»Framgång föder ju framgång«

Text: Mårten Arvidsson

Stefan Holm, det ser bra ut för Sverige inför Inomhus-EM i Göteborg med start 1 mars.  Är det en ny guldålder för svensk friidrott vi ser?

– Det har känts en period att vi har några lovande unga på väg fram. Det kanske är det här gänget som blev intresserat av fri­idrott under Carolina Klüfts, Christian Olssons och min tid. Vi fick en effekt av Patrik Sjöbergs höjdhoppande också, framgång föder ju framgång.

Hur ser utvecklingen för svensk friidrott generellt ut just nu?

– Det är väl lite tunt framför allt på pojksidan, det ser bättre ut på flicksidan. Fri­idrotten är en individuell sport och jag tror att många pojkar tycker att det är gött att vara med i ett lag.

Pressen och förväntningarna på unga friidrottslöften måste vara stora. Har du några råd?

– Att man får press tyder ju på att man varit framgångsrik. Det handlar mycket om att njuta av att folk har förväntningar på en. Man måste ha tålamod också. Själv hade jag svårt på stora mästerskap när jag var yngre, men det är ju en träningssak.

Vad tror du om Sveriges medaljhopp inför inomhus-EM?

– Vi har ett par: Michel Tornéus tog ju brons i EM i somras och kom fyra i OS. Sen är Abeba Aregawi, Emma Green och Moa Hjelmer stora medaljhopp. I och med att det är hemmaplan är det kanske någon som överraskar också. Två medaljer tror jag ändå att vi har stora möjligheter att ta.

Vad har du själv för roll i svensk friidrott?

– Jag har väl ingen roll alls egentligen förutom att jag jobbar som expert på TV4, haha. Jag hjälper höjdhoppare lite här och var på mentorbasis. De hör av sig för tips och råd om träning via mejl och facebook, men mer än så gör jag inte. Jag har så mycket annat för mig