»Jag är en språktjuv och en språkanarkist«

Text:

Bild: Sveriges Radio

–Det kändes bra. Bra radio fungerar som ett sällskap, så det är naturligt att många saknar de förra programledarna. Och visst var det lyssnare som hörde av sig och tyckte att det blivit för ungdomligt och att vi pratade för snabbt, men vi har också fått många fina ord från människor som uppskattar att det kommer något nytt.

Vad är nytt i ditt program?

– Jag går in i det här med en förundrad blick: Vem bestämmer över språket? Det sägs ofta att det inte finns någon som bestämmer vad som är rätt och fel, utom språkanvändarna själva. Men det finns vissa som har mer inflytande än andra. Om Reinfeldt kommer med ett nytt uttryck så har det större chans att slå rot än om min mamma gör det.

Är du en språkpolis?

– Nej, jag är en språktjuv! Eller en språkanarkist, kanske. Jag gillar att hitta på nya ord. Att kunna använda rätt språk i rätt sammanhang är en form av bildning som jag har stor respekt för, men jag tycker egentligen att det är mer intressant när människor gör fel. Språkliga förändringar börjar ofta med ett fel.

Vilket är ditt favoritfel?

– Jag själv säger »igenkligen« i stället för »egentligen«. När jag började som programledare på P3 fick jag mejl från lyssnare som retade sig på det. Jag funderade på att ändra mitt uttal, men sedan tänkte jag: Varför ska jag ändra på det? Frågan har faktiskt tagits upp i »Språket«. Då fick jag veta att många säger så därför att vi föreställer oss att ordet delas »igentligen«, och »tli« är svårt att säga.

Du väljer att ha flera olika forskare som bisittare i stället för en fast person, som tidigare. Varför?

– Jag tror att det vore en otacksam roll för en forskare att ta över efter Lars-Gunnar Andersson. Jag tror också att vi kan ge bättre svar på lyssnarnas frågor om vi har möjlighet att plocka in forskare med olika specialområden.

Fakta | Fem frågor

Emmy Rasper tar över som programledare för »Språket« i P1 efter Anna Lena Ringarp, som lett programmet sedan starten 1997. Den andra halvan i radarparet, språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson, ersätts av flera olika språkforskare.