»I år är näst värsta pollen­året som uppmätts«

Text:

Bild: Anders Wiklund /tt

– Det är konkurrens mellan årets hängen och de som ska släppa pollen året efter. I västra och södra Sverige var det två lindriga år och då kunde björken ladda upp extra mycket. Vi har mätt pollen i Göteborg i 39 år och detta är det näst värsta. 1993 var det så illa att björkarna blommade ihjäl sig. Det kan bli så i år igen. Hängen blommar så mycket att bladutvecklingen hämmas, att den inte kan fotosyntetisera som normalt och då svälter björkarna ihjäl. I östra Sverige var 2012 väldigt besvärligt. Det är höga halter där nu också, drygt 1 000 pollen per kubikmeter luft, men i Västsverige har vi 9 000 per kubikmeter.

Vad kan man göra vid besvär?

– Man ska lyssna på pollenrapporten och ha läkemedel som dämpar symtomen. Man kan tänka på att skölja ut håret när man kommer hem så man slipper få pollen på kudden på natten. Man ska inte vädra, inte torka kläder utomhus och tänka på att husdjur också drar in pollen. Sedan ska man ha tålamod med kolleger och familj som har besvär, det kan sänka livskvaliteten påtagligt och man känner sig ofta ledsen och retlig.

Kan man gömma sig från pollen någonstans?

– Om man är alldeles intill en stor vattenyta eller sjö så brukar det vara bättre.

Varför är man mer allergisk i rika länder?

– Det är så god hygien runt små barn att immunförsvaret inte får samma utmaningar som det skulle fått annars. Det är favorithypotesen bland forskarna, och de försöker ta fram sätt att kompensera för det.

Många experter tror att allergiker kan få problem året runt i framtiden. Varför det?

– Vid milda vintrar kan hassel börja blomma i december. Den är nära släkt med björk och har samma allergiframkallande ämne. Gräs kan blomma längre på hösten och vi har sedan sju år tillbaka en växt som heter malörtsambrosia och blommar från augusti till nattfrosten. Då är det inte många veckor kvar tills hasseln börjar igen.

Fakta | Fem frågor

Åslög Dahl är forskare i biologi på Göteborgs universitet, och ansvarig för Pollenlaboratoriet som kontrollerar pollenstationerna i västra och södra Sverige.