»Jag är inte sådär nördigt allmänbildad«

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: TT

Hur förbereder du dig?

– Kan man förbereda sig? Det är klart att om det dyker upp någonting jag inte kan så kanske jag tar upp google. Men det är svårt, det handlar mer om att ha kul än att tävla. Jag är ju inte sådär nördigt allmänbildad, men jag kan vara lite bra på ordlekarna, det tycker jag är kul.

Finns det några erfarenheter från boxningsringen du kan ta med dig?

– Ja, det skulle väl vara att både jag och min tv-partner Jonas Eriksson har bra reflexer och ska kunna vara ganska modiga. Jonas är van att plocka upp visselpipan, så jag tror att vi kan våga vara lite tuffa.

Det finns kanske en bild av idrottare som lite insnöade och inte särskilt allmänbildade eller samhällsintresserade. Håller det på att förändras?

– Jag vet inte, det där är väl ganska vanligt. När man nördar loss på någonting blir det ju inte så mycket tid över för annat alltid. Fördomen om idrottare kan ibland stämma men så finns det ju så många som är mycket mer än sin idrott. Mina egna fördomar har kommit på skam många gånger.

Du har sagt att boxning är en sport på utdöende. Varför?

– Jag tror inte den är på utdöende, men den lever under hård konkurrens från MMA som är en kreativ hybrid av alla kampsporter. Personligen tycker jag ju att boxningen är den vackraste kampsporten, men den har hjälpt till att gräva sin egen grav med för många organisationer med sina egna mästare. Samtidigt är det en klassisk sport som alltid kommer finnas, det är bara inte säkert att den kommer vara störst.

Du har beskrivit det som att du länge var rädd för att lyckas, inom basket som tonåring och sedan som skribent. Har den känslan försvunnit?

– Nej, det vet jag inte om den har, men jag har blivit bättre på de där grejerna. Boxningen har varit det viktigaste jag har gjort, inte bara som idrottskarriär utan också för min personliga utveckling, för att utsätta mig, ta ansvar för mig själv och våga synas. Boxningen har gjort mig bättre både på att lyckas och misslyckas.

FAKTA | Åsa Sandell

I »På spåret« ska Åsa Sandell dela kupé med fotbollsdomaren Jonas Eriksson.