag var i Afghanistan för ett annat jobb och träffade en familj vars dotter klädde ut sig till son. Sedan gjorde jag flera artiklar och insåg att det aldrig hade skrivits om förut. Det blev en världsnyhet och jag fick en förfrågan om att skriva den här boken av förläggaren. Jag tänkte att skriver inte jag den här boken så gör någon annan det.

Många av flickorna tvingas till slut leva som pojkar när puberteten kommer, hur har detta påverkat dem du träffat?

– Det är en oerhört svår övergång för de flesta. Afghanistan är världens värsta land att födas i som flicka, enligt FN. Vissa önskar att de aldrig hade levt som pojkar, för att det är så svårt att lämna friheten sedan. Andra säger att det har gett dem större självförtroende. Det här är vad människor tvingas göra när de är tillräckligt desperata och lever i så stort förtryck.

Du arbetar som journalist i New York, USA. Vad är skillnaden mellan att arbeta där och i Sverige?

– I Sverige har man större respekt för journalistiken och det ljugs mer i USA. Det folk upprörs över i Sverige gör man inte i USA, och vice versa. Men Sverige börjar bli mer likt USA. Politikerna har tagit till sig det allra fulaste och tråkigaste av amerikansk politik.

Hur lyckas man i USA?

– Extremt hårt arbete och genom att lära sig skriva på engelska. Det tar lång tid och var jättesvårt för mig. Jag är stolt över det jag har lyckats med, men jag har jobbat ihjäl mig.

Vilka är dina drivkrafter?

– Jag är väldigt frustrerad över saker jag inte förstår och älskar att ta reda på saker. Det ingen vill berätta om är ofta det mest intressanta.

Fakta | Fem frågor

Jenny Nordberg är journalist och författare och är bosatt i New York. Hon skriver bland annat för Svenska Dagbladet och The New York Times. Hon är aktuell med boken »De förklädda flickorna i Kabul« som nu ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag.