»Jag är frälst på ett distanslöst sätt«

Text:

– Innan vi åkte var vi nervösa men mottagandet har varit fantastiskt, de ryska supportrarna gillar laget för att de är fighters.

Hur kändes det när Somalia gjorde ett mål i matchen mot Tyskland?

– Det var ett av de vackraste ögonblicken i mitt liv. Folk grät. De förlorar hela tiden men gör knäckande bra ifrån sig. Tidigare har det nästan krävts en Zlatan-bicykleta från mittlinjen för att jag ska få en kick i sportsammanhang, men att se folk som för nio månader sedan befann sig i en krigszon kämpa på isen är något helt annat.

Du har sagt att filmen som ni gör med bandylaget är det viktigaste ni har gjort. Varför?

– Om man letar efter en undertext i våra tv-program, vilket folk nog inte bryr sig om att göra, tror jag att man hittar ett humanistiskt budskap. Vissa kanske rynkar på näsan åt det men vi har försökt förmedla en öppenhet för folk som är annorlunda, och den här filmen har ett tydligare politiskt budskap än någonsin. Men »it don’t mean a thing if it ain’t got that swing«, det ska inte bli präktigt utan en skrattfest.

Finns det inte en risk att det roliga sker på andras bekostnad? 

– Det är bökigt att ta tag i sånt här, men nej, jag är inte alls orolig för det. Att se någon dratta på arslet är kanske kul en gång, och ingen skrattar mer än spelarna själva, men vi är godhjärtade i vårt uppsåt och vill visa folk som sliter och gör saker som inte förväntas av dem. Jag är själv frälst på ett distanslöst sätt.

Varför vill ni att filmen ska ha premiär på nationaldagen?

– För att det här bandylaget från Borlänge, en stad med tusentals somaliska invandrare, är en mikrosymbol för någonting som pågår i Sverige och hela världen. Det är en möjlighet att skildra människor som gör någonting aktivt för integration men också synliggöra en invandrargrupp som ofta är ansiktslös.

Fakta | Fem frågor

Fredrik Wikingsson har bland annat gjort »High Chaparall« och »100 höjdare«. Gör tillsammans med Filip Hammar en dokumentär långfilm om en grupp somalier från Borlänge som tar sikte på bandy-VM. Filmen har premiär i sommar.