»Du körs runt som en strokepatient med bössa«

Text:

Bild: TT

– Jag har tre större jakter inplanerade och sen hoppas jag komma ut på lite stillsam vakjakt i gryning och skymning. Jakt är en skola i ödmjukhet. Du är totalt underlägsen viltet och det är nyttigt att påminnas om vilken tam stackare du är när det gäller. Det aktiverar sinnen du inte hade förut.

 Ska du jaga med GW?

– Ja, det är klart, han är min jaktfarsa. Dessutom börjar jag hitta lite ute på hans Elghammar. På stora jakter körs du runt till olika torn, lite som en strokepatient med bössa, det är skönare att kunna röra sig på en mark du kan litegrann.

 Ditt bästa älgrecept?

– Rosta hasselnötter i ugn, gnid av skalen och kör till kross i matberedare. Fräs ihop en ragu på lök, älgfärs, mörk fond och en skvätt rödvin. Koka jordärtskockor och pressa genom potatispress. Gör bechamelsås och blanda med jordärtskocksmoset, smaksätt med ricotta och parmesan. Smörstek trattkantareller frasiga och salta väl. Bryn smör och rör ut hasselnötskrosset i. Koka stora lasagneplattor och lägg på varm tallrik. Täck halva med ragu och bechamel, vik ihop, toppa med nötpesto och svamp.

Tweed eller fleece?

– Fleece.

 Du är med i årets julkalender, är du nervös för hur den ska tas emot? 

– Det är självmord att göra tv-program som vuxna har en förutfattad idé om, alltså att det ska vara samma som när de var små. Bortsett från att vi fasar för de besvikna vrålen när det varken blir spänning, äventyr, tomtar, troll, snö och tindrande juleljus, så är vi själva trygga med att det är en utmärkt julkalender. Den börjar år 1015 hemma hos en ensamstående morsa på vikingatiden och slutar hemma hos en ensamstående farsa julafton 2015. Om historieämnet inte får sig ett sjujävla uppsving efter det här ska jag äta upp mitt gamla skärp. 

Fakta | Fem frågor

Lotta Lundgren är matskribent och programledare i SVT:s »Historieätarna« och »På jakt med Lotta och Leif«. Tillsammans med Erik Haag syns hon snart i julbordsföreställningen »Alla kan äta julbord« på Artipelag i Stockholm samt i årets julkalender i SVT.