»Folk kommer att gapskratta«

Text:

– Nej, den har nog valts för att skapa rubriker och locka tittare. En pamp är någonting som förknippas med fackföreningsbossar på 1970- och 1980-talet, jag är socialdemokratisk oppositionsledare i Kungälv, har ett jätteansvar att förvalta två miljarder kronor på ett vettigt sätt och söka stöd i våra frågor. Det är ett stort förtroende.

Frågade du någon inom partiet om lov innan du ställde upp?

– Det gjorde jag inte. Den viktigaste frågan ställdes inom familjen i och med att även min fru och mina barn exponeras. Men i det här jobbet måste man vara beredd att stå i strålkastarljuset.

Vad har du fått för reaktioner från dina kollegor? 

– Vissa har sett något avsnitt och skrattat. Det har varit roligt att spela in och jag tror att den här typen av program främjar demokratin, men det blir ju mycket Miguel och inte så mycket socialdemokraterna och det får vi kompensera. Det är viktigt att det inte blir för mycket spex, utan att folk också ser att det finns ett allvar och hårt arbete bakom det vi gör.

Det är mycket svordomar och skämt när du är med. Är det ett klokt karriärsdrag att ställa upp?

– Jag kan inte förställa mig när de filmar mig i hundra timmar. Visst, folk kommer att få sig ett gapskratt och lite humor har ingen dött av, men jag hade kanske hoppats att tv-kamerorna skulle ha följt en politisk fråga i stället för att inta det humoristiska perspektivet.

Du har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig i Regeringskansliet, kan du sakna rikspolitiken?

– Inte alls, åttio procent av alla beslut fattas lokalt och även om Reinfeldt och Borg påverkar oss med några hundra kronor i plånboken hit och dit så handlar det om hur man arbetar med välfärden hemmavid. Spelplanen är större inom rikspolitiken som kan framstå som mer glamourös men vi träffar människorna varje dag, det är här det är på riktigt.

Fakta | Mikael Odhner

Miguel Odhner (s) är oppositionsråd i Kungälv och en av karaktärerna som tittarna får följa i SVT:s »Kommunpampar«, med premiär tisdagen den 10 september.