»En skilsmässa blir bättre med tiden«

Text:

– När jag var reporter på Kamratposten skrev jag en artikel om barn som varit med om skilsmässor. Bokförlaget hörde av sig efter det och ville göra en bok om ämnet.

Vilken är den största oron bland barn som är med om skilsmässor eller separationer? 

– De flesta är ledsna över att de inte ska vara en familj och vara tillsammans längre. Många tycker att det känns konstigt och jobbigt att inte få träffa sina föräldrar varje dag. Men flera berättar att det blir bättre med tiden, att de bor varannan vecka och åtminstone får träffa sina föräldrar lika mycket, och att det är skönt att föräldrarna inte bråkar längre.

Boken riktar sig till barn och tankarna i den är barns egna tankar. Varför är den för dem, och vilka barn har fått komma till tals?

– Det finns inte så många faktaböcker riktade till barn i ämnet. Det finns en del skönlitterära, men ingen som bygger på intervjuer och är för barn, som den här. Jag har varit runt på olika skolor och berättat om mig själv och boken, sedan har de barn som varit med om separationer eller skilsmässor fått kontakta mig om de vill ställa upp. Jag har också besökt grupper i olika kommuner som finns till för skilsmässobarn, där de kan samlas och gör olika saker.

Vilket är det vanligaste misstaget som görs vid skilsmässor? 

– Det är svårt att säga ett enda vanligt misstag som görs, det ser olika ut för olika barn. Men en sak som inte upplevs särskilt kul av barnen är att höra sina föräldrar bråka innan de skiljer sig, det är det många som tycker är jobbigt.

I boken finns det en sida till föräldrar att tjuvkika på. Varför finns den?

– Den finns som en tipssida från barnen till föräldrar, vad de tycker att de kan göra bra vid skilsmässor och separationer. Men den är också till för barnen.

Fakta | Fem frågor

Jennie Persson är journalist och har bland annat arbetat på Kamratposten. Hon är nu aktuell med boken »Vilken vecka!? När föräldrarna skiljer sig« tillsammans med Elin Lindell på Natur & Kultur.